24 maja 2021
Wiosenny zielnik
Polska wiosna to wyjątkowa pora roku. Przyroda aż kipi świeżością barw i zapachów. Zupełnie bezwiednie sami nabieramy więcej wigoru, sił witalnych, które dają nam poczucie, że na nowo budzimy się do życia. Warto się wtedy na chwilę zatrzymać w biegu codzienności i zagłębić w te cuda natury, w kolory, wonie i smaki.
Wiosenny zielnik roztacza przed nami całą gamę możliwości i gwarantuje to, co najważniejsze – dobre zdrowie.
Jest takie stare powiedzenie, że człowiek często nie wie, że lekarstwo na jego dolegliwości rośnie pod płotem. Tak więc ruszajmy w tę podróż, może trochę sentymentalną, kiedy to na polskich stołach królowały zioła, a w sercach ludzi przekonanie, że to jedyny środek na wszelkie bolączki. Musimy się jednak śpieszyć, bo wiosenne aromaty szybko przemijają.
„Majowa pokrzywa kiedy młoda, wyśmienicie zdrowia doda”
Pokrzywa zawsze rośnie blisko człowieka. Dawniej mówiono, że tam gdzie ludzkie śmieci, tam i pokrzywa. To właśnie ona jest w zasięgu ręki człowieka, a dzięki swoim rozległym właściwościom nazywana jest królową ziół. Leczy dosłownie wszystko – anemię, reumatyzm i artretyzm, nerki, układ odpornościowy; regeneruje wątrobę, dodaje energii i zapobiega nowotworom, wspomaga leczenie alergii, oczyszcza organizm, przedłuża młodość i wpływa na wiele innych dolegliwości, których nie sposób tutaj wyliczyć.
W polskich domach pokrzywy używa się na wiele sposobów. Na pierwszym miejscu jest napar. Naręcza pokrzywy należy zbierać kiedy opadnie poranna rosa. Przepłukujemy ją z kurzu zimną wodą i wkładamy do dużego garnka, który zalewamy wrzątkiem. Ta prosta mikstura musi odstać kilka godzin pod przykryciem. Na początku ma kolor brązowy i smakuje jak siano, ale z biegiem czasu nabiera wyrazistego mocno zielonego koloru. Wtedy napar zlewamy do szklanego dzbanka i odstawiamy do lodówki. W takiej formie napar może stać góra dwa dni. Za każdym użyciem odlewamy z dzbanka szklankę naparu i przed wypiciem należy go lekko podgrzać, bo zioła powinno się pić zawsze ciepłe i małymi łyczkami.
Jeśli chcemy przygotować sok z pokrzywy, to świeże ziele wrzucamy do sokowirówki i następnie w szklanym naczyniu odstawiam do lodówki. Sok używamy w proporcji 1:3 z wodą, na ciepło.
Pokrzywa może być również wykorzystywana jako dodatek do wiosennych sałatek. Trzeba ją najpierw przelać obficie ciepłą wodą, aby nie parzyła.
To już ostatni moment, aby nazbierać sobie majowej pokrzywy i zrobić zapasy na zimę. Aby ją wysuszyć koniecznie musi być w przewiewnym i nienasłonecznionym miejscu.