2 lutego 2021

Produkty z Podlasia – smak z natury

Rabarbar z różą, mirabelka z kardamonem czy malina z kwiatem lipy – jeśli będziesz w okolicy Białej Podlaskiej czy Janowa Podlaskiego koniecznie zajrzyj do lokalnej manufaktury, gdzie ręcznie zdobione są nawet opakowania oferowanych produktów.

Wszystko przypomina smak wyrobów z babcinej kuchni i przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Klienci mają do wyboru całą gamę konfitur, soków, herbatek ziołowych i nalewek na bazie nadbużańskich ziół.

Malownicze krajobrazy przyciągające artystów i turystów. Cisza i spokój cenione są przez rodziny i seniorów. Dzikie nadbużańskie skarpy – świątynie dumania dla samotnych wędrowców – oto Podlasie, jeden z najpiękniejszych zakątków Polski.

Tradycyjnie, czyli zdrowo

Tuż nad granicznym Bugiem, w niewielkiej ale uroczej wsi Cieleśnica, powstają produkty według tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Ich połączenia smakowe zaskakują. Podobnych nie spotkamy nigdzie indziej – żurawina z kwiatem bzu czy brzoskwinia z lawendą – to prawdziwa poezja smaku.

Znajdziemy tu również cały wachlarz syropów. Są i te tradycyjne, np. kwiat czarnego bzu czy pędy sosny, ale też oryginalne – rabarbar z różą, porzeczka z imbirem i limonką, mirabelka z kardamonem i wanilią. Zawierają one duże ilości soków tłoczonych bezpośrednio z owoców, a nie z koncentratów. W ich składzie nie ma aromatów. Słodzone są cukrem trzcinowym, którego jest o wiele mniej niż w masowo produkowanych wyrobach. Syropy z cieleśnickiej wsi to soki owocowe z cukrem, przyprawami i naturalnymi ziołami.

Zioła

Klienci kupią tu wyborne mieszanki herbaciano-ziołowe lub ziołowe, np. herbata z różą i czerwonym pieprzem. Na każdą mieszankę składa się kilka niearomatyzowanych sztucznie składników lecz naturalnych surowców zielarskich, suszonych owoców i przypraw bez sztucznych dodatków.

Smakołyki w słoikach

Dżemy, nalewki, syropy powstają w ramach limitowanych serii, jako numerowane partie. Każda buteleczka i słoik posiadają ręcznie wypisane etykiety, co je dodatkowo wyróżnia. Producent czerpie „garściami” z receptur rdzennych mieszkańców, z lokalnych tradycji, pasji do smakowania życia i miłości do natury. Produkcja tu odbywa się sezonowo, łącznie z cyklem zbiorów.

Produkty kulinarne z tego zakątka Podlasia łączą w sobie nie tylko najlepsze osiągnięcia polskiej kuchni. Mają w sobie „duszę” tej ziemi, a przede wszystkim serce ludzi, którzy żyją tu od pokoleń i dzielą się tym, co najlepsze.

Może Cię zainteresować także:

22 listopada 2023

Mam tak samo jak Ty, miasto moje a w nim…

Wielu z nas podróżuje po świecie do odległych zakątków, żeby zobaczyć niezwykłe krajobrazy, przeżyć coś...

31 października 2023

W poszukiwaniu miejsc mocy

Czy istnieją miejsca w których czuć energię Znane od setek, tysięcy lat Czy to tylko zabobony i legendy Gołoborze...

24 października 2023

Rowerem przez Olsztyn w jeden dzień

Turystyka rowerowa ostatnimi czasy stała się jedną z najczęściej wybieranych form aktywności. Umożliwia aktywny...

13 października 2023

Kupujmy polskie! Wspierajmy siebie nawzajem

Współpraca, pomoc i troska. To słowa, które dobrze opisują patriotyzm gospodarczy. W tej idei chodzi przecież o to,...

4 października 2023

EC1 Łódź – Miasto Kultury warte zobaczenia

Jeżeli zastanawiasz się, które miejsce jest warte uwagi podróżując po Polsce, a lubisz odkrywać wyjątkowe,...

26 września 2023

No cóż, że ze Szczercowa

Coraz częściej zwracamy uwagę na to skąd pochodzą produkty, które kupujemy. Oczywiście najważniejsze są jakość i...