25 marca 2021

Wielka moc amarantusa

Amarantus zwany też szarłatem to roślina, która posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. W Polsce amarantus znany jest głównie jako szarłat zwisły, który jest rośliną ozdobną, upiększającą rabatki.

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Nazywany jest zbożem XXI wieku, choć w rzeczywistości zbożem nie jest.

Ziarno XXI wieku

Charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go pięciokrotnie więcej niż szpinak czy pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka a przy tym nie zawiera glutenu. Wyróżnia się zawartością niezwykle drobnej frakcji skrobi, która jest pięć razy łatwiejsza do strawienia niż ta obecna w kukurydzy.

W Polsce ponad 90 proc. upraw amarantusa znajduje się na Lubelszczyźnie. Pola amarantusa można spotkać niemal we wszystkich zakątkach świata.

Szarłat jest rośliną pochłaniającą dwukrotnie więcej dwutlenku węgla niż inne rośliny, dlatego warto podtrzymywać tradycje upiększania nim przydomowych ogródków czy balkonów.

Najczęściej wykorzystywaną częścią amarantusa są jasnobrązowe nasiona nieco większe od maku. Do spożycia nadają się także młode pędy oraz młode liście. W Polsce dostępne są: mąka, nasiona i popping, czyli ziarna prażone jak popcorn.

Mąka z szarłatu poprawia jakość wypieków, pozwala wyeliminować większość chemicznych dodatków, przedłuża okres trwałości i nadaje wyśmienity orzechowy smak. Popping doskonale smakuje z jogurtem, kefirem lub mlekiem. Nasiona zaś mogą być wykorzystywane jako składnik różnego rodzaju potraw gotowanych, duszonych oraz zapiekanek. Można z nich wytwarzać „amarantusowe masło”, majonez, a także „mleko” dla alergików.

Amarantus można przyrządzać jak płatki owsiane lub kaszę jaglaną. Na jedną miarkę nasion szarłatu należy dodać 2 miarki wody i gotować około 20 minut. Ugotowany amarantus można podawać z różnymi dodatkami: masłem orzechowym, konfiturami oraz gęstym jogurtem. Gotowany amarantus jest jeszcze bardziej odżywczy niż nasza pospolita owsianka.

Może Cię zainteresować także:

2 lutego 2023

Zapraszamy na wyprawę do Doliny Biebrzy

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł zapraszamy Państwa w podróż po zakątkach Polski, z przystankiem w Biebrzańskim...

31 stycznia 2023

Wycieczka z nieMAPĄ

Wycieczka do lasu To świetny plan na spędzenie wolnego czasu, zwłaszcza w ferie. W zaplanowaniu ciekawej leśnej wyprawy...

24 stycznia 2023

Karnawałowe desery

Jajka, mleko, zboże, miód, owoce - to skarby polskiej wsi. Większość deserów opiera się na tych kilku składnikach....

10 stycznia 2023

Mit kodu 590

Chcąc kierować się patriotyzmem zakupowym, musimy zwracać uwagę na liczne pułapki obecne na sklepowych półkach....

5 stycznia 2023

Na karnawał i nie tylko – ciasto maślane

Niby zwykłe ciasteczka przygotowane na szybo, przełożone tym co było pod ręką, a prawie każdy sięga po nie tak...

3 stycznia 2023

Kraków zachwyca o każdej porze roku

Zwiedzając Polskę warto zatrzymać się w Krakowie. To miasto, które zachwyca o każdej porze roku – zawsze ma coś...