29 września 2022

Rozluźniająca i odprężająca lawenda

Lawenda to kwiat dla duszy i ciała. Nie tylko pięknie pachnie i zdobi ogrodowe rabaty, ale przede wszystkim jest rośliną leczniczą o wszechstronnym zastosowaniu. Powszechnie znane jest jej działanie uspokajające i relaksujące, a to tylko niektóre z jej właściwości.

Nie ulega wątpliwości, że lawenda to jedna z najbardziej rozpoznawalnych roślin na świecie. Przypomina nam pobyt nad Morzem Śródziemnym albo w Prowansji i budzi miłe wspomnienia. Ze względu na swoją dekoracyjność oraz zapach bardzo często sadzona jest w miejscach, w których wypoczywamy. Posadzona wokół tarasu nie tylko podniesie walory estetyczne miejsca, ale także w pewnym stopniu będzie odstraszać m.in. komary, a zarazem zapraszać pszczoły i barwne motyle. W naszym klimacie bardzo dobrze sobie radzi odmiana „Hidcote”, osiągająca 40-50 cm krzewinka, charakteryzuje się dość zwartym pokrojem. Poza tym jest aromatyczna, a jej ciemnofioletowe kwiaty doskonale zaprezentują się na rabacie bądź w pojemniku na balkonie, czy tarasie. Jeżeli po kwitnieniu kwiatostany zostaną ścięte, może zakwitnąć ponownie, choć już nie tak spektakularnie jak na początku lata.

Nie tylko walory estetyczne

Wśród wielu właściwości leczniczych lawendy, najczęściej podkreśla się jej działanie kojące nerwy, rozluźniające i odprężające. Lawendę warto używać przy: problemach z zasypianiem, bezsenności, napięciu nerwowym, nerwicy, depresji, nadpobudliwości, rozdrażnieniu, przy doświadczaniu przewlekłego stresu, przy bólach głowy spowodowanych napięciem. Napary z lawendy oraz inhalacje z olejkiem lawendowym sprawdzają się również przy łagodzeniu objawów przeziębienia, takich jak katar, kaszel, ból gardła i zatok. Lawenda nie tylko doskonale oczyszcza drogi oddechowe, ale też działa antybakteryjnie. Kwiaty lawendy w celach leczniczych zbiera się przeważnie w lipcu. Lawendowe lekarstwo na przeziębienie jest następujące: 5-10 kropli olejku eterycznego dodajemy do miski gorącej wody, przykrywamy głowę ręcznikiem i wykonujemy inhalacje przez około 10 minut. U dzieci stosujemy, 2-4 krople olejku na miskę wody.

Zastosowanie w kosmetyce

Dzięki swojemu działaniu przeciwbakteryjnemu i łagodzącemu stany zapalne lawenda ma szerokie zastosowanie także w kosmetyce. W lawendzie znajdują się m.in. flawonoidy, garbniki, kumaryny i fitosterole, które wykazują działanie wygładzające i przeciwzapalne. Zawiera też sporo związków, które chronią skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, co spowalnia procesy starzenia, przyspiesza regenerację i ułatwia odżywienie skóry. Stosowana jest także w kosmetykach redukujących obrzęki i zaczerwienienia, np. w kremach do cery zmęczonej, wymagającej ukojenia. Kremy i balsamy z wyciągiem z lawendy zapewniają skórze oczyszczenie, tonizację, ochronę antybakteryjną i regenerację, a także pozostawiają przyjemny zapach, który utrzymuje się przez wiele godzin.

Kuchenne wariacje

Lawenda to nie tylko lekarstwo. To również przyprawa, którą z powodzeniem można dodawać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw (pieczeni baraniej, duszonych mięs czy zup rybnych). Suszona, rozdrobniona w młynku lawenda nada wspaniały aromat wypiekom, lodom czy dresingom do sałatek. Pamiętajmy jednak, że jest to roślina bardzo aromatyczna, a co za tym idzie wystarczy zastosować niewielkie ilości, aby cieszyć się lawendowym aromatem naszych potraw.
Przepis na lawendowe ciasteczka – idealne do porannej kawy.
• 210 g masła
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 1 żółtko
• szczypta soli
• 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)
• otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki połączyć i szybko zagnieść ręcznie (lub wyrobić w malakserze), podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 – 3,5 cm, który owinąć szczelnie folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny (można trzymać w lodówce do 3 dni). Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 – 7 mm plasterki. Piec około 12 – 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami – zwiększają objętość). Ostudzić na kratce. Smacznego.

fot. Marta Czyżewska, PGE

Może Cię zainteresować także:

16 maja 2023

Zjedzże obwarzanka i chodźże na pole

Kraków to miasto o ponad tysiącletniej historii, dawna siedziba królów polskich i stolica kraju, a dzisiaj jedna z...

11 kwietnia 2023

Czekoladowa wizytówka znad Wisły

Polacy uwielbiają czekoladę. W ciągu roku statystyczny Polak zjada jej ponad 5 kg. Nasz kraj jest także jednym z...

6 kwietnia 2023

Polski koszyk wielkanocny

Lista przedświątecznych zakupów z pewnością jest długa. Trzeba zakupić wszystkie składniki niezbędne do...

4 kwietnia 2023

157 lat kryształowej historii

Kiedyś u podnóża Gór Izerskich istniały liczne huty szkła. To właśni im zawdzięcza nazwę m.in. Szklarska Poręba....

14 marca 2023

Poznaj Gminę Gryfino

„Gryfińskie Spacerowniki” to seria tematyczna w barwny sposób ukazująca walory krajoznawcze gminy Gryfino. W...

1 marca 2023

Krakowski wypiek zapisany na kartach historii

Krakowski obwarzanek czyli smak i tradycja zamknięte w chrupiącym wypieku. Jest znany i lubiany w całym kraju. Ma nawet...