22 grudnia 2022

Potrawy świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie

Ryba w galarecie to jedno z obowiązkowych dań na wigilijnym stole, a na kolejne dni świąteczne polecamy przygotować galaretki z mięs i warzyw.

Karp w galarecie/ fot. Lesław Szuper, PGE

Na Wigilię najczęściej przygotowuje się karpia, ale do potrawy można wykorzystać także inne gatunki ryb, na przykład pstrąga, dorsza czy łososia. Danie w galarecie to prosty sposób na podanie ulubionej ryby w świątecznym wydaniu. Z powodzeniem sprawdzi się tez jako przystawka na organizowanych innych spotkaniach. Tradycyjny przepis na rybę w galarecie zawiera dużo warzyw, takich jak marchew, pietruszka czy por, które są dodatkowym źródłem witamin. Największą zaletą ryby w galarecie jest to, że zachowuje ona świeżość znacznie dłużej, niż pieczona lub ugotowana.

Połączenie ryby, bulionu i warzyw, to prawdziwa bomba odżywcza. To danie lekkostrawne i z małą ilością kalorii. Ryby powinny na stałe zagościć w naszej diecie, ponieważ są źródłem białka łatwo przyswajalnego przez ludzki organizm. Zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Są bogate w fosfor, który wspierający pracę mózgu.

Prosty przepis na wigilijny stół

Do przygotowania wytrawnej galaretki należy zaopatrzyć się w rybę wedle uznania, choć preferowany jest tradycyjny karp, włoszczyznę: 3 marchewki, 1 por, 2 pietruszki, 1 seler, ziele angielskie, ziele kolendry, liść laurowy, sól, pieprz, kurkumę.

Przyprawioną rybę pieczemy w piekarniku około 15-20 minut a z warzyw gotujemy bulion. Żelatynę zalewamy zimną przegotowaną wodą, aby napęczniała, a następnie mieszamy z wrzącym bulionem, ale nie gotujemy (proporcje ilości żelatyny na litr płynu znajdują się na opakowaniu). Mieszamy do rozpuszczenia. Układamy rybę na półmisku, obok warzywa jakie lubimy: plastry marchewki, zielonego groszku, brokuł, kalafior, zieloną pietruszkę. Całość zalewamy zimnym wywarem i wstawiamy do lodówki.

Ryba w galarecie będzie najsmaczniejsza z poniższymi dodatkami:
• sosem chrzanowym – do przygotowania którego potrzebujemy : 3 łyżki domowego majonezu, 3 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego, sól i pieprz do smaku.
• sosem koperkowym przygotowanym na bazie śmietany lub jogurtu, majonezu, posiekanego koperku, soku z cytryny lub octu jabłkowego, soli i pieprzu do smaku.

Do przygotowania wytrawnych galaretek można wykorzystać również mięso, jajka i większość warzyw. Są to proste potrawy – smaczne, zdrowe, bardzo dobrze przechowują się w lodówce i zalecamy się nimi delektować przez całe święta.

Galaretka z dorsza i szparagówki/ fot. Lesław Szuper, PGE

Galaretka z indyka to jest to

Polecamy szczególnie galaretkę z indyka ponieważ to mięso stanowi źródło potasu, fosforu, cynku, witaminy D oraz witamin z grupy B. Przepis znajdziecie tutaj:

Filet z indyka około 0,5 kg, 3 marchewki, 3 pietruszki, korzeń selera, cebula, por, czosnek – kilka ząbków, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, lubczyk – świeży lub mrożony.

Wszystkie składniki zalewamy zimną wodą w ilości żeby przykryła składniki. Całość gotujemy do miękkości pod przykryciem. Polecamy gotowanie w szybkowarze. Metoda ta jest szybka i rosół dzięki temu powstaje bardzo esencjonalny.

Pamiętajmy, by gotować w dużym garnku, napełnionym ledwie do połowy, tak by było w nim miejsce na parę. Z parą lubią uciekać wartościowe substancje, a zwłaszcza witamina B1 (podobnie jak witamina C nie kumuluje się w organizmie i cierpimy z powodu jej ciągłego niedostatku). Po ugotowaniu rosół odlewamy i odstawiamy, żeby się sklarował. Następnie odlewamy pół szklanki zimnego rosołu, dodajemy żelatynę, w ilości zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Tak przygotowany wywar wlewamy do garnka z pozostałym rosołem. Podgrzewamy cały czas mieszając, do rozpuszczenia żelatyny. Nie dopuszczamy do zagotowania.

Warzywa i mięso kroimy, układamy na półmisku, dodajemy gotowane jajko, suszone pomidory, marynowaną paprykę – dodatki według uznania – zalewamy rosołem, posypujemy pietruszką, zimne wstawiamy do lodówki.

fot. Lesław Szuper, PGE

Danie polecamy kosztować z sokiem z cytryny, domowym octem jabłkowym lub sosem chrzanowym albo koperkowym.

Świąteczne ciasteczka z orzechami

Mamy też coś do kawki, czyli świąteczne ciasteczka orkiszowe z orzechami, do przygotowania których potrzebujemy: 1 dużą szklankę mąki orkiszowej, ¼ szkl. mąki ziemniaczanej, 1 jajko, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę sody, ¾ szkl. ksylitu, ½ kostki masła, łyżkę śmietany, zmielone orzechy i pokruszoną gorzką czekoladę. Dodatki można zmieniać co kto lubi.

fot. Lesław Szuper, PGE

Następnie mamy już tylko kilka prostych czynności do wykonania: należy zagnieść ciasto, zrobić z niego wałeczek, schłodzić w zamrażarce, pokroić w krążki i piec 15-20 minut w 180 stopniach. Zawsze się udają.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...