2 lutego 2021

Produkty z Podlasia – smak z natury

Rabarbar z różą, mirabelka z kardamonem czy malina z kwiatem lipy – jeśli będziesz w okolicy Białej Podlaskiej czy Janowa Podlaskiego koniecznie zajrzyj do lokalnej manufaktury, gdzie ręcznie zdobione są nawet opakowania oferowanych produktów.

Wszystko przypomina smak wyrobów z babcinej kuchni i przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Klienci mają do wyboru całą gamę konfitur, soków, herbatek ziołowych i nalewek na bazie nadbużańskich ziół.

Malownicze krajobrazy przyciągające artystów i turystów. Cisza i spokój cenione są przez rodziny i seniorów. Dzikie nadbużańskie skarpy – świątynie dumania dla samotnych wędrowców – oto Podlasie, jeden z najpiękniejszych zakątków Polski.

Tradycyjnie, czyli zdrowo

Tuż nad granicznym Bugiem, w niewielkiej ale uroczej wsi Cieleśnica, powstają produkty według tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Ich połączenia smakowe zaskakują. Podobnych nie spotkamy nigdzie indziej – żurawina z kwiatem bzu czy brzoskwinia z lawendą – to prawdziwa poezja smaku.

Znajdziemy tu również cały wachlarz syropów. Są i te tradycyjne, np. kwiat czarnego bzu czy pędy sosny, ale też oryginalne – rabarbar z różą, porzeczka z imbirem i limonką, mirabelka z kardamonem i wanilią. Zawierają one duże ilości soków tłoczonych bezpośrednio z owoców, a nie z koncentratów. W ich składzie nie ma aromatów. Słodzone są cukrem trzcinowym, którego jest o wiele mniej niż w masowo produkowanych wyrobach. Syropy z cieleśnickiej wsi to soki owocowe z cukrem, przyprawami i naturalnymi ziołami.

Zioła

Klienci kupią tu wyborne mieszanki herbaciano-ziołowe lub ziołowe, np. herbata z różą i czerwonym pieprzem. Na każdą mieszankę składa się kilka niearomatyzowanych sztucznie składników lecz naturalnych surowców zielarskich, suszonych owoców i przypraw bez sztucznych dodatków.

Smakołyki w słoikach

Dżemy, nalewki, syropy powstają w ramach limitowanych serii, jako numerowane partie. Każda buteleczka i słoik posiadają ręcznie wypisane etykiety, co je dodatkowo wyróżnia. Producent czerpie „garściami” z receptur rdzennych mieszkańców, z lokalnych tradycji, pasji do smakowania życia i miłości do natury. Produkcja tu odbywa się sezonowo, łącznie z cyklem zbiorów.

Produkty kulinarne z tego zakątka Podlasia łączą w sobie nie tylko najlepsze osiągnięcia polskiej kuchni. Mają w sobie „duszę” tej ziemi, a przede wszystkim serce ludzi, którzy żyją tu od pokoleń i dzielą się tym, co najlepsze.

Może Cię zainteresować także:

2 lutego 2023

Zapraszamy na wyprawę do Doliny Biebrzy

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł zapraszamy Państwa w podróż po zakątkach Polski, z przystankiem w Biebrzańskim...

31 stycznia 2023

Wycieczka z nieMAPĄ

Wycieczka do lasu To świetny plan na spędzenie wolnego czasu, zwłaszcza w ferie. W zaplanowaniu ciekawej leśnej wyprawy...

24 stycznia 2023

Karnawałowe desery

Jajka, mleko, zboże, miód, owoce - to skarby polskiej wsi. Większość deserów opiera się na tych kilku składnikach....

10 stycznia 2023

Mit kodu 590

Chcąc kierować się patriotyzmem zakupowym, musimy zwracać uwagę na liczne pułapki obecne na sklepowych półkach....

5 stycznia 2023

Na karnawał i nie tylko – ciasto maślane

Niby zwykłe ciasteczka przygotowane na szybo, przełożone tym co było pod ręką, a prawie każdy sięga po nie tak...

3 stycznia 2023

Kraków zachwyca o każdej porze roku

Zwiedzając Polskę warto zatrzymać się w Krakowie. To miasto, które zachwyca o każdej porze roku – zawsze ma coś...