12 stycznia 2022

Polska gęś eksportowa

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Nie przez przypadek Mikołaj Rej właśnie tego popularnego ówcześnie polskiego ptaka przywołał w „Zwierzyńcu”, nawołując do tworzenie literatury narodowej: „A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają”.

Polska gęś uznawana jest za wyjątkowy rarytas. Hodowana według ściśle określonych zasad, karmiona jest prawie wyłącznie zieleniną i owsem, co powoduje, że mięso jest wyjątkowo zdrowe i smaczne. Mięso gęsi zawiera dużo witamin i żelaza, ma korzystny skład kwasów tłuszczowych – ok. 70 proc. łatwo przyswajalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i niską zawartość cholesterolu. Gęsie mięso zaliczane jest do zdrowej żywności. Decydują o tym jej właściwości genetyczne, odpowiednia metoda tuczenia i chowu oraz hodowla we właściwych, naturalnych warunkach środowiskowych.

Wyroby z gęsiny powstają według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Kiedyś podawano ją podczas rodzinnych, świątecznych obiadów – dzisiaj jest trochę zapomniana, a szkoda.
Warto zatem chociaż od czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj drobiu. Gęsina to bardzo smaczne, chude mięso. Tłuszcz zawarty w skórze łatwo się wytapia i jest jednym z najzdrowszych. Bardzo smaczne są też podroby z gęsi. Gęś jest wykorzystywana w 100%.

Na obiad, również świąteczny, można z powodzeniem podać duszoną, faszerowaną lub pieczoną gęś. Można z niej zrobić także wyborny pasztet lub rosół. Ale może warto pokusić się o inne dania, które zaskoczą najbardziej wybredne podniebienia.

Dobrze pamiętać, że gęsina nie lubi być odgrzewana – mięso robi się wtedy niestety łykowate.

Pierożki z gęsiną

Gotujemy rosół z części gęsi (korpus, skrzydła usuwając skórę i tłuszcz), dodajemy dużo włoszczyzny. Większą ilość bulionu możemy wykorzystać samodzielnie lub jako bazę do innych zup, sosów lub zamrozić, żeby był pod ręką w razie potrzeby.

Farsz: Obrane z kości mięso z rosołu mielimy w maszynce. Podsmażamy jedną cebulę, dodajemy mięso, jajko, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku – sól, pieprz mielony, gałka muszkatołowa, majeranek, kolendra ziarno młotkowane. Całość mieszamy.

Na ciasto na pierogi potrzebujemy ok. 500 g mąki, 1 szklankę wrzątku, 1 jajko, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Formujemy pierogi. Z części ciasta i farszu można zrobić uszka i podać je jako dodatek do rosołu. Zarówno pierogi jak i uszka gotujemy ok. 3 minut. Uszka zalewamy rosołem, a pierogi okraszamy cebulką duszoną na smalcu z gęsi.

Pierogi wyśmienicie smakuję z surówka z czerwonej kapusty, z kiszonej kapusty i z konfiturą z żurawiny.

fot. Lesław Szuper, PGE

Może Cