23 listopada 2021

Podróż do Szadku w poszukiwaniu tradycyjnego chleba

Chleba takiego, jak ten na zakwasie, produkowany przed laty w małych miasteczkach czy wypiekany przez gospodynie po domach, dziś już prawie nie ma. Trudno dziś znaleźć dobrego piekarza, który nie piecze lecz tworzy – jak śpiewała przed laty Wolna Grupa Bukowina w ,,Balladzie o Cześku Piekarzu”.

Zdarzają się jednak wyjątki, jak ten w miejscowości Szadek, w województwie łódzkim, gdzie od wielu lat działa piekarnia, w której produkcja pieczywa oparta jest na starych i sprawdzonych recepturach pochodzących z lat pięćdziesiątych minionego wieku.

Tu wypiek pieczywa odbywa się metodą tradycyjna w piecu piekarskim opalanym węglem i drewnem. Produkcja ciasta oparta jest na kwasie uzyskiwanym metodą fermentacji wielofazowej i mąkach najwyższej jakości z ziarna zbóż pochodzących od okolicznych rolników. Formowanie i fermentacja bochnów o różnych kształtach odbywa się na deskach w koszyczkach i formach.

Piekarnia codziennie wypieka kilkanaście rodzajów chleba. Okrągły, podłużny albo w formie placka. Najpopularniejszym z nich jest chleb żytni Szadkowski. Owalne bochenki w kolarze brązowym tworzone są z dodatkiem smalcu lub zsiadłego mleka. Ich znakiem rozpoznawczym jest powierzchnia w paski, w kształcie szachownicy lub kratki posypana makiem.

Chleb może być też źródłem wielu inspiracji kulinarnych. Popularny żurek – w chlebie wygląda niezwykle efektownie. Czerstwe pieczywo może z powodzeniem posłużyć do przygotowania aromatycznych grzanek do zup i sałatek albo spektakularnych zapiekanek.

Delektując się pachnącym i chrupiącym chlebem z Szadku pamiętajmy, że to, co jemy i to, w jaki sposób produkujemy żywność ma wpływ na nasze zdrowie i środowisko. Wybierajmy lokalną żywność i wspierajmy polskich rzemieślników. W Szadku miejscowi piekarze nie pieką lecz tworzą bochny „jak z mąki słonecznej kołacze”.

fot. Wojciech Petera, PGE GiEK

Może Cię zainteresować także:

11 sierpnia 2022

Trochę wody dla ochłody, czyli gdzie spędzać lato w województwie śląskim

Temperatury przekraczające 30 stopni w lipcu i sierpniu to nic nowego na naszej szerokości geograficznej. W takie dni...

9 sierpnia 2022

Smołdzino – raj dla miłośników rowerowych wędrówek

Wymarzonym miejscem dla miłośników turystyki rowerowej jest gmina Smołdzino w województwie pomorskim. Turaj rower...

19 lipca 2022

Zioła – bogactwo polskich pól, lasów i ogrodów

Lebiodka pospolita, czyli znane na całym świecie oregano, to zioło wieloletnie, które rośnie wszędzie. Posadźmy je w...

12 lipca 2022

Nieodkryte zakątki powiatu gryfińskiego – taras widokowy w Widuchowej

Widuchowa to przygraniczna nadodrzańska wieś położona w bliskim sąsiedztwie Parku Narodowego Dolina Dolnej Odry....

7 lipca 2022

Światowy Dzień Czekolady. O polskiej czekoladzie słów kilka

7 lipca przypada niezwykle słodkie święto – Światowy Dzień Czekolady, zwany również Międzynarodowym Dniem...

1 lipca 2022

1 lipca – Światowy Dzień Owoców

Święto owoców to idealna okazja, aby przypomnieć rolę owoców w naszej codziennej diecie. Produkty te znajdują się u...