22 grudnia 2022

Potrawy świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie

Ryba w galarecie to jedno z obowiązkowych dań na wigilijnym stole, a na kolejne dni świąteczne polecamy przygotować galaretki z mięs i warzyw.

Karp w galarecie/ fot. Lesław Szuper, PGE

Na Wigilię najczęściej przygotowuje się karpia, ale do potrawy można wykorzystać także inne gatunki ryb, na przykład pstrąga, dorsza czy łososia. Danie w galarecie to prosty sposób na podanie ulubionej ryby w świątecznym wydaniu. Z powodzeniem sprawdzi się tez jako przystawka na organizowanych innych spotkaniach. Tradycyjny przepis na rybę w galarecie zawiera dużo warzyw, takich jak marchew, pietruszka czy por, które są dodatkowym źródłem witamin. Największą zaletą ryby w galarecie jest to, że zachowuje ona świeżość znacznie dłużej, niż pieczona lub ugotowana.

Połączenie ryby, bulionu i warzyw, to prawdziwa bomba odżywcza. To danie lekkostrawne i z małą ilością kalorii. Ryby powinny na stałe zagościć w naszej diecie, ponieważ są źródłem białka łatwo przyswajalnego przez ludzki organizm. Zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Są bogate w fosfor, który wspierający pracę mózgu.

Prosty przepis na wigilijny stół

Do przygotowania wytrawnej galaretki należy zaopatrzyć się w rybę wedle uznania, choć preferowany jest tradycyjny karp, włoszczyznę: 3 marchewki, 1 por, 2 pietruszki, 1 seler, ziele angielskie, ziele kolendry, liść laurowy, sól, pieprz, kurkumę.

Przyprawioną rybę pieczemy w piekarniku około 15-20 minut a z warzyw gotujemy bulion. Żelatynę zalewamy zimną przegotowaną wodą, aby napęczniała, a następnie mieszamy z wrzącym bulionem, ale nie gotujemy (proporcje ilości żelatyny na litr płynu znajdują się na opakowaniu). Mieszamy do rozpuszczenia. Układamy rybę na półmisku, obok warzywa jakie lubimy: plastry marchewki, zielonego groszku, brokuł, kalafior, zieloną pietruszkę. Całość zalewamy zimnym wywarem i wstawiamy do lodówki.

Ryba w galarecie będzie najsmaczniejsza z poniższymi dodatkami:
• sosem chrzanowym – do przygotowania którego potrzebujemy : 3 łyżki domowego majonezu, 3 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego, sól i pieprz do smaku.
• sosem koperkowym przygotowanym na bazie śmietany lub jogurtu, majonezu, posiekanego koperku, soku z cytryny lub octu jabłkowego, soli i pieprzu do smaku.

Do przygotowania wytrawnych galaretek można wykorzystać również mięso, jajka i większość warzyw. Są to proste potrawy – smaczne, zdrowe, bardzo dobrze przechowują się w lodówce i zalecamy się nimi delektować przez całe święta.

Galaretka z dorsza i szparagówki/ fot. Lesław Szuper, PGE

Galaretka z indyka to jest to

Polecamy szczególnie galaretkę z indyka ponieważ to mięso stanowi źródło potasu, fosforu, cynku, witaminy D oraz witamin z grupy B. Przepis znajdziecie tutaj:

Filet z indyka około 0,5 kg, 3 marchewki, 3 pietruszki, korzeń selera, cebula, por, czosnek – kilka ząbków, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, lubczyk – świeży lub mrożony.

Wszystkie składniki zalewamy zimną wodą w ilości żeby przykryła składniki. Całość gotujemy do miękkości pod przykryciem. Polecamy gotowanie w szybkowarze. Metoda ta jest szybka i rosół dzięki temu powstaje bardzo esencjonalny.

Pamiętajmy, by gotować w dużym garnku, napełnionym ledwie do połowy, tak by było w nim miejsce na parę. Z parą lubią uciekać wartościowe substancje, a zwłaszcza witamina B1 (podobnie jak witamina C nie kumuluje się w organizmie i cierpimy z powodu jej ciągłego niedostatku). Po ugotowaniu rosół odlewamy i odstawiamy, żeby się sklarował. Następnie odlewamy pół szklanki zimnego rosołu, dodajemy żelatynę, w ilości zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Tak przygotowany wywar wlewamy do garnka z pozostałym rosołem. Podgrzewamy cały czas mieszając, do rozpuszczenia żelatyny. Nie dopuszczamy do zagotowania.

Warzywa i mięso kroimy, układamy na półmisku, dodajemy gotowane jajko, suszone pomidory, marynowaną paprykę – dodatki według uznania – zalewamy rosołem, posypujemy pietruszką, zimne wstawiamy do lodówki.

fot. Lesław Szuper, PGE

Danie polecamy kosztować z sokiem z cytryny, domowym octem jabłkowym lub sosem chrzanowym albo koperkowym.

Świąteczne ciasteczka z orzechami

Mamy też coś do kawki, czyli świąteczne ciasteczka orkiszowe z orzechami, do przygotowania których potrzebujemy: 1 dużą szklankę mąki orkiszowej, ¼ szkl. mąki ziemniaczanej, 1 jajko, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę sody, ¾ szkl. ksylitu, ½ kostki masła, łyżkę śmietany, zmielone orzechy i pokruszoną gorzką czekoladę. Dodatki można zmieniać co kto lubi.

fot. Lesław Szuper, PGE

Następnie mamy już tylko kilka prostych czynności do wykonania: należy zagnieść ciasto, zrobić z niego wałeczek, schłodzić w zamrażarce, pokroić w krążki i piec 15-20 minut w 180 stopniach. Zawsze się udają.

Może Cię zainteresować także:

5 grudnia 2023

Recepta na zimowy czas – kiełki i młode listki

Grudzień, styczeń i luty to dość trudne miesiące w sezonowym kalendarzu żywieniowym. W naszym klimacie dostępne są...

22 listopada 2023

Mam tak samo jak Ty, miasto moje a w nim…

Wielu z nas podróżuje po świecie do odległych zakątków, żeby zobaczyć niezwykłe krajobrazy, przeżyć coś...

31 października 2023

W poszukiwaniu miejsc mocy

Czy istnieją miejsca w których czuć energię Znane od setek, tysięcy lat Czy to tylko zabobony i legendy Gołoborze...

24 października 2023

Rowerem przez Olsztyn w jeden dzień

Turystyka rowerowa ostatnimi czasy stała się jedną z najczęściej wybieranych form aktywności. Umożliwia aktywny...

13 października 2023

Kupujmy polskie! Wspierajmy siebie nawzajem

Współpraca, pomoc i troska. To słowa, które dobrze opisują patriotyzm gospodarczy. W tej idei chodzi przecież o to,...

4 października 2023

EC1 Łódź – Miasto Kultury warte zobaczenia

Jeżeli zastanawiasz się, które miejsce jest warte uwagi podróżując po Polsce, a lubisz odkrywać wyjątkowe,...