29 września 2022

Rozluźniająca i odprężająca lawenda

Lawenda to kwiat dla duszy i ciała. Nie tylko pięknie pachnie i zdobi ogrodowe rabaty, ale przede wszystkim jest rośliną leczniczą o wszechstronnym zastosowaniu. Powszechnie znane jest jej działanie uspokajające i relaksujące, a to tylko niektóre z jej właściwości.

Nie ulega wątpliwości, że lawenda to jedna z najbardziej rozpoznawalnych roślin na świecie. Przypomina nam pobyt nad Morzem Śródziemnym albo w Prowansji i budzi miłe wspomnienia. Ze względu na swoją dekoracyjność oraz zapach bardzo często sadzona jest w miejscach, w których wypoczywamy. Posadzona wokół tarasu nie tylko podniesie walory estetyczne miejsca, ale także w pewnym stopniu będzie odstraszać m.in. komary, a zarazem zapraszać pszczoły i barwne motyle. W naszym klimacie bardzo dobrze sobie radzi odmiana „Hidcote”, osiągająca 40-50 cm krzewinka, charakteryzuje się dość zwartym pokrojem. Poza tym jest aromatyczna, a jej ciemnofioletowe kwiaty doskonale zaprezentują się na rabacie bądź w pojemniku na balkonie, czy tarasie. Jeżeli po kwitnieniu kwiatostany zostaną ścięte, może zakwitnąć ponownie, choć już nie tak spektakularnie jak na początku lata.

Nie tylko walory estetyczne

Wśród wielu właściwości leczniczych lawendy, najczęściej podkreśla się jej działanie kojące nerwy, rozluźniające i odprężające. Lawendę warto używać przy: problemach z zasypianiem, bezsenności, napięciu nerwowym, nerwicy, depresji, nadpobudliwości, rozdrażnieniu, przy doświadczaniu przewlekłego stresu, przy bólach głowy spowodowanych napięciem. Napary z lawendy oraz inhalacje z olejkiem lawendowym sprawdzają się również przy łagodzeniu objawów przeziębienia, takich jak katar, kaszel, ból gardła i zatok. Lawenda nie tylko doskonale oczyszcza drogi oddechowe, ale też działa antybakteryjnie. Kwiaty lawendy w celach leczniczych zbiera się przeważnie w lipcu. Lawendowe lekarstwo na przeziębienie jest następujące: 5-10 kropli olejku eterycznego dodajemy do miski gorącej wody, przykrywamy głowę ręcznikiem i wykonujemy inhalacje przez około 10 minut. U dzieci stosujemy, 2-4 krople olejku na miskę wody.

Zastosowanie w kosmetyce

Dzięki swojemu działaniu przeciwbakteryjnemu i łagodzącemu stany zapalne lawenda ma szerokie zastosowanie także w kosmetyce. W lawendzie znajdują się m.in. flawonoidy, garbniki, kumaryny i fitosterole, które wykazują działanie wygładzające i przeciwzapalne. Zawiera też sporo związków, które chronią skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, co spowalnia procesy starzenia, przyspiesza regenerację i ułatwia odżywienie skóry. Stosowana jest także w kosmetykach redukujących obrzęki i zaczerwienienia, np. w kremach do cery zmęczonej, wymagającej ukojenia. Kremy i balsamy z wyciągiem z lawendy zapewniają skórze oczyszczenie, tonizację, ochronę antybakteryjną i regenerację, a także pozostawiają przyjemny zapach, który utrzymuje się przez wiele godzin.

Kuchenne wariacje

Lawenda to nie tylko lekarstwo. To również przyprawa, którą z powodzeniem można dodawać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw (pieczeni baraniej, duszonych mięs czy zup rybnych). Suszona, rozdrobniona w młynku lawenda nada wspaniały aromat wypiekom, lodom czy dresingom do sałatek. Pamiętajmy jednak, że jest to roślina bardzo aromatyczna, a co za tym idzie wystarczy zastosować niewielkie ilości, aby cieszyć się lawendowym aromatem naszych potraw.
Przepis na lawendowe ciasteczka – idealne do porannej kawy.
• 210 g masła
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 1 żółtko
• szczypta soli
• 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)
• otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki połączyć i szybko zagnieść ręcznie (lub wyrobić w malakserze), podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 – 3,5 cm, który owinąć szczelnie folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny (można trzymać w lodówce do 3 dni). Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 – 7 mm plasterki. Piec około 12 – 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami – zwiększają objętość). Ostudzić na kratce. Smacznego.

fot. Marta Czyżewska, PGE

Może Cię zainteresować także:

30 listopada 2022

Zwiedzamy rezydencję magnacką

Niewiele jest w Polsce miejsc, które miały tyle szczęścia co Pałac Zamoyskich w Kozłówce. Wielu historyków uważa...

24 listopada 2022

Zupa spod śniegu

Świeże warzywa w okresie jesienno-zimowym to marzenie niemal nieosiągalne. Niemal, bo jak bywało w ogrodach naszych...

10 listopada 2022

Spacer po Muzeum z Orłem Białym

104 lata temu Polska odzyskała niepodległość. Przez dziesiątki lat zaborcy nie zdołali zniszczyć tego, co w narodzie...

8 listopada 2022

Dynia – wizytówka jesieni

Z botanicznego punktu widzenia dynia jest owocem, a dokładniej jagodą. Jednak w kulturze zakorzeniła się jako warzywo i...

31 października 2022

Rośliny – zieloni przyjaciele dobrego samopoczucia w biurze

Współczesne biuro to nie tylko miejsce, w którym po prostu się pracuje, ale również miejsce, w którym spędzamy...

26 października 2022

Burak zwyczajny i jego moc

Burak to warzywo, które w kuchni polskiej jest bardzo popularne. Jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z jego...