26 kwietnia 2021

Szpinak – moc ukryta w zielonych liściach

Szpinak warzywny, bo tak brzmi jego pełna nazwa, jest rośliną jednoroczną. Ceniony za bogactwo witamin, białka, błonnika, karotenoidów, soli mineralnych, posiada szereg właściwości leczniczych.

Szpinak ma wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, co czyni go jednym z najzdrowszych warzyw. Odżywcze właściwości i wartość szpinaku znane były już w starożytnej Persji, gdzie nazywano go „perskim zielem”. W XI wieku, kiedy trafił na tereny dzisiejszej Hiszpanii a stamtąd powędrował do kolejnych krajów Europy, znany był jako „warzywo hiszpańskie”, a następnie „potrawa florencka”. Właściwości lecznicze szpinaku są głównie zasługą znanych przeciwutleniaczy: beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Oswajamy szpinak

W szpinaku znajduje się również sporo magnezu dlatego zaleca się go osobom zestresowanym i znerwicowanym. Magnez pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na stres. Ma własności uspokajające oraz zapobiega bólom głowy – w tym bólom migrenowym.

Jedzenie szpinaku zaleca się osobom w każdym wieku, a szczególnie tym, które cierpią na anemię. Szpinak zawiera też witaminy A, E, B6 oraz K. Witamina K pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B obniżają „zły” cholesterol, zaś witaminy A i E opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Nie w każdym przypadku jednak jedzenie szpinaku jest wskazane. Jego liście zawierają również kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń. Z tego względu szpinaku nie powinny jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ szczawian wapnia zwiększa produkcję kamieni nerkowych.

Zielone, młode liście szpinaku można jeść na surowo jako dodatek lub bazę do sałatek, miksować dodając do koktajli warzywno-owocowych albo dusić z dodatkiem czosnku. Nie traci on wiele ze swoich cennych właściwości także, kiedy podawany jest na ciepło. Świeże liście szpinaku można również dodawać do kanapek czy pizzy. Świeży szpinak świetnie komponuje się z serami i orzechami. Dobrze smakuje w połączeniu z owocami, zarówno rodzimymi, jak i cytrusami.

Sałatkę ze świeżymi liśćmi szpinaku dobrze jest polać oliwą, ponieważ zwiększy to wchłanianie beta-karotenu i luteiny. Szpinak można też łączyć z makaronami, robić z niego nadzienie do naleśników i pierogów, zapiekać, dusić i smażyć oraz piec kruche tarty. Nadaje się on również jako dodatek do wypieku ciast np. rolady szpinakowej, którą można, w zależności od upodobań, przyrządzać zarówno na słono z dodatkiem serka i łososia lub pomidorowego pesto jak i na słodko. Gdy połączymy serek mascarpone ze śmietaną kremówką i odrobiną cukru, a do tego dodamy maliny, poziomki i borówki będziemy mieć owoce leśnie zatopione w lekkim kremie i otulone zielonym mchem.

Może Cię zainteresować także:

17 maja 2022

Czy na Górnym Śląsku rosną… palmy?

Przed nami okres wyjazdów bliższych i dalszych. Można w trakcie nich skorzystać z egzotyki. I to wcale nie tej w...

9 maja 2022

Zwyczajna o niezwyczajnych właściwościach

Pokrzywa występuje niemal na całej kuli ziemskiej z wyjątkiem strefy tropikalnej. Rośnie dziko i być może dlatego...

26 kwietnia 2022

Świadome zakupy – sprzeciw wobec wojny

Inwazja Rosji i Białorusi na Ukrainę spotkała się ze zdecydowaną reakcją wielu państw. Reagują również...

14 kwietnia 2022

Wielkanoc na Mazowszu

Nie ulega wątpliwości, iż Wielkanoc na Mazowszu to szereg niezwykłych i pięknych tradycji. Niestety nie wszystkie z...

6 kwietnia 2022

Mrowisko – Wielkanoc na podlaską nutę

Wielkanoc to czas, gdy na naszych stołach po okresie postu pojawiają się słodkie smakołyki. W tych dniach nikt nie...

22 marca 2022

Na tropie polskich produktów

Czy to normalne, że 38-milionowy naród nie dorobił się jeszcze własnej pasty do zębów albo przetworów dla...