27 lipca 2020

Sękaty przysmak z Podlasia

Wypieka się go głównie na Podlasiu i Kaszubach, ale jego sława sięga poza granice Polski. Sękacz to przykład niezwykłej sztuki cukierniczej. Jego przygotowanie uczy cierpliwości i wymaga wiele pracy – paleniska, nad którym przyrządzamy ciasto, pilnować trzeba przez cztery godziny!

Tradycyjnie sękacz pieczony był nad otwartym paleniskiem na obracającym się drewnianym wałku. Obecnie przygotowuje się go zwykle nad elektrycznym piecem. Sam wypiek przypominać może nieco pieczenie kebaba, z taką różnicą, że sękacz obracamy w poziomym zawieszeniu. Drewniany wałek polewa się ciastem, warstwa po warstwie, a ociekający nadmiar ciasta tworzy charakterystyczne wypustki. Spadający w trakcie pieczenia nadmiar ciasta przypieka się nad ogniem, a następnie znów jest polewany świeżym ciastem, i tak do skutku (i końca ciasta). Sękacz po przekrojeniu podobny jest do ściętego pnia drzewa – stąd jego nazwa. Smakosze twierdzą, że najlepiej smakuje po trzech dniach od wypieku.

Choć przygotowanie sękacza jest dość skomplikowane, to składniki na ciasto należą do produktów, które można znaleźć praktycznie w każdej polskiej kuchni. Sękacz wypiekany jest z jajek, mąki pszennej, masła, śmietany i cukru. Aby ciasto było bardziej aromatyczne, niezbędnymi dodatkami są także sok i skórka z cytryny oraz wanilia.

Na kartach historii sękacz zapisał się jako przysmak królowej Bony, która była nim tak zachwycona, że kazała go upiec na wesele swojego pierworodnego syna.  Współcześnie rozsmakowują się w nim Niemcy, Szwajcarzy, Japończycy i oczywiście polscy turyści odwiedzający zakątki Kaszub.

Podlaski sękacz od 2005 roku wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych.

Może Cię zainteresować także:

22 listopada 2023

Mam tak samo jak Ty, miasto moje a w nim…

Wielu z nas podróżuje po świecie do odległych zakątków, żeby zobaczyć niezwykłe krajobrazy, przeżyć coś...

31 października 2023

W poszukiwaniu miejsc mocy

Czy istnieją miejsca w których czuć energię Znane od setek, tysięcy lat Czy to tylko zabobony i legendy Gołoborze...

24 października 2023

Rowerem przez Olsztyn w jeden dzień

Turystyka rowerowa ostatnimi czasy stała się jedną z najczęściej wybieranych form aktywności. Umożliwia aktywny...

13 października 2023

Kupujmy polskie! Wspierajmy siebie nawzajem

Współpraca, pomoc i troska. To słowa, które dobrze opisują patriotyzm gospodarczy. W tej idei chodzi przecież o to,...

4 października 2023

EC1 Łódź – Miasto Kultury warte zobaczenia

Jeżeli zastanawiasz się, które miejsce jest warte uwagi podróżując po Polsce, a lubisz odkrywać wyjątkowe,...

26 września 2023

No cóż, że ze Szczercowa

Coraz częściej zwracamy uwagę na to skąd pochodzą produkty, które kupujemy. Oczywiście najważniejsze są jakość i...