2 lutego 2021

Produkty z Podlasia – smak z natury

Rabarbar z różą, mirabelka z kardamonem czy malina z kwiatem lipy – jeśli będziesz w okolicy Białej Podlaskiej czy Janowa Podlaskiego koniecznie zajrzyj do lokalnej manufaktury, gdzie ręcznie zdobione są nawet opakowania oferowanych produktów.

Wszystko przypomina smak wyrobów z babcinej kuchni i przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Klienci mają do wyboru całą gamę konfitur, soków, herbatek ziołowych i nalewek na bazie nadbużańskich ziół.

Malownicze krajobrazy przyciągające artystów i turystów. Cisza i spokój cenione są przez rodziny i seniorów. Dzikie nadbużańskie skarpy – świątynie dumania dla samotnych wędrowców – oto Podlasie, jeden z najpiękniejszych zakątków Polski.

Tradycyjnie, czyli zdrowo

Tuż nad granicznym Bugiem, w niewielkiej ale uroczej wsi Cieleśnica, powstają produkty według tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Ich połączenia smakowe zaskakują. Podobnych nie spotkamy nigdzie indziej – żurawina z kwiatem bzu czy brzoskwinia z lawendą – to prawdziwa poezja smaku.

Znajdziemy tu również cały wachlarz syropów. Są i te tradycyjne, np. kwiat czarnego bzu czy pędy sosny, ale też oryginalne – rabarbar z różą, porzeczka z imbirem i limonką, mirabelka z kardamonem i wanilią. Zawierają one duże ilości soków tłoczonych bezpośrednio z owoców, a nie z koncentratów. W ich składzie nie ma aromatów. Słodzone są cukrem trzcinowym, którego jest o wiele mniej niż w masowo produkowanych wyrobach. Syropy z cieleśnickiej wsi to soki owocowe z cukrem, przyprawami i naturalnymi ziołami.

Zioła

Klienci kupią tu wyborne mieszanki herbaciano-ziołowe lub ziołowe, np. herbata z różą i czerwonym pieprzem. Na każdą mieszankę składa się kilka niearomatyzowanych sztucznie składników lecz naturalnych surowców zielarskich, suszonych owoców i przypraw bez sztucznych dodatków.

Smakołyki w słoikach

Dżemy, nalewki, syropy powstają w ramach limitowanych serii, jako numerowane partie. Każda buteleczka i słoik posiadają ręcznie wypisane etykiety, co je dodatkowo wyróżnia. Producent czerpie „garściami” z receptur rdzennych mieszkańców, z lokalnych tradycji, pasji do smakowania życia i miłości do natury. Produkcja tu odbywa się sezonowo, łącznie z cyklem zbiorów.

Produkty kulinarne z tego zakątka Podlasia łączą w sobie nie tylko najlepsze osiągnięcia polskiej kuchni. Mają w sobie „duszę” tej ziemi, a przede wszystkim serce ludzi, którzy żyją tu od pokoleń i dzielą się tym, co najlepsze.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...