27 lipca 2020

Sękaty przysmak z Podlasia

Wypieka się go głównie na Podlasiu i Kaszubach, ale jego sława sięga poza granice Polski. Sękacz to przykład niezwykłej sztuki cukierniczej. Jego przygotowanie uczy cierpliwości i wymaga wiele pracy – paleniska, nad którym przyrządzamy ciasto, pilnować trzeba przez cztery godziny!

Tradycyjnie sękacz pieczony był nad otwartym paleniskiem na obracającym się drewnianym wałku. Obecnie przygotowuje się go zwykle nad elektrycznym piecem. Sam wypiek przypominać może nieco pieczenie kebaba, z taką różnicą, że sękacz obracamy w poziomym zawieszeniu. Drewniany wałek polewa się ciastem, warstwa po warstwie, a ociekający nadmiar ciasta tworzy charakterystyczne wypustki. Spadający w trakcie pieczenia nadmiar ciasta przypieka się nad ogniem, a następnie znów jest polewany świeżym ciastem, i tak do skutku (i końca ciasta). Sękacz po przekrojeniu podobny jest do ściętego pnia drzewa – stąd jego nazwa. Smakosze twierdzą, że najlepiej smakuje po trzech dniach od wypieku.

Choć przygotowanie sękacza jest dość skomplikowane, to składniki na ciasto należą do produktów, które można znaleźć praktycznie w każdej polskiej kuchni. Sękacz wypiekany jest z jajek, mąki pszennej, masła, śmietany i cukru. Aby ciasto było bardziej aromatyczne, niezbędnymi dodatkami są także sok i skórka z cytryny oraz wanilia.

Na kartach historii sękacz zapisał się jako przysmak królowej Bony, która była nim tak zachwycona, że kazała go upiec na wesele swojego pierworodnego syna.  Współcześnie rozsmakowują się w nim Niemcy, Szwajcarzy, Japończycy i oczywiście polscy turyści odwiedzający zakątki Kaszub.

Podlaski sękacz od 2005 roku wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych.

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...