23 listopada 2021

Podróż do Szadku w poszukiwaniu tradycyjnego chleba

Chleba takiego, jak ten na zakwasie, produkowany przed laty w małych miasteczkach czy wypiekany przez gospodynie po domach, dziś już prawie nie ma. Trudno dziś znaleźć dobrego piekarza, który nie piecze lecz tworzy – jak śpiewała przed laty Wolna Grupa Bukowina w ,,Balladzie o Cześku Piekarzu”.

Zdarzają się jednak wyjątki, jak ten w miejscowości Szadek, w województwie łódzkim, gdzie od wielu lat działa piekarnia, w której produkcja pieczywa oparta jest na starych i sprawdzonych recepturach pochodzących z lat pięćdziesiątych minionego wieku.

Tu wypiek pieczywa odbywa się metodą tradycyjna w piecu piekarskim opalanym węglem i drewnem. Produkcja ciasta oparta jest na kwasie uzyskiwanym metodą fermentacji wielofazowej i mąkach najwyższej jakości z ziarna zbóż pochodzących od okolicznych rolników. Formowanie i fermentacja bochnów o różnych kształtach odbywa się na deskach w koszyczkach i formach.

Piekarnia codziennie wypieka kilkanaście rodzajów chleba. Okrągły, podłużny albo w formie placka. Najpopularniejszym z nich jest chleb żytni Szadkowski. Owalne bochenki w kolarze brązowym tworzone są z dodatkiem smalcu lub zsiadłego mleka. Ich znakiem rozpoznawczym jest powierzchnia w paski, w kształcie szachownicy lub kratki posypana makiem.

Chleb może być też źródłem wielu inspiracji kulinarnych. Popularny żurek – w chlebie wygląda niezwykle efektownie. Czerstwe pieczywo może z powodzeniem posłużyć do przygotowania aromatycznych grzanek do zup i sałatek albo spektakularnych zapiekanek.

Delektując się pachnącym i chrupiącym chlebem z Szadku pamiętajmy, że to, co jemy i to, w jaki sposób produkujemy żywność ma wpływ na nasze zdrowie i środowisko. Wybierajmy lokalną żywność i wspierajmy polskich rzemieślników. W Szadku miejscowi piekarze nie pieką lecz tworzą bochny „jak z mąki słonecznej kołacze”.

fot. Wojciech Petera, PGE GiEK

Może Cię zainteresować także:

20 stycznia 2022

Piernik staropolski na karnawał

Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na...

18 stycznia 2022

Makrama – sztuka rękodzieła

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pojęciu makramy, które brzmi dosyć enigmatycznie to postaramy się Wam wszystko...

13 stycznia 2022

Jakuszyce polską stolicą narciarstwa biegowego

Jakuszyce to dla wielu z nas jedynie odległy punkt na południowo-zachodniej granicy naszego kraju. Jednak dla...

12 stycznia 2022

Polska gęś eksportowa

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Nie przez przypadek Mikołaj Rej właśnie tego...

5 stycznia 2022

Odpowiedzialni po świętach

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen miłości, spokoju, czasu dla bliskich, ale także prezentów....

22 grudnia 2021

Boże Narodzenie na polskiej wsi

Boże Narodzenie przed laty na terenach wiejskich nazywano Godami, Godnymi Świętami, Świętymi Wieczorami a także...