26 kwietnia 2021

Szpinak – moc ukryta w zielonych liściach

Szpinak warzywny, bo tak brzmi jego pełna nazwa, jest rośliną jednoroczną. Ceniony za bogactwo witamin, białka, błonnika, karotenoidów, soli mineralnych, posiada szereg właściwości leczniczych.

Szpinak ma wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, co czyni go jednym z najzdrowszych warzyw. Odżywcze właściwości i wartość szpinaku znane były już w starożytnej Persji, gdzie nazywano go „perskim zielem”. W XI wieku, kiedy trafił na tereny dzisiejszej Hiszpanii a stamtąd powędrował do kolejnych krajów Europy, znany był jako „warzywo hiszpańskie”, a następnie „potrawa florencka”. Właściwości lecznicze szpinaku są głównie zasługą znanych przeciwutleniaczy: beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Oswajamy szpinak

W szpinaku znajduje się również sporo magnezu dlatego zaleca się go osobom zestresowanym i znerwicowanym. Magnez pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na stres. Ma własności uspokajające oraz zapobiega bólom głowy – w tym bólom migrenowym.

Jedzenie szpinaku zaleca się osobom w każdym wieku, a szczególnie tym, które cierpią na anemię. Szpinak zawiera też witaminy A, E, B6 oraz K. Witamina K pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B obniżają „zły” cholesterol, zaś witaminy A i E opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Nie w każdym przypadku jednak jedzenie szpinaku jest wskazane. Jego liście zawierają również kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń. Z tego względu szpinaku nie powinny jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ szczawian wapnia zwiększa produkcję kamieni nerkowych.

Zielone, młode liście szpinaku można jeść na surowo jako dodatek lub bazę do sałatek, miksować dodając do koktajli warzywno-owocowych albo dusić z dodatkiem czosnku. Nie traci on wiele ze swoich cennych właściwości także, kiedy podawany jest na ciepło. Świeże liście szpinaku można również dodawać do kanapek czy pizzy. Świeży szpinak świetnie komponuje się z serami i orzechami. Dobrze smakuje w połączeniu z owocami, zarówno rodzimymi, jak i cytrusami.

Sałatkę ze świeżymi liśćmi szpinaku dobrze jest polać oliwą, ponieważ zwiększy to wchłanianie beta-karotenu i luteiny. Szpinak można też łączyć z makaronami, robić z niego nadzienie do naleśników i pierogów, zapiekać, dusić i smażyć oraz piec kruche tarty. Nadaje się on również jako dodatek do wypieku ciast np. rolady szpinakowej, którą można, w zależności od upodobań, przyrządzać zarówno na słono z dodatkiem serka i łososia lub pomidorowego pesto jak i na słodko. Gdy połączymy serek mascarpone ze śmietaną kremówką i odrobiną cukru, a do tego dodamy maliny, poziomki i borówki będziemy mieć owoce leśnie zatopione w lekkim kremie i otulone zielonym mchem.

Może Cię zainteresować także:

14 marca 2023

Poznaj Gminę Gryfino

„Gryfińskie Spacerowniki” to seria tematyczna w barwny sposób ukazująca walory krajoznawcze gminy Gryfino. W...

1 marca 2023

Krakowski wypiek zapisany na kartach historii

Krakowski obwarzanek czyli smak i tradycja zamknięte w chrupiącym wypieku. Jest znany i lubiany w całym kraju. Ma nawet...

22 lutego 2023

4 zdrowe postanowienia

Choć styczeń, symboliczny czas postanowień i obietnic, minął bezpowrotnie, to nie jest przecież za późno na...

16 lutego 2023

Pączki domowe – sprawdzony przepis od trzech pokoleń

Tłusty czwartek to dzień, w którym zapominamy o kaloriach i zajadamy się słodkimi, a często też tłustymi...

7 lutego 2023

Zimowa odsłona Świętokrzyskiego Parku Narodowego

Zapraszamy do Świętokrzyskiego Parku Narodowego, gdzie możemy obserwować unikalną przyrodę, wsłuchiwać się w...

2 lutego 2023

Zapraszamy na wyprawę do Doliny Biebrzy

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł zapraszamy Państwa w podróż po zakątkach Polski, z przystankiem w Biebrzańskim...