9 maja 2022

Zwyczajna o niezwyczajnych właściwościach

Pokrzywa występuje niemal na całej kuli ziemskiej z wyjątkiem strefy tropikalnej. Rośnie dziko i być może dlatego często jest niedoceniana i traktowana jak chwast. Warto zdać sobie sprawę jak wiele korzyści może przynieść nam jej zastosowanie w codziennym życiu. To roślina znana i wykorzystywana od stuleci, zarówno w medycynie, jak i w kuchni.

Wiosna to najlepsza pora roku na zbiór liści młodej pokrzywy. Mają one w tym czasie dużo witamin. W letniej pokrzywie zaś odnajdziemy spore ilości krzemionki. Pokrzywa jest bardzo bogata w substancje korzystne dla organizmu, które wspomagają odzyskanie sił witalnych. Najlepiej jest zbierać trzy górne piętra młodej pokrzywy do czasu zakwitnięcia. Nie zapominajmy jednak o właściwościach pokrzywowego korzenia, który zawiera te same składniki co części naziemne plus wiele dodatkowych substancji. Są to grupy związków o charakterze lipidów i steroli, polisacharydy, rozpuszczalna krzemionka, liczne kwasy organiczne i sole mineralne. Korzeń zawiera także czynnik pobudzający produkcję interferonu, czyli substancji chroniącej przed wirusami, działającej przeciwnowotworowo.

Korzeń pokrzywy zbiera się wczesną wiosną, albo jesienią po zakończeniu wegetacji. Wówczas w podziemnych częściach rośliny zmagazynowane są wszystkie związki organiczne.

Pokrzywa ze względu na swoje właściwości wykazuje szerokie zastosowanie w medycynie. Może stanowić alternatywę dla środków chemicznych w łagodnych schorzeniach dróg moczowych
i przewodu pokarmowego oraz problemach skórnych.

Pokrzywa jest bogata w: kwas foliowy, żelazo, wapń, krzem, potas, magnez a także kwas askorbinowy czy kwas pantotenowy, witaminy C, A, K i B2 oraz w sole mineralne, które są składnikami hormonów i enzymów biorących udział w przemianie materii. Duża ilości chlorofilu zawartego w liściach pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu.

Możemy ją zaparzać, wyciskać z niej sok, miksować dodając do zielonych koktajli oraz zjadać na surowo pamiętając o wcześniejszym sparzeniu gorącą wodą. Sparzenie liści pokrzywy niweluje jej właściwości parzące.
Młoda pokrzywa jest świetnym dodatkiem do zup, jajecznicy, omletów lub sałatek. Świeże gałązki można dodać również do rosołu i bulionów a także do zupy szczawiowej. Wspaniały jest również „szpinak z pokrzywy” – a więc młoda pokrzywa uduszona na oliwie z oliwek z dodatkiem dużej ilości czosnku i soku z cytryny.

Oprócz działań odżywczych i leczniczych pokrzywa ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Genialnie sprawdza się w preparatach do włosów, zwłaszcza tych z tendencją do przetłuszczania się. Wzmacnia je i zapobiega ich wypadaniu. Sok lub intensywny wywar można wcierać u nasady włosów, a rozcieńczony wodą stosować jako płukankę.

Może Cię zainteresować także:

1 lipca 2022

1 lipca – Światowy Dzień Owoców

Święto owoców to idealna okazja, aby przypomnieć rolę owoców w naszej codziennej diecie. Produkty te znajdują się u...

28 czerwca 2022

Planuj i przechowuj czyli jak nie marnować jedzenia

W obliczu globalnego problemu, jakim stało się marnowanie żywności, coraz częściej szukamy rozwiązań, które...

21 czerwca 2022

Wiosenny przysmak – szparagi

Szparagi na półkach sklepowych pojawiają się wiosną. Jedynym, jadalnym przedstawicielem tego gatunku jest szparag...

14 czerwca 2022

Bieganie – z korzyścią dla zdrowia

Moda na bieganie to ważna odpowiedź na siedzący tryb życia i nadmiar spraw na głowie. Bieganie podnosi ogólną...

3 czerwca 2022

Zioła – bogactwo polskich pól, lasów i ogrodów

Nasze babcie mawiały, że w naturze otacza nas to, czego akurat potrzebujemy. Jest w tym jakaś magia ale też prawda. W...

2 czerwca 2022

Magiczny spacer po Arboretum w Rogowie

Arboretum w Rogowie to specjalistyczny ogród botaniczny, który należy do grupy najcenniejszych, najbogatszych w gatunki...