2 lutego 2021
Produkty z Podlasia – smak z natury
Rabarbar z różą, mirabelka z kardamonem czy malina z kwiatem lipy – jeśli będziesz w okolicy Białej Podlaskiej czy Janowa Podlaskiego koniecznie zajrzyj do lokalnej manufaktury, gdzie ręcznie zdobione są nawet opakowania oferowanych produktów.
Wszystko przypomina smak wyrobów z babcinej kuchni i przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Klienci mają do wyboru całą gamę konfitur, soków, herbatek ziołowych i nalewek na bazie nadbużańskich ziół.
Malownicze krajobrazy przyciągające artystów i turystów. Cisza i spokój cenione są przez rodziny i seniorów. Dzikie nadbużańskie skarpy – świątynie dumania dla samotnych wędrowców – oto Podlasie, jeden z najpiękniejszych zakątków Polski.
Tradycyjnie, czyli zdrowo
Tuż nad granicznym Bugiem, w niewielkiej ale uroczej wsi Cieleśnica, powstają produkty według tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Ich połączenia smakowe zaskakują. Podobnych nie spotkamy nigdzie indziej – żurawina z kwiatem bzu czy brzoskwinia z lawendą – to prawdziwa poezja smaku.
Znajdziemy tu również cały wachlarz syropów. Są i te tradycyjne, np. kwiat czarnego bzu czy pędy sosny, ale też oryginalne – rabarbar z różą, porzeczka z imbirem i limonką, mirabelka z kardamonem i wanilią. Zawierają one duże ilości soków tłoczonych bezpośrednio z owoców, a nie z koncentratów. W ich składzie nie ma aromatów. Słodzone są cukrem trzcinowym, którego jest o wiele mniej niż w masowo produkowanych wyrobach. Syropy z cieleśnickiej wsi to soki owocowe z cukrem, przyprawami i naturalnymi ziołami.
Zioła
Klienci kupią tu wyborne mieszanki herbaciano-ziołowe lub ziołowe, np. herbata z różą i czerwonym pieprzem. Na każdą mieszankę składa się kilka niearomatyzowanych sztucznie składników lecz naturalnych surowców zielarskich, suszonych owoców i przypraw bez sztucznych dodatków.
Smakołyki w słoikach
Dżemy, nalewki, syropy powstają w ramach limitowanych serii, jako numerowane partie. Każda buteleczka i słoik posiadają ręcznie wypisane etykiety, co je dodatkowo wyróżnia. Producent czerpie „garściami” z receptur rdzennych mieszkańców, z lokalnych tradycji, pasji do smakowania życia i miłości do natury. Produkcja tu odbywa się sezonowo, łącznie z cyklem zbiorów.
Produkty kulinarne z tego zakątka Podlasia łączą w sobie nie tylko najlepsze osiągnięcia polskiej kuchni. Mają w sobie „duszę” tej ziemi, a przede wszystkim serce ludzi, którzy żyją tu od pokoleń i dzielą się tym, co najlepsze.
