14 grudnia 2020

Piernik piernikowi nierówny i oto chodzi

Bożonarodzeniowe pierniki – to temat twórczych, grudniowych spotkań w gronie najbliższych. Ich aromat i kuchnia pełna lukru to znak, że w domu tego dnia zdecydowanie rządzą najmłodsi.

Fantastyczne jelenie, serduszka, gwiazdki, dzwoneczki, bałwanki i choinki – polscy producenci ciasteczkowych foremek prześcigają się w świątecznych kształtach i tworzywach, z jakich je wykonują. Oprócz ich urody ważne jest też to, żeby wyrobione ciasto łatwo od nich odchodziło, a finalny efekt cieszył wzrok.

Przepisów na pierniki jest wiele i są ogólnodostępne. Te, które się sprawdzą, przechowujemy przez lata i dość chętnie dzielimy się nimi z innymi. Wspólne robienie i dekorowanie pierników to czas na chwilę zatrzymania, oddechu, czasami ważnych rozmów, śmiechu połączonego z wybuchem niczym nieograniczonej twórczości. To też czas, który uczy oczekiwania. Aby zajadać się piernikami w święta Bożego Narodzenia, z reguły trzeba je upiec wcześniej. Zgodnie z radami naszych babć pierniki powinny bowiem „poleżakować” najlepiej zamknięte w puszce lub pudełku, w ciemnym miejscu zanim będą gotowe do spożycia.

Poza przepisem na ciasto kluczowy jest też przepis na lukier. To on i dodatki czynią z piernika dzieło sztuki. Podział jest jasny: ciasto ma być smaczne, ale to lukier jest od tego, by dodawać piernikowi artyzmu.

Wśród licznych domowych przepisów jest i ten królewski – z białka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Powtarzany w delikatnie różnych proporcjach, ale i tak niezmienny od co najmniej 1910 roku. To właśnie wtedy znalazł swoje zaszczytne miejsce w „Uniwersalnej książce kucharskiej” Maryi Ochorowicz-Monatowej. Chociaż tyle ważnych rzeczy jeszcze przed nami, zachęcamy do wspólnego pieczenia pierniczków, by to, co stworzymy razem, mogło być kolejnym źródłem świątecznej energii.

Fot. Katarzyna Słomska

Może Cię zainteresować także:

20 stycznia 2022

Piernik staropolski na karnawał

Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na...

18 stycznia 2022

Makrama – sztuka rękodzieła

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pojęciu makramy, które brzmi dosyć enigmatycznie to postaramy się Wam wszystko...

13 stycznia 2022

Jakuszyce polską stolicą narciarstwa biegowego

Jakuszyce to dla wielu z nas jedynie odległy punkt na południowo-zachodniej granicy naszego kraju. Jednak dla...

12 stycznia 2022

Polska gęś eksportowa

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Nie przez przypadek Mikołaj Rej właśnie tego...

5 stycznia 2022

Odpowiedzialni po świętach

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen miłości, spokoju, czasu dla bliskich, ale także prezentów....

22 grudnia 2021

Boże Narodzenie na polskiej wsi

Boże Narodzenie przed laty na terenach wiejskich nazywano Godami, Godnymi Świętami, Świętymi Wieczorami a także...