26 kwietnia 2021

Szpinak – moc ukryta w zielonych liściach

Szpinak warzywny, bo tak brzmi jego pełna nazwa, jest rośliną jednoroczną. Ceniony za bogactwo witamin, białka, błonnika, karotenoidów, soli mineralnych, posiada szereg właściwości leczniczych.

Szpinak ma wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, co czyni go jednym z najzdrowszych warzyw. Odżywcze właściwości i wartość szpinaku znane były już w starożytnej Persji, gdzie nazywano go „perskim zielem”. W XI wieku, kiedy trafił na tereny dzisiejszej Hiszpanii a stamtąd powędrował do kolejnych krajów Europy, znany był jako „warzywo hiszpańskie”, a następnie „potrawa florencka”. Właściwości lecznicze szpinaku są głównie zasługą znanych przeciwutleniaczy: beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Oswajamy szpinak

W szpinaku znajduje się również sporo magnezu dlatego zaleca się go osobom zestresowanym i znerwicowanym. Magnez pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na stres. Ma własności uspokajające oraz zapobiega bólom głowy – w tym bólom migrenowym.

Jedzenie szpinaku zaleca się osobom w każdym wieku, a szczególnie tym, które cierpią na anemię. Szpinak zawiera też witaminy A, E, B6 oraz K. Witamina K pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B obniżają „zły” cholesterol, zaś witaminy A i E opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Nie w każdym przypadku jednak jedzenie szpinaku jest wskazane. Jego liście zawierają również kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń. Z tego względu szpinaku nie powinny jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ szczawian wapnia zwiększa produkcję kamieni nerkowych.

Zielone, młode liście szpinaku można jeść na surowo jako dodatek lub bazę do sałatek, miksować dodając do koktajli warzywno-owocowych albo dusić z dodatkiem czosnku. Nie traci on wiele ze swoich cennych właściwości także, kiedy podawany jest na ciepło. Świeże liście szpinaku można również dodawać do kanapek czy pizzy. Świeży szpinak świetnie komponuje się z serami i orzechami. Dobrze smakuje w połączeniu z owocami, zarówno rodzimymi, jak i cytrusami.

Sałatkę ze świeżymi liśćmi szpinaku dobrze jest polać oliwą, ponieważ zwiększy to wchłanianie beta-karotenu i luteiny. Szpinak można też łączyć z makaronami, robić z niego nadzienie do naleśników i pierogów, zapiekać, dusić i smażyć oraz piec kruche tarty. Nadaje się on również jako dodatek do wypieku ciast np. rolady szpinakowej, którą można, w zależności od upodobań, przyrządzać zarówno na słono z dodatkiem serka i łososia lub pomidorowego pesto jak i na słodko. Gdy połączymy serek mascarpone ze śmietaną kremówką i odrobiną cukru, a do tego dodamy maliny, poziomki i borówki będziemy mieć owoce leśnie zatopione w lekkim kremie i otulone zielonym mchem.

Może Cię zainteresować także:

15 czerwca 2021

Białe baldachimy kwiatów czarnego bzu

Czarny bez rośnie pospolicie w naszej szerokości geograficznej. Charakteryzuje się białymi kwiatostanami w kształcie...

9 czerwca 2021

Tomaszowski Rezerwat Przyrody „Niebieskie Źródła”

W otulinie Sulejowskiego Parku Krajobrazowego, w dolinie rzeki Pilicy, znajduje się Tomaszowski Rezerwat Przyrody...

7 czerwca 2021

Pochodzenie zabawek ma znaczenie

Klub Jagielloński, wydawca aplikacji Pola i partner kampanii społecznej Polskie – kupuję to! opublikował tekst,...

2 czerwca 2021

Oko w oko. Reżyser-bohater.

PGE Energia Ciepła już po raz trzeci jest partnerem Krakowskiego Festiwalu Filmowego. Podczas tego wydarzenia można...

1 czerwca 2021

Świat oczami dziecka

Nareszcie wyczekany przez wszystkie pociechy Dzień Dziecka. Jak co roku zastanawiamy się co sprawi radość naszym...

28 maja 2021

Góra Kamieńsk poleca się na weekend

Jadąc trasą A1, na wysokości skrzyżowania z drogą 484 (Bełchatów – Kamieńsk) góruje wzniesienie z wiatrakami -...