1 lipca 2022

1 lipca – Światowy Dzień Owoców

Święto owoców to idealna okazja, aby przypomnieć rolę owoców w naszej codziennej diecie. Produkty te znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej.

Wybierając owoce zgodnego z sezonowym kalendarzem zbiorów otrzymujemy różnorodność składników i najlepszy smak. To prosty sposób na zachowanie zdrowia, korzyści ekonomicznych i patriotyzmu konsumenckiego.

Zalety sezonowej diety owocowej

• Moc witamin dla zdrowia i urody – zdaniem dietetyków sezonowe owoce to prosty sposób na zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę. Wybierając świeże owoce, naturalnie występujące w naszym klimacie, w danym sezonie, mamy pewność, że jemy produkty o najwyższej wartości odżywczej.
• Różnorodna dieta – idea sezonowości w kuchni gwarantuje urozmaicone menu i pyszne potrawy. W każdym miesiącu mamy inne owoce.
• Najtaniej – „jedzenie sezonowe” to dostępne produkty w przystępnych cenach. Wiele odmian owoców rośnie w naszych ogródkach.
• Wspieranie gospodarki Polski – wybierając sezonowe warzywa od polskich rolników wspieramy gospodarkę krajową.

Zdrowotne właściwości owoców

Owoce to prawdziwe bomby witaminowo–mineralne, które chronią nas przed infekcjami. Szczególną rolę we wzmacnianiu odporności pełni witamina C – jest jej mnóstwo w porzeczkach, truskawkach, malinach i jeżynach. Owoce są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, sodu, wapnia, magnezu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i wspomnianej witaminy C. Owoce dostarczają energii, wspomagają trawienie, pomagają dbać o dobry nastrój, budują niewidzialną tarczę przed chorobami. Gruszka, czarna porzeczka czy borówka – wspiera koncentrację.

Królowa deserów: wiśnia, owoc zapomniany

Wiśnie kryją w swoim miąższu dużo antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia, przedłużają sprawność fizyczną i psychiczną. Wspomagają zwalczanie stanów zapalnych, obniżają poziom złego cholesterolu. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce i wzrok. Dobrze wiedział o tym już Tadeusz Faliszewski, który w szlagierze z lat 50. śpiewał: „Szczęście trzeba rwać, jak świeże wiśnie”.

Wiśnie urzekają swoim oryginalnym smakiem, ale tylko te, które rosną w Polsce. Sezon na wiśnie zaczyna się w lipcu i trwa około miesiąca.
W naszym kraju różnica temperatur między nocą i dniem jest tak duża, że wiśnie w dzień nabierają słodyczy od słońca, a w nocy kwasowości. Stąd ich pyszny kwaskowo-słodki smak, tak różny od hiszpańskich czy włoskich kuzynek.

Najpopularniejszą wiśnią w Polsce jest odmiana nadwiślańska, którą wyróżnia wyjątkowy smak. Uprawiana jest w trzech województw: lubelskim, mazowieckim i świętokrzyskim. Została zarejestrowana jako produkt regionalny (znajduje się w unijnym rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia).

Z udziałem wiśni możemy przygotować mnóstwo niepowtarzalnych produktów kulinarnych: torty, muffiny, wytrawną sałatkę z wiśni i koziego sera, puddingi, tarty, chłodniki, omlety, naleśniki… Chcąc je zatrzymać na dłużej zróbmy:

fot. Lesław Szuper

Wiśnie kandyzowane do przechowywania: wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem, kiedy pojawi się sok odlewamy, gotujemy go i zalewamy gorącym wiśnie. Przez 3 dni, dwa razy dziennie podgrzewamy wiśnie w soku do ok. 60 stopni C. Na koniec doprowadzamy całość do wrzenia i gorące przelewamy do wyparzonych słoiczków.

Domowe drożdżówki z wiśniami i kruszonką:
Nie ma szans na takie w piekarni. Trzeba zrobić je w domu! Ciasto drożdżowe i wiśnie to jedno z klasycznych połączeń deserowych. Klasyka nigdy się nie starzeje. Wiśnie świeże lub kandyzowane. Na ciasto drożdżowe: 80 g masła, 250 ml mleka lub serwatki, 100 g cukru, 50 g drożdży, 500 g przesianej mąki, 3 jajka, szczypta soli.

fot. Lesław Szuper

Omlet z wiśniami i ricottą: ricotta to miękki ser, który robimy z serwatki powstałej po serach podpuszczkowych. Jest bardzo delikatny i można go dodać do wielu potraw: ciasta, desery, farsze, makarony, pierogi, zapiekanki itp. W parze z wiśniami jest idealny w każdej postaci.
3 jajka ubijamy z łyżeczką cukru, 4 łyżkami ricotty, łyżką mąki – smażymy. Możemy posypać cukrem pudrem i kwiatem lawendy.

fot. Lesław Szuper

Na koniec ciekawostka zdrowotna. Oodwar z młodych gałązek drzewa wiśniowego – wypity lub dodany do kąpieli – pomaga łagodzić bóle reumatyczne.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...