Blog

26 Kwi 2021

Szpinak – moc ukryta w zielonych liściach

Szpinak warzywny, bo tak brzmi jego pełna nazwa, jest rośliną jednoroczną. Ceniony za bogactwo witamin, białka,...

21 Kwi 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 Kwi 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 Kwi 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

06 Kwi 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

02 Kwi 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 Mar 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...

29 Mar 2021

Lubelski przysmak na święta

W Polsce niezwykle popularna jest kasza gryczana palona o intensywnym aromacie i smaku. Ceni się ją ze względu na...

25 Mar 2021

Wielka moc amarantusa

Amarantus zwany też szarłatem to roślina, która posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. W Polsce amarantus znany...

19 Mar 2021

Tyle wygrać – ciekawy świat gier komputerowych

Nie samą pracą człowiek żyje, a w obecnych, wyjątkowo stresujących czasach szczególnie ważne jest, by odpowiednio...

17 Mar 2021

Co kryją podziemia Górnego Śląska?

Prawie każdy zna widok górnośląskich kopalni, ale mało kto wie, co kryją ich podziemia. Wiele z nich jest...

15 Mar 2021

Złoty len

Kto z nas nie posiada w szafie choćby jednej rzeczy z lnu Lniane spodnie, sukienki - tak chętnie noszone latem, dzięki...

09 Mar 2021

Zapraszamy w Beskid Śląski

Województwo śląskie kojarzy się głównie z przemysłem, ale to tutaj znajdują się ogromne tereny zalesione i...

04 Mar 2021

Drugie życie Krzywego Lasu

Krzywy Las to pomnik przyrody położony w Nowym Czarnowie w gminie Gryfino, w pobliżu Doliny Dolnej Odry i Elektrowni...

02 Mar 2021

Pomysły na wykorzystanie drewnianych palet

W dzisiejszych czasach gdy ludzie żyją w biegu i korzystają z cudów techniki, często zapominają o otaczającej nas...

26 Lut 2021

Bogactwo smaków z Roztocza

Roztocze to kraina geograficzna z niepowtarzalnymi walorami przyrodniczymi. Utworzono tu Roztoczański Park Narodowy, parki...

23 Lut 2021

Cuda z drewna

Manufaktura drewnianych produktów przeżywa prawdziwy boom. Konsumenci zmęczeni wszechobecnym plastikiem coraz częściej...

19 Lut 2021

Morze o każdej porze

Cztery powody, dla których warto pojechać nad morze zimą. Polski Bałtyk kusi szerokimi, piaszczystymi plażami i...

17 Lut 2021

Świętokrzyskie stoki czarują zimą

Góry Świętokrzyskie nie są tak oczywistym kierunkiem zimowego wyjazdu jak Tatry czy Karkonosze. Wielbiciele zimowych...

15 Lut 2021

Racuchy na zamojską nutę

Racuchy to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej, również w regioniena Zamojszczyźnie. Wspomnienie z dzieciństwa...

12 Lut 2021

Zapusty – czyli karnawał po polsku

O karnawale w Wenecji czy w Rio de Janeiro słyszał prawie każdy. Tymczasem w Polsce również mamy tradycje nie mniej...

11 Lut 2021

Pączki babci Ewy wg przepisu Kuchni Polskiej z 1954 roku

Zamiłowanie do gotowania zazwyczaj przechodzi z pokolenia na pokolenie. Otrzymujemy od babć i mam przepisy, dzięki...

10 Lut 2021

Drugie życie rzeczy

Idea „zrób to sam” była nam szczególnie bliska w latach 80 ubiegłego stulecia, kiedy w sklepach brakowało...

05 Lut 2021

Przysmak z Roztocza

Słońce, przyjemny letni wiatr, lekka sałatka z pomidorów z mozzarellą – wspomnienie lata we Włoszech Nic bardziej...

