20 lipca 2021

Małopolski Festiwal Smaku

Chłodnik z moreli z agrestem i malinami z małdrzykami drożdżowymi, kurki z cukinią w śmietanie z grzankami, kugiel galicyjski z żeberkami czy kapusta duszona z jabłkami, koprem i skwarkami – po rocznej przerwie powrócił Małopolski Festiwal Smaku.

Podczas tegorocznego lata mieszkańcy i turyści mogą delektować już dobrze znanymi smakami oraz odkrywać całkiem nowe. Uczestnicy i organizatorzy Małopolskiego Festiwalu Smaku dbają, aby tradycyjne aromaty nie odeszły w zapomnienie.

W czasie Festiwalu organizowane są pokazy gotowania, a małopolskie koła gospodyń wiejskich przygotowują poczęstunek dla gości. Dodatkowo można też obejrzeć występy lokalnych artystów oraz wziąć udział w quizie wiedzy o Małopolsce.

Tegoroczna edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku została zorganizowana pod hasłem „Wracamy!”. To nie tylko powrót po rocznej przerwie spowodowanej pandemią, ale również powrót do promocji lokalnych producentów, kół gospodyń wiejskich, produktów regionalnych i tradycyjnych, potraw przygotowanych według starych receptur. To także powrót do korzeni, która umożliwia skosztowanie tego co w Małopolsce jest najsmaczniejsze.

Zapraszamy zatem do Małopolski m.in na: miody, wędzone sery, tradycyjne wędliny, świeżo tłoczone soki, chrupiące pieczywo i ryby.

Najbliższe wydarzenia Małopolskiego Festiwalu Samku zaplanowano: w Tuchowie (25 lipca), na terenie skansenu w Wygiełzowie (1 sierpnia), w Miechowie (22 sierpnia) oraz w Krynicy-Zdroju (4 i 5 września).

Ciekawe liczby

224 – liczba produktów tradycyjnych z Małopolski umieszczonych na Liście Produktów Tradycyjnych (LPT) prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
25 lat – podstawą rejestracji na LPT jest tradycja wytwarzania (min. 25 lat) i szczególna oraz niepowtarzalna jakość związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, metodami produkcji i sposobami przetwarzania czy dojrzewania żywności, które gwarantują wysoką jakość otrzymanego produktu.
15 – liczba małopolskich produktów regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach, w tym: 6 produktów uzyskało status Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP), 8 Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) oraz 1 produkt Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
1 – miejsce, które zajmuje Małopolska pod względem ilości produktów regionalnych zrastrowanych przez poszczególne województwa w rejestrach unijnych.

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego

Może Cię zainteresować także:

17 maja 2022

Czy na Górnym Śląsku rosną… palmy?

Przed nami okres wyjazdów bliższych i dalszych. Można w trakcie nich skorzystać z egzotyki. I to wcale nie tej w...

9 maja 2022

Zwyczajna o niezwyczajnych właściwościach

Pokrzywa występuje niemal na całej kuli ziemskiej z wyjątkiem strefy tropikalnej. Rośnie dziko i być może dlatego...

26 kwietnia 2022

Świadome zakupy – sprzeciw wobec wojny

Inwazja Rosji i Białorusi na Ukrainę spotkała się ze zdecydowaną reakcją wielu państw. Reagują również...

14 kwietnia 2022

Wielkanoc na Mazowszu

Nie ulega wątpliwości, iż Wielkanoc na Mazowszu to szereg niezwykłych i pięknych tradycji. Niestety nie wszystkie z...

6 kwietnia 2022

Mrowisko – Wielkanoc na podlaską nutę

Wielkanoc to czas, gdy na naszych stołach po okresie postu pojawiają się słodkie smakołyki. W tych dniach nikt nie...

22 marca 2022

Na tropie polskich produktów

Czy to normalne, że 38-milionowy naród nie dorobił się jeszcze własnej pasty do zębów albo przetworów dla...