26 lutego 2021

Bogactwo smaków z Roztocza

Roztocze to kraina geograficzna z niepowtarzalnymi walorami przyrodniczymi. Utworzono tu Roztoczański Park Narodowy, parki krajobrazowe oraz rezerwaty. Region oprócz walorów przyrodniczych jest też pełen smaków.

Na Roztoczu produkowany jest m.in. ser podpuszczkowy twardy wędzony w dymie olchowym polecany przez lokalnych mieszkańców.

Ekologia na talerzu

Najlepsze jedzenie jest proste i naturalne, z rodzimych, ekologicznych produktów. Dlatego na Roztoczu chętnie są produkowane różnorodne sery – oczywiście z prawdziwego mleka „prosto od krowy”. Lokalna ludność zachęca do próbowania takiej kuchni, bo nie ma większej radości niż jedzenia własnych, świeżych produktów.

Receptura

Do 10 litrów „prawdziwego” mleka dodaj 50 kropli podpuszczki (5 kropli na 1 l) i dokładnie wymieszaj, podgrzewając zawartość garnka do temperatury 35°C. UWAGA! Nie wolno tej temperatury przekroczyć! Odstaw, owiń kocami/ręcznikami lub zostaw na płycie indukcyjnej na poziomie 1. Po godzinie powstały skrzep pokrój na kwadraty o boku około 1 cm i podgrzej do temperatury 45°C, aż ser się zacznie kleić. Ser ugniataj w dłoniach nad garnkiem, formując dowolne kształty. Ugnieciony ser włóż do siatki lub utwórz kulki. W tym czasie z 3 litrów przegotowanej wody i 150 gramów soli przygotuj solankę i umieść w niej sery na 20 godzin. Następnie wyjmij je i susz przez ok. 12 godzin.
W zależności od preferencji sery można podać w postaci surowej lub wędzone. Samo wędzenie zajmuje 2 godziny w wędzarce elektrycznej wygrzanej do temperatury 30°C.

Prosto i smacznie

Cieplutki ser, prosto z wędzarni, podawaj ułożony na drewnianej desce. Przywoła to zapach łąki i gór. Wyśmienicie będzie smakował z musem z żurawiny lub musem z owoców dzikiej róży z dodatkiem pigwowca. Własne wyroby z polskich ekologicznych składników to prawdziwy raj dla podniebienia.

fot. Anna Sierkowska-Szuper

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...