26 kwietnia 2021

Szpinak – moc ukryta w zielonych liściach

Szpinak warzywny, bo tak brzmi jego pełna nazwa, jest rośliną jednoroczną. Ceniony za bogactwo witamin, białka, błonnika, karotenoidów, soli mineralnych, posiada szereg właściwości leczniczych.

Szpinak ma wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, co czyni go jednym z najzdrowszych warzyw. Odżywcze właściwości i wartość szpinaku znane były już w starożytnej Persji, gdzie nazywano go „perskim zielem”. W XI wieku, kiedy trafił na tereny dzisiejszej Hiszpanii a stamtąd powędrował do kolejnych krajów Europy, znany był jako „warzywo hiszpańskie”, a następnie „potrawa florencka”. Właściwości lecznicze szpinaku są głównie zasługą znanych przeciwutleniaczy: beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Oswajamy szpinak

W szpinaku znajduje się również sporo magnezu dlatego zaleca się go osobom zestresowanym i znerwicowanym. Magnez pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na stres. Ma własności uspokajające oraz zapobiega bólom głowy – w tym bólom migrenowym.

Jedzenie szpinaku zaleca się osobom w każdym wieku, a szczególnie tym, które cierpią na anemię. Szpinak zawiera też witaminy A, E, B6 oraz K. Witamina K pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B obniżają „zły” cholesterol, zaś witaminy A i E opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Nie w każdym przypadku jednak jedzenie szpinaku jest wskazane. Jego liście zawierają również kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń. Z tego względu szpinaku nie powinny jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ szczawian wapnia zwiększa produkcję kamieni nerkowych.

Zielone, młode liście szpinaku można jeść na surowo jako dodatek lub bazę do sałatek, miksować dodając do koktajli warzywno-owocowych albo dusić z dodatkiem czosnku. Nie traci on wiele ze swoich cennych właściwości także, kiedy podawany jest na ciepło. Świeże liście szpinaku można również dodawać do kanapek czy pizzy. Świeży szpinak świetnie komponuje się z serami i orzechami. Dobrze smakuje w połączeniu z owocami, zarówno rodzimymi, jak i cytrusami.

Sałatkę ze świeżymi liśćmi szpinaku dobrze jest polać oliwą, ponieważ zwiększy to wchłanianie beta-karotenu i luteiny. Szpinak można też łączyć z makaronami, robić z niego nadzienie do naleśników i pierogów, zapiekać, dusić i smażyć oraz piec kruche tarty. Nadaje się on również jako dodatek do wypieku ciast np. rolady szpinakowej, którą można, w zależności od upodobań, przyrządzać zarówno na słono z dodatkiem serka i łososia lub pomidorowego pesto jak i na słodko. Gdy połączymy serek mascarpone ze śmietaną kremówką i odrobiną cukru, a do tego dodamy maliny, poziomki i borówki będziemy mieć owoce leśnie zatopione w lekkim kremie i otulone zielonym mchem.

Może Cię zainteresować także:

24 maja 2024

Polskie słodycze powodem do dumy

Na liście narodowych powodów do dumy, moglibyśmy umieścić, sportowców, atrakcje turystyczne, wydarzenia historyczne,...

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...