23 listopada 2021

Podróż do Szadku w poszukiwaniu tradycyjnego chleba

Chleba takiego, jak ten na zakwasie, produkowany przed laty w małych miasteczkach czy wypiekany przez gospodynie po domach, dziś już prawie nie ma. Trudno dziś znaleźć dobrego piekarza, który nie piecze lecz tworzy – jak śpiewała przed laty Wolna Grupa Bukowina w ,,Balladzie o Cześku Piekarzu”.

Zdarzają się jednak wyjątki, jak ten w miejscowości Szadek, w województwie łódzkim, gdzie od wielu lat działa piekarnia, w której produkcja pieczywa oparta jest na starych i sprawdzonych recepturach pochodzących z lat pięćdziesiątych minionego wieku.

Tu wypiek pieczywa odbywa się metodą tradycyjna w piecu piekarskim opalanym węglem i drewnem. Produkcja ciasta oparta jest na kwasie uzyskiwanym metodą fermentacji wielofazowej i mąkach najwyższej jakości z ziarna zbóż pochodzących od okolicznych rolników. Formowanie i fermentacja bochnów o różnych kształtach odbywa się na deskach w koszyczkach i formach.

Piekarnia codziennie wypieka kilkanaście rodzajów chleba. Okrągły, podłużny albo w formie placka. Najpopularniejszym z nich jest chleb żytni Szadkowski. Owalne bochenki w kolarze brązowym tworzone są z dodatkiem smalcu lub zsiadłego mleka. Ich znakiem rozpoznawczym jest powierzchnia w paski, w kształcie szachownicy lub kratki posypana makiem.

Chleb może być też źródłem wielu inspiracji kulinarnych. Popularny żurek – w chlebie wygląda niezwykle efektownie. Czerstwe pieczywo może z powodzeniem posłużyć do przygotowania aromatycznych grzanek do zup i sałatek albo spektakularnych zapiekanek.

Delektując się pachnącym i chrupiącym chlebem z Szadku pamiętajmy, że to, co jemy i to, w jaki sposób produkujemy żywność ma wpływ na nasze zdrowie i środowisko. Wybierajmy lokalną żywność i wspierajmy polskich rzemieślników. W Szadku miejscowi piekarze nie pieką lecz tworzą bochny „jak z mąki słonecznej kołacze”.

fot. Wojciech Petera, PGE GiEK

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...