21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy w Nowym Roku. Jest również symbolem gościnności, z którą nierozerwalnie łączy się Wigilia.

W Polsce nadal istnieje wspaniała tradycja wypiekania domowego chleba na Wigilię kontynuowana z pokolenia na pokolenie. Aromat świeżo upieczonego chleba udziela świątecznej atmosfery dla wszystkich, którzy w ten wyjątkowy wieczór zasiądą przy wspólnym stole, by się podzielić opłatkiem i złożyć świąteczne życzenia.

Cicha noc…

Zgodnie z chrześcijańską tradycją, na wigilijnym stole powinno gościć 12 potraw, które mają być symbolami płodów Ziemi, a w tym zaliczany jest też chleb. Bożonarodzeniowa Wieczerza według starych obyczajów ma zapewniać urodzajny nadchodzący Nowy Rok, dlatego na świątecznym stole nie może zabraknąć ani jednej potrawy. Potrawy wigilijne przygotowuje się wyjątkowo z płodów ziemi takich jak miód, groch, kapusta, ryby, mak, zboże, grzyby. Oczywiście, w każdym mieszkaniu czy gospodzie święta są obchodzone trochę inaczej, więc potrawy też się różnią smakiem oraz nieznacznie składnikami, ale zawsze jest ich ta sama ilość – 12. Nakazuje to tradycja głęboko zakorzeniona w etosie chrześcijan.

Świąteczne przysmaki

Od dawna istnieje pewien kanon wigilijnych potraw, których się nie pomija przygotowując świąteczny posiłek, a które uważa się za tradycyjne dania na Boże Narodzenie. W Polsce wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez pierogów z kapustą i grzybami. Niektórzy nie mogą obejść się bez krokietów, inni nie uznają świąt za udane, jeżeli na stole nie ma galarety z karpia, śledzików w śmietanie, tzw. „grzybowików”, makowca itd., ale chleb własnoręcznie upieczony musi być na każdym stole.

fot. Renata Polonis, PGE GiEK Oddział KWBT

Podajemy zatem składniki i sposób przygotowania domowego chleba pszennego na stół wigilijny. Świąteczny chleb z mąki samopszy z gospodarstwa ekologicznego Biobalscy.
Składniki:
• 320 gram letniej wody
• 50 g miodu z pasieki Sadowskich
• 30 g drożdży świeżych Lallemand Polska
• 500 gram mąki pełnoziarnistej z samopszy typu 1850 z gospodarstwa Biobalscy
• 30g ziaren słonecznika1.5-2 łyżeczek soli z olejarni Gaja
• Oliwa oliwek z z olejarni Olini do natłuszczenia formy

Do miski należy wlać wodę dodać miód, drożdże, mąkę, słonecznik i sól ia należy wyrobić ciasto. Formę keksową (30x10x7cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia około godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i musimy uformować wałek który następnie należy przełożyć do formy. Ciasto zostawiamy w formie jeszcze pół godziny. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Chleb wypiekamy 30 minut aż będzie złotobrązowy. Smacznego.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...

5 grudnia 2023

Recepta na zimowy czas – kiełki i młode listki

Grudzień, styczeń i luty to dość trudne miesiące w sezonowym kalendarzu żywieniowym. W naszym klimacie dostępne są...