24 lipca 2020

Lśniące i ponadczasowe

Kryształowe wazony czy szklanki wielu osobom kojarzą się nadal z epoką PRL-u. Wtedy prawie w każdym domu znajdowała się taka kolekcja naczyń, która zajmowała zaszczytne miejsce w meblościance. Najwyższa pora, by na nowo docenić tą wyjątkową sztukę.

Szkło kryształowe to bezbarwna i przezroczysta odmiana szkła, która zawiera w sobie tlenki ołowiu.  Dzięki tej modyfikacji ma znacznie większy współczynnik załamania światła w porównaniu do zwykłego szkła. Przejawia się to występowaniem specyficznego blasku na jego powierzchni. Zwiększa się również współczynnik dyspersji. Światło ulega efektownym rozszczepieniom na głębokich ozdobnych szlifach. Gra świateł, która powstaje w skutek tych procesów, robi niesamowite wrażenie.

W Polsce nadal działają nieliczne już huty szkła kryształowego, które od wielu lat zajmują się wytapianiem dekoracyjnych kryształów. Ich produkcja nastawiona jest głównie na eksport. Warto, abyśmy i my docenili kunszt wykonania tych przepięknych dzieł! Nie są to już te same formy, jakie przywykliśmy oglądać w rodzinnych domach. Ich nowoczesna linia, nietuzinkowy design i precyzja wykonania sprawiają, że wyroby te są niesamowicie cenione, np. na angielskim dworze królewskim. Są także wystawiane na zagranicznych targach np. Ambiente Frankfurt. W jednej z dolnośląskich hut szkła kryształowego zamówienia składała m.in. amerykańska armia czy Muzeum Van Gogha w Amsterdamie.

Często nie zdajemy sobie sprawy, że na wyciągnięcie ręki mamy produkty wykonane przez utalentowanych, doświadczonych artystów-rzemieślników. W swoją pracę wkładają oni całe serce, a wytwory, które wyszły spod ich rąk, to prawdziwe arcydzieła!

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...