1 lipca 2022

1 lipca – Światowy Dzień Owoców

Święto owoców to idealna okazja, aby przypomnieć rolę owoców w naszej codziennej diecie. Produkty te znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej.

Wybierając owoce zgodnego z sezonowym kalendarzem zbiorów otrzymujemy różnorodność składników i najlepszy smak. To prosty sposób na zachowanie zdrowia, korzyści ekonomicznych i patriotyzmu konsumenckiego.

Zalety sezonowej diety owocowej

• Moc witamin dla zdrowia i urody – zdaniem dietetyków sezonowe owoce to prosty sposób na zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę. Wybierając świeże owoce, naturalnie występujące w naszym klimacie, w danym sezonie, mamy pewność, że jemy produkty o najwyższej wartości odżywczej.
• Różnorodna dieta – idea sezonowości w kuchni gwarantuje urozmaicone menu i pyszne potrawy. W każdym miesiącu mamy inne owoce.
• Najtaniej – „jedzenie sezonowe” to dostępne produkty w przystępnych cenach. Wiele odmian owoców rośnie w naszych ogródkach.
• Wspieranie gospodarki Polski – wybierając sezonowe warzywa od polskich rolników wspieramy gospodarkę krajową.

Zdrowotne właściwości owoców

Owoce to prawdziwe bomby witaminowo–mineralne, które chronią nas przed infekcjami. Szczególną rolę we wzmacnianiu odporności pełni witamina C – jest jej mnóstwo w porzeczkach, truskawkach, malinach i jeżynach. Owoce są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, sodu, wapnia, magnezu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i wspomnianej witaminy C. Owoce dostarczają energii, wspomagają trawienie, pomagają dbać o dobry nastrój, budują niewidzialną tarczę przed chorobami. Gruszka, czarna porzeczka czy borówka – wspiera koncentrację.

Królowa deserów: wiśnia, owoc zapomniany

Wiśnie kryją w swoim miąższu dużo antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia, przedłużają sprawność fizyczną i psychiczną. Wspomagają zwalczanie stanów zapalnych, obniżają poziom złego cholesterolu. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce i wzrok. Dobrze wiedział o tym już Tadeusz Faliszewski, który w szlagierze z lat 50. śpiewał: „Szczęście trzeba rwać, jak świeże wiśnie”.

Wiśnie urzekają swoim oryginalnym smakiem, ale tylko te, które rosną w Polsce. Sezon na wiśnie zaczyna się w lipcu i trwa około miesiąca.
W naszym kraju różnica temperatur między nocą i dniem jest tak duża, że wiśnie w dzień nabierają słodyczy od słońca, a w nocy kwasowości. Stąd ich pyszny kwaskowo-słodki smak, tak różny od hiszpańskich czy włoskich kuzynek.

Najpopularniejszą wiśnią w Polsce jest odmiana nadwiślańska, którą wyróżnia wyjątkowy smak. Uprawiana jest w trzech województw: lubelskim, mazowieckim i świętokrzyskim. Została zarejestrowana jako produkt regionalny (znajduje się w unijnym rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia).

Z udziałem wiśni możemy przygotować mnóstwo niepowtarzalnych produktów kulinarnych: torty, muffiny, wytrawną sałatkę z wiśni i koziego sera, puddingi, tarty, chłodniki, omlety, naleśniki… Chcąc je zatrzymać na dłużej zróbmy:

fot. Lesław Szuper

Wiśnie kandyzowane do przechowywania: wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem, kiedy pojawi się sok odlewamy, gotujemy go i zalewamy gorącym wiśnie. Przez 3 dni, dwa razy dziennie podgrzewamy wiśnie w soku do ok. 60 stopni C. Na koniec doprowadzamy całość do wrzenia i gorące przelewamy do wyparzonych słoiczków.

Domowe drożdżówki z wiśniami i kruszonką:
Nie ma szans na takie w piekarni. Trzeba zrobić je w domu! Ciasto drożdżowe i wiśnie to jedno z klasycznych połączeń deserowych. Klasyka nigdy się nie starzeje. Wiśnie świeże lub kandyzowane. Na ciasto drożdżowe: 80 g masła, 250 ml mleka lub serwatki, 100 g cukru, 50 g drożdży, 500 g przesianej mąki, 3 jajka, szczypta soli.

fot. Lesław Szuper

Omlet z wiśniami i ricottą: ricotta to miękki ser, który robimy z serwatki powstałej po serach podpuszczkowych. Jest bardzo delikatny i można go dodać do wielu potraw: ciasta, desery, farsze, makarony, pierogi, zapiekanki itp. W parze z wiśniami jest idealny w każdej postaci.
3 jajka ubijamy z łyżeczką cukru, 4 łyżkami ricotty, łyżką mąki – smażymy. Możemy posypać cukrem pudrem i kwiatem lawendy.

fot. Lesław Szuper

Na koniec ciekawostka zdrowotna. Oodwar z młodych gałązek drzewa wiśniowego – wypity lub dodany do kąpieli – pomaga łagodzić bóle reumatyczne.

Może Cię zainteresować także:

2 lutego 2023

Zapraszamy na wyprawę do Doliny Biebrzy

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł zapraszamy Państwa w podróż po zakątkach Polski, z przystankiem w Biebrzańskim...

31 stycznia 2023

Wycieczka z nieMAPĄ

Wycieczka do lasu To świetny plan na spędzenie wolnego czasu, zwłaszcza w ferie. W zaplanowaniu ciekawej leśnej wyprawy...

24 stycznia 2023

Karnawałowe desery

Jajka, mleko, zboże, miód, owoce - to skarby polskiej wsi. Większość deserów opiera się na tych kilku składnikach....

10 stycznia 2023

Mit kodu 590

Chcąc kierować się patriotyzmem zakupowym, musimy zwracać uwagę na liczne pułapki obecne na sklepowych półkach....

5 stycznia 2023

Na karnawał i nie tylko – ciasto maślane

Niby zwykłe ciasteczka przygotowane na szybo, przełożone tym co było pod ręką, a prawie każdy sięga po nie tak...

3 stycznia 2023

Kraków zachwyca o każdej porze roku

Zwiedzając Polskę warto zatrzymać się w Krakowie. To miasto, które zachwyca o każdej porze roku – zawsze ma coś...