26 lutego 2021

Bogactwo smaków z Roztocza

Roztocze to kraina geograficzna z niepowtarzalnymi walorami przyrodniczymi. Utworzono tu Roztoczański Park Narodowy, parki krajobrazowe oraz rezerwaty. Region oprócz walorów przyrodniczych jest też pełen smaków.

Na Roztoczu produkowany jest m.in. ser podpuszczkowy twardy wędzony w dymie olchowym polecany przez lokalnych mieszkańców.

Ekologia na talerzu

Najlepsze jedzenie jest proste i naturalne, z rodzimych, ekologicznych produktów. Dlatego na Roztoczu chętnie są produkowane różnorodne sery – oczywiście z prawdziwego mleka „prosto od krowy”. Lokalna ludność zachęca do próbowania takiej kuchni, bo nie ma większej radości niż jedzenia własnych, świeżych produktów.

Receptura

Do 10 litrów „prawdziwego” mleka dodaj 50 kropli podpuszczki (5 kropli na 1 l) i dokładnie wymieszaj, podgrzewając zawartość garnka do temperatury 35°C. UWAGA! Nie wolno tej temperatury przekroczyć! Odstaw, owiń kocami/ręcznikami lub zostaw na płycie indukcyjnej na poziomie 1. Po godzinie powstały skrzep pokrój na kwadraty o boku około 1 cm i podgrzej do temperatury 45°C, aż ser się zacznie kleić. Ser ugniataj w dłoniach nad garnkiem, formując dowolne kształty. Ugnieciony ser włóż do siatki lub utwórz kulki. W tym czasie z 3 litrów przegotowanej wody i 150 gramów soli przygotuj solankę i umieść w niej sery na 20 godzin. Następnie wyjmij je i susz przez ok. 12 godzin.
W zależności od preferencji sery można podać w postaci surowej lub wędzone. Samo wędzenie zajmuje 2 godziny w wędzarce elektrycznej wygrzanej do temperatury 30°C.

Prosto i smacznie

Cieplutki ser, prosto z wędzarni, podawaj ułożony na drewnianej desce. Przywoła to zapach łąki i gór. Wyśmienicie będzie smakował z musem z żurawiny lub musem z owoców dzikiej róży z dodatkiem pigwowca. Własne wyroby z polskich ekologicznych składników to prawdziwy raj dla podniebienia.

fot. Anna Sierkowska-Szuper

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...