14 grudnia 2020

Piernik piernikowi nierówny i oto chodzi

Bożonarodzeniowe pierniki – to temat twórczych, grudniowych spotkań w gronie najbliższych. Ich aromat i kuchnia pełna lukru to znak, że w domu tego dnia zdecydowanie rządzą najmłodsi.

Fantastyczne jelenie, serduszka, gwiazdki, dzwoneczki, bałwanki i choinki – polscy producenci ciasteczkowych foremek prześcigają się w świątecznych kształtach i tworzywach, z jakich je wykonują. Oprócz ich urody ważne jest też to, żeby wyrobione ciasto łatwo od nich odchodziło, a finalny efekt cieszył wzrok.

Przepisów na pierniki jest wiele i są ogólnodostępne. Te, które się sprawdzą, przechowujemy przez lata i dość chętnie dzielimy się nimi z innymi. Wspólne robienie i dekorowanie pierników to czas na chwilę zatrzymania, oddechu, czasami ważnych rozmów, śmiechu połączonego z wybuchem niczym nieograniczonej twórczości. To też czas, który uczy oczekiwania. Aby zajadać się piernikami w święta Bożego Narodzenia, z reguły trzeba je upiec wcześniej. Zgodnie z radami naszych babć pierniki powinny bowiem „poleżakować” najlepiej zamknięte w puszce lub pudełku, w ciemnym miejscu zanim będą gotowe do spożycia.

Poza przepisem na ciasto kluczowy jest też przepis na lukier. To on i dodatki czynią z piernika dzieło sztuki. Podział jest jasny: ciasto ma być smaczne, ale to lukier jest od tego, by dodawać piernikowi artyzmu.

Wśród licznych domowych przepisów jest i ten królewski – z białka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Powtarzany w delikatnie różnych proporcjach, ale i tak niezmienny od co najmniej 1910 roku. To właśnie wtedy znalazł swoje zaszczytne miejsce w „Uniwersalnej książce kucharskiej” Maryi Ochorowicz-Monatowej. Chociaż tyle ważnych rzeczy jeszcze przed nami, zachęcamy do wspólnego pieczenia pierniczków, by to, co stworzymy razem, mogło być kolejnym źródłem świątecznej energii.

Fot. Katarzyna Słomska

Może Cię zainteresować także:

4 marca 2021

Drugie życie Krzywego Lasu

Krzywy Las to pomnik przyrody położony w Nowym Czarnowie w gminie Gryfino, w pobliżu Doliny Dolnej Odry i Elektrowni...

2 marca 2021

Pomysły na wykorzystanie drewnianych palet

W dzisiejszych czasach gdy ludzie żyją w biegu i korzystają z cudów techniki, często zapominają o otaczającej nas...

26 lutego 2021

Bogactwo smaków z Roztocza

Roztocze to kraina geograficzna z niepowtarzalnymi walorami przyrodniczymi. Utworzono tu Roztoczański Park Narodowy, parki...

23 lutego 2021

Cuda z drewna

Manufaktura drewnianych produktów przeżywa prawdziwy boom. Konsumenci zmęczeni wszechobecnym plastikiem coraz częściej...

19 lutego 2021

Morze o każdej porze

Cztery powody, dla których warto pojechać nad morze zimą. Polski Bałtyk kusi szerokimi, piaszczystymi plażami i...

17 lutego 2021

Świętokrzyskie stoki czarują zimą

Góry Świętokrzyskie nie są tak oczywistym kierunkiem zimowego wyjazdu jak Tatry czy Karkonosze. Wielbiciele zimowych...