2 czerwca 2020

Krakowskie obwarzanki

Ich początki sięgają czasów jagiellońskich i dworu królowej Jadwigi. Dziś możemy spotkać niemal na każdym rogu Starego Miasta, choć prawdziwe obwarzanki pieczone są w zaledwie kilku piekarniach krakowskich.

Jest to chrupiący, posypany makiem czy sezamem pierścień z widocznym splotem o grubości 2-4 cm i średnicy 12-17 cm. Są formowane ręcznie, a więc każdy jeden obwarzanek, którego kupimy, będzie miał wyjątkowy kształt.

Tuż po formowaniu są moczone we wrzącej wodzie, to znaczy obwarzane – stąd ich nazwa. Najsmaczniejsze są świeże – wówczas są kruche, a miąższ mają miękki.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...