02 Lut 2021

Produkty z Podlasia – smak z natury

Rabarbar z różą, mirabelka z kardamonem czy malina z kwiatem lipy – jeśli będziesz w okolicy Białej Podlaskiej czy...

25 Sty 2021

Biebrzańska bezkresność

Biebrzański Park Narodowy  to największy park narodowy w Polsce. Chroni najbardziej rozległe oraz najlepiej zachowane...

21 Sty 2021

Pomysł na prezent dla babci i dziadka

Dziś i jutro święto naszych nestorów - Dzień Babci i Dzień Dziadka. Ich daty są bardzo zbliżone. 21 stycznia...

20 Sty 2021

Chrupiący smakołyk na czas Zapustów

Karnawał, nazywany też zgodnie ze staropolskim zwyczajem Zapustami, to czas, gdy na stolach królują tłuste potrawy i...

19 Sty 2021

Pajda chleba po bydgosku

„Czarny chleb i czarna kawa” – to słowa powszechnie znanego utworu. A właściwie nie czarny, a żytni z...

08 Sty 2021

Drugie życie choinki

Jest z nami przez całe święta, tworzy atmosferę, cieszy magicznym blaskiem i ozdobami, które coraz częściej robimy...

05 Sty 2021

Chleb z domowej piekarni

​Choć wypiek chleba to specjalność globalna, to jednak właśnie za polskim bochenkiem najbardziej tęsknią nasi...

30 Gru 2020

Majonez… puszysta pycha!

Gości na stołach od niepamiętnych czasów. Ma też swoje zasłużone miejsce w polskiej kuchni. Śmiało można...

28 Gru 2020

Świętokrzyski przysmak – kasza jaglana ze śliwkami

Kuchnia świętokrzyska łączy w sobie tradycyjną kuchnię chłopską i szlachecką z domieszką tradycji żydowskich....

23 Gru 2020

Święta Bożego Narodzenia, na które czekamy cały rok

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu najpiękniejszy, wyjątkowy i wyczekiwany czas w roku. Polską Wigilię...

22 Gru 2020

Historia bożonarodzeniowych ozdób

Większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez choinki. Wydaje się, że od zawsze towarzyszyła tym...

18 Gru 2020

Z renomą i tradycją – polskie bombki podbijają świat

Trzy minuty – mniej więcej tyle potrzeba, by wykonać najprostszą szklaną bombkę. Dużo dłużej trwa praca nad tymi...

17 Gru 2020

Wigilijny blask świątecznej pomocy

Od 27 lat  w okresie adwentowym i świątecznym Polacy z dużym zaangażowaniem wspierają akcję ekumeniczną, której...

14 Gru 2020

Piernik piernikowi nierówny i oto chodzi

Bożonarodzeniowe pierniki – to temat twórczych, grudniowych spotkań w gronie najbliższych. Ich aromat i kuchnia...

04 Gru 2020

Kęs na zdrowie

„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie” - to powiedzenie powstało nie bez przyczyny, bowiem jabłko...

01 Gru 2020

Bez rosołu ani rusz

Ma swoje miejsce w rodzimym menu i historii polskich kulinariów. Sam w sobie rosół uznawany jest za potrawę wykwintną,...

27 Lis 2020

Najpiękniejsze zapachy zaklęte w wosku

Zapachy przywołują wspomnienia, nawet odległe. Pandemia koronawirusa sprawiła, że zbliżające się święta będą z...

23 Lis 2020

Kosmetyki prosto z Łąki

Z pasji i fascynacji bogactwem otaczającej przyrody, w malowniczej miejscowości Łąka pod Rzeszowem, powstają...

18 Lis 2020

Pielęgnacja w kostce

Tradycyjnym szamponom i odżywkom, choć nadal bardzo popularnym, rośnie spora konkurencja. Nie dość, że ich następcy...

