25 marca 2021

Wielka moc amarantusa

Amarantus zwany też szarłatem to roślina, która posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. W Polsce amarantus znany jest głównie jako szarłat zwisły, który jest rośliną ozdobną, upiększającą rabatki.

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Nazywany jest zbożem XXI wieku, choć w rzeczywistości zbożem nie jest.

Ziarno XXI wieku

Charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go pięciokrotnie więcej niż szpinak czy pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka a przy tym nie zawiera glutenu. Wyróżnia się zawartością niezwykle drobnej frakcji skrobi, która jest pięć razy łatwiejsza do strawienia niż ta obecna w kukurydzy.

W Polsce ponad 90 proc. upraw amarantusa znajduje się na Lubelszczyźnie. Pola amarantusa można spotkać niemal we wszystkich zakątkach świata.

Szarłat jest rośliną pochłaniającą dwukrotnie więcej dwutlenku węgla niż inne rośliny, dlatego warto podtrzymywać tradycje upiększania nim przydomowych ogródków czy balkonów.

Najczęściej wykorzystywaną częścią amarantusa są jasnobrązowe nasiona nieco większe od maku. Do spożycia nadają się także młode pędy oraz młode liście. W Polsce dostępne są: mąka, nasiona i popping, czyli ziarna prażone jak popcorn.

Mąka z szarłatu poprawia jakość wypieków, pozwala wyeliminować większość chemicznych dodatków, przedłuża okres trwałości i nadaje wyśmienity orzechowy smak. Popping doskonale smakuje z jogurtem, kefirem lub mlekiem. Nasiona zaś mogą być wykorzystywane jako składnik różnego rodzaju potraw gotowanych, duszonych oraz zapiekanek. Można z nich wytwarzać „amarantusowe masło”, majonez, a także „mleko” dla alergików.

Amarantus można przyrządzać jak płatki owsiane lub kaszę jaglaną. Na jedną miarkę nasion szarłatu należy dodać 2 miarki wody i gotować około 20 minut. Ugotowany amarantus można podawać z różnymi dodatkami: masłem orzechowym, konfiturami oraz gęstym jogurtem. Gotowany amarantus jest jeszcze bardziej odżywczy niż nasza pospolita owsianka.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...