9 maja 2022
Zwyczajna o niezwyczajnych właściwościach
Pokrzywa występuje niemal na całej kuli ziemskiej z wyjątkiem strefy tropikalnej. Rośnie dziko i być może dlatego często jest niedoceniana i traktowana jak chwast. Warto zdać sobie sprawę jak wiele korzyści może przynieść nam jej zastosowanie w codziennym życiu. To roślina znana i wykorzystywana od stuleci, zarówno w medycynie, jak i w kuchni.
Wiosna to najlepsza pora roku na zbiór liści młodej pokrzywy. Mają one w tym czasie dużo witamin. W letniej pokrzywie zaś odnajdziemy spore ilości krzemionki. Pokrzywa jest bardzo bogata w substancje korzystne dla organizmu, które wspomagają odzyskanie sił witalnych. Najlepiej jest zbierać trzy górne piętra młodej pokrzywy do czasu zakwitnięcia. Nie zapominajmy jednak o właściwościach pokrzywowego korzenia, który zawiera te same składniki co części naziemne plus wiele dodatkowych substancji. Są to grupy związków o charakterze lipidów i steroli, polisacharydy, rozpuszczalna krzemionka, liczne kwasy organiczne i sole mineralne. Korzeń zawiera także czynnik pobudzający produkcję interferonu, czyli substancji chroniącej przed wirusami, działającej przeciwnowotworowo.
Korzeń pokrzywy zbiera się wczesną wiosną, albo jesienią po zakończeniu wegetacji. Wówczas w podziemnych częściach rośliny zmagazynowane są wszystkie związki organiczne.
Pokrzywa ze względu na swoje właściwości wykazuje szerokie zastosowanie w medycynie. Może stanowić alternatywę dla środków chemicznych w łagodnych schorzeniach dróg moczowych
i przewodu pokarmowego oraz problemach skórnych.
Pokrzywa jest bogata w: kwas foliowy, żelazo, wapń, krzem, potas, magnez a także kwas askorbinowy czy kwas pantotenowy, witaminy C, A, K i B2 oraz w sole mineralne, które są składnikami hormonów i enzymów biorących udział w przemianie materii. Duża ilości chlorofilu zawartego w liściach pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu.
Możemy ją zaparzać, wyciskać z niej sok, miksować dodając do zielonych koktajli oraz zjadać na surowo pamiętając o wcześniejszym sparzeniu gorącą wodą. Sparzenie liści pokrzywy niweluje jej właściwości parzące.
Młoda pokrzywa jest świetnym dodatkiem do zup, jajecznicy, omletów lub sałatek. Świeże gałązki można dodać również do rosołu i bulionów a także do zupy szczawiowej. Wspaniały jest również „szpinak z pokrzywy” – a więc młoda pokrzywa uduszona na oliwie z oliwek z dodatkiem dużej ilości czosnku i soku z cytryny.
Oprócz działań odżywczych i leczniczych pokrzywa ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Genialnie sprawdza się w preparatach do włosów, zwłaszcza tych z tendencją do przetłuszczania się. Wzmacnia je i zapobiega ich wypadaniu. Sok lub intensywny wywar można wcierać u nasady włosów, a rozcieńczony wodą stosować jako płukankę.