17 Lis 2020

Podlaskie mydła, szampony i natura

Naturalne kosmetyki szturmem wkraczają do branży kosmetycznej. Wiele z nich powstaje w małych, rodzinnych manufakturach,...

12 Lis 2020

Żelazowa Wola – muzyczna stolica Mazowsza

W województwie mazowieckim, 46 km od Warszawy i 2 km od Sochaczewa leży miejscowość, w której Fryderyk Chopin...

06 Lis 2020

Folklor w artystycznym wydaniu

Niezwykli ludzie, niezwykłe miejsce, głęboko zakorzeniona polska muzyka. Czar, wdzięk, piękne stroje, pieśni, do...

04 Lis 2020

Wrocław – co się kryje za rogiem?

Jesienny spacer w rodzinnym gronie Zapraszamy do Wrocławia! Tym razem z racji pandemii polecamy wyprawę szlakiem mniej...

kasza

29 Paź 2020

Nasza kasza powszednia

Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch. A od kaszy człowiek zdrów. Tę rymowankę...

Sikorzyno

27 Paź 2020

Kaszubska perełka szlachecka

Sikorzyno to niewielka miejscowość na Kaszubach, oddalona 8 km od Kościerzyny. Kilkadziesiąt domostw, kilkuset...

22 Paź 2020

Wyspa dobrej energii

Życie na wyspie często kojarzy się ze spokojem i idealnym relaksem. Zanim zaplanujecie lot na Baleary bądź Sycylię,...

22 Paź 2020

Nagroda tygodnika „Do Rzeczy”

PGE laureatem nagrody głównej w konkursie „100% Polski Produkt” organizowanym przez tygodnik „Do Rzeczy”. Jury...

16 Paź 2020

Zabawa i nauka w Muzeum Energetyki Podkarpackiej

Historyczne ślady energetyki rzeszowskiej, fotografie dokumentujące początki elektrowni, zegary, aparaty pomiarowe,...

15 Paź 2020

Krzywy Las – magiczne miejsce na Pomorzu Zachodnim

Krzywy Las pod Gryfinem to jedna z największych atrakcji turystycznych Pomorza Zachodniego. Znana nie tylko w Polsce, ale...

12 Paź 2020

PGE Narodowy – miejsce z energią

PGE Narodowy, który od czerwca tego roku znowu jest otwarty dla odwiedzających, to największa w Polsce i jedna...

08 Paź 2020

Borowina – naturalny skarb Polski

Borowinę wydobywa się w całej Europie Środkowo-Wschodniej, ale to polskie złoża słyną ze szczególnej czystości i...

05 Paź 2020

Sztuka wyplatania

Kto z nas w dzieciństwie nie lubił wskoczyć na bujany fotel na poddaszu u babci Mogłoby się zdawać, że wiklinowy,...

01 Paź 2020

Ukryta moda

Branża włókiennicza w Polsce to lata historii i praktyki, które zaowocowały wysoką jakością i renomą. Uznanie...

29 Wrz 2020

Aronia – wyjątkowa polska jagoda

Prozdrowotne właściwości tego owocu są nieocenione, a Polska jest jego największym producentem na świecie. Cierpki...

25 Wrz 2020

Muzeum bohaterów z dzieciństwa

Gdy znajdziecie się w Rzeszowie, odwiedźcie koniecznie Muzeum Dobranocek. To jedyne takie miejsce w Polsce, gdzie możemy...

24 Wrz 2020

Źródło zdrowia i urody

Czerpanie z dobrodziejstw natury to kierunek od lat znany w branży kosmetycznej. Polskie marki również mają się czym...

23 Wrz 2020

Przemyśl plany na weekend

Przemyśl to jedno z najstarszych i najpiękniejszych polskich miast. Tworzy je ponad tysiąc lat tradycji,...

22 Wrz 2020

Przytulne, wygodne i modne

Kto z nas nie lubi wypocząć na wygodnej sofie, wyspać się na miękkim łóżku czy spędzić ciepłe popołudnie na...

