25 marca 2021

Wielka moc amarantusa

Amarantus zwany też szarłatem to roślina, która posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. W Polsce amarantus znany jest głównie jako szarłat zwisły, który jest rośliną ozdobną, upiększającą rabatki.

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Nazywany jest zbożem XXI wieku, choć w rzeczywistości zbożem nie jest.

Ziarno XXI wieku

Charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go pięciokrotnie więcej niż szpinak czy pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka a przy tym nie zawiera glutenu. Wyróżnia się zawartością niezwykle drobnej frakcji skrobi, która jest pięć razy łatwiejsza do strawienia niż ta obecna w kukurydzy.

W Polsce ponad 90 proc. upraw amarantusa znajduje się na Lubelszczyźnie. Pola amarantusa można spotkać niemal we wszystkich zakątkach świata.

Szarłat jest rośliną pochłaniającą dwukrotnie więcej dwutlenku węgla niż inne rośliny, dlatego warto podtrzymywać tradycje upiększania nim przydomowych ogródków czy balkonów.

Najczęściej wykorzystywaną częścią amarantusa są jasnobrązowe nasiona nieco większe od maku. Do spożycia nadają się także młode pędy oraz młode liście. W Polsce dostępne są: mąka, nasiona i popping, czyli ziarna prażone jak popcorn.

Mąka z szarłatu poprawia jakość wypieków, pozwala wyeliminować większość chemicznych dodatków, przedłuża okres trwałości i nadaje wyśmienity orzechowy smak. Popping doskonale smakuje z jogurtem, kefirem lub mlekiem. Nasiona zaś mogą być wykorzystywane jako składnik różnego rodzaju potraw gotowanych, duszonych oraz zapiekanek. Można z nich wytwarzać „amarantusowe masło”, majonez, a także „mleko” dla alergików.

Amarantus można przyrządzać jak płatki owsiane lub kaszę jaglaną. Na jedną miarkę nasion szarłatu należy dodać 2 miarki wody i gotować około 20 minut. Ugotowany amarantus można podawać z różnymi dodatkami: masłem orzechowym, konfiturami oraz gęstym jogurtem. Gotowany amarantus jest jeszcze bardziej odżywczy niż nasza pospolita owsianka.

Może Cię zainteresować także:

26 września 2023

No cóż, że ze Szczerców

Coraz częściej zwracamy uwagę na to skąd pochodzą produkty, które kupujemy. Oczywiście najważniejsze są jakość i...

19 września 2023

Zalipie – piękno z natury

Ponad trzydzieści kilometrów na północ od Tarnowa kryje się otoczone polami i łąkami sielskie Zalipie. Wieś piękna...

12 września 2023

Olsztyn – miasto o bogatej historii, pięknej architekturze i wyjątkowej kulturze

Olsztyn to miasto o wielu walorach, które przyciąga turystów z całego świata. Zarówno miłośnicy przyrody,...

5 września 2023

Plecak pełen polskich produktów

Skompletowanie szkolnej wyprawki to nie lada wyzwanie. Należy kupić wiele artykułów papierniczych, przyborów...

29 sierpnia 2023

Krajobrazy jak obrazy, czyli Giżycko i okolice

Giżycko malownicze miasto położone w sercu Mazur, jest prawdziwą oazą dla miłośników krajobrazu, jezior, lasów i...

22 sierpnia 2023

Perła Sudetów

Na południu Polski, w rejonie Doliny Kłodzkiej, znajduje się wyjątkowe miejsce zwane alpejskim zakątkiem. Zapraszamy w...