18 Wrz 2020

Owocowa potęga

Co czwarte jabłko produkowane w Europie zbierane jest w Polsce – wynika z szacunków polskich producentów owoców....

16 Wrz 2020

Kwitnąca moc na zdrowie

O leczniczych właściwościach ziół pewnie nie jedna osoba mogła się przekonać podczas jesiennego przeziębienia....

15 Wrz 2020

Bajkowa Suwalszczyzna

To niewielki skrawek Polski, zawierający zaledwie trzy powiaty: suwalski, augustowski i sejneński. Pomimo że...

Flisacy zapraszają w Pieniny

11 Wrz 2020

Flisacy zapraszają w Pieniny

Jeśli marzy Ci się weekend w górach, ale Zakopane i okolice przeszedłeś już wzdłuż i wszerz, pomyśl o Szczawnicy....

10 Wrz 2020

Swojskie smaki znane od wieków

Wizytówką wielu regionalnych kuchni są aromatyczne wędliny przyrządzane w sposób niespotykany w innych zakątkach...

08 Wrz 2020

Pierogi po lubelsku

Mieszkańcy Lublina znają przepis na idealne pierogi. Ich bazą jest farsz z sera i kaszy gryczanej wzbogacony różnymi...

07 Wrz 2020

Polskie Hollywood

Dla kinomanów to punkt obowiązkowy, dla zwiedzających Beskid Niski też. Jaśliska, bo o nich właśnie mowa, to wieś...

04 Wrz 2020

(Staro)polskie owoce – dereń jadalny i czarny bez

Natura i składniki, jakie możemy bezpośrednio z niej pozyskać, są niekiedy najskuteczniejszymi lekami czy surowcami....

02 Wrz 2020

Śladami prehistorii

Kto zamieszkiwał ziemie, na których dziś mieszkamy Tuż przed powstaniem państwa polskiego byli to Słowianie, jednak...

01 Wrz 2020

Wyjątkowe smaki Suwalszczyzny

Soczewiaki to staropolska potrawa regionalna północno-wschodniej Polski – duże, pieczone pierogi z ciasta...

31 Sie 2020

Jedna z najbardziej pożywnych zup

W polskich książkach kulinarnych znajdziemy wiele ciekawych i nietuzinkowych potraw, które charakteryzują się...

30 Sie 2020

Miasto idealne

Mówi się o nim „perła renesansu” lub „Padwa północy”, jednak miejsca tego próżno szukać na mapie Włoch....

27 Sie 2020

Nieodkryte perły Roztocza

Krasnobród jest to niezwykle urokliwie, chociaż niezbyt duże miasteczko, położone w sercu Roztocza nad rzeką...

26 Sie 2020

Na dalekiej północy

W świecie, którego możemy zwiedzić niemal każdy zakątek, warto pamiętać o jednej sentencji – „cudze chwalicie,...

25 Sie 2020

Przysmak szefa wszystkich szefów

Paprykarz szczeciński to kultowa konserwa z czasów PRL-u, która podbiła podniebienia turystów i studentów. Podobno...

24 Sie 2020

Żywe muzeum ceramiki

Filiżanki, kawiarki czy talerze, które znamy ze stołów naszych rodziców albo dziadków, niekiedy okazują się...

20 Sie 2020

Ludwisarstwo, czyli wytwarzanie dzwonów

Sztuka odlewu dzwonów sięga odległych czasów, ale rozkwitła dopiero z rozwojem chrześcijaństwa, głównie w...

12 Sie 2020

Sto lat zwycięstwa nad Wisłą

15 sierpnia przypada okrągła, setna rocznica jednego z wydarzeń, które wpłynęły na losy naszego kraju, kontynentu, a...

12 Sie 2020

To My, Energetycy

W elektrowniach, elektrociepłowniach, kopalniach, na farmach wiatrowych i fotowoltaicznych, przy obsłudze sieci...

12 Sie 2020

Sosny, które zachwyciły Napoleona

We wsi Tabórz w gminie Łukta w województwie warmińsko-mazurskim, niedaleko Ostródy, znajduje się niepozorny rezerwat...

10 Sie 2020

Romantycznie na weekend

Pomiędzy Łodzią a Warszawą, w sąsiedztwie Łowicza, leży niewielka wieś - Nieborów. Znajduje się tam przepiękny...

10 Sie 2020

Największy zamek na Ziemi

W tym roku zagraniczne wojaże wielu z nas zdecydowało się przełożyć na inny czas. Alternatywnie nie tylko dla...

07 Sie 2020

Proziaki – smak Podkarpacia

Proziaki – brzmi znajomo, ale z pewnością niejeden Polak miałby nie lada problem, żeby odgadnąć, co kryje się pod...

06 Sie 2020

Pasiaste „diamenty”

Biżuteria z drogocennych kamieni Diamenty, rubiny czy szmaragdy znamy wszyscy. Mało komu jednak przyjdzie na myśl, że...

05 Sie 2020

Ustka – na szlaku historii

Sezon wakacyjny w pełni. W tym roku miliony Polaków zdecydują się wyjechać nad polskie morze. Wśród dziesiątek...

04 Sie 2020

Kierpce spod Tatr

Tatry to niezwykle malowniczy region naszego kraju, który co roku przyciąga tłumy turystów spragnionych pięknych...

03 Sie 2020

Całuski pszczelowolskie

Całuski to malutkie, okrągłe, miodowe ciasteczka. Skąd wziął się pomysł na tak oryginalną nazwę Być może to...

31 Lip 2020

Krótki warszawski przewodnik powstańczy

Choć obecnie Warszawa wygląda inaczej niż blisko osiemdziesiąt lat temu, wciąż możemy odnaleźć w niej miejsca,...

30 Lip 2020

Kajakiem przez Polskę

Kajakarstwo to forma aktywnego wypoczynku, która zwykle nie wymaga doświadczenia, licencji, przygotowania fizycznego ani...

29 Lip 2020

Z wizytą u dawnych książąt mazowieckich

To niewątpliwie jedna z najbardziej uroczych polskich miejscowości, która niegdyś stanowiła potęgę i stolicę...

28 Lip 2020

Kiszone w roli głównej

Kto z nas nie zna smaku kiszonych ogórków Przyrządzane przez mamy i babcie często zajmują ważne miejsce w kulinarnych...

27 Lip 2020

Sękaty przysmak z Podlasia

Wypieka się go głównie na Podlasiu i Kaszubach, ale jego sława sięga poza granice Polski. Sękacz to przykład...

24 Lip 2020

Lśniące i ponadczasowe

Kryształowe wazony czy szklanki wielu osobom kojarzą się nadal z epoką PRL-u. Wtedy prawie w każdym domu znajdowała...

24 Lip 2020

Turystyka na dwóch kołach

Te wakacje jak żadne inne zachęcają nas do odkrywania i poznawania naszego kraju. A zwiedzanie nawet najdalszych...

23 Lip 2020

Czy ten piernik jest jadalny?

Piernik wielu z nas kojarzy się z ciastem i bardzo charakterystycznym zapachem, który roznosi się w domu w okresie...

20 Lip 2020

Historie z grodu kruków

Stolica Małopolski i dawna, wielowiekowa stolica Polski to skarbnica historii, sztuki, a także kultury. Kraków, jedno z...

17 Lip 2020

Kremówka z historią

Z pewnością znacie słodkie i wytrawne przysmaki, które kojarzą się nie tylko z minionymi latami, ale też z...

16 Lip 2020

Dokładny jak… polski zegarek

Zegarki wyprodukowane w Polsce cieszą się coraz większą popularnością. Nie tylko w naszym kraju, ale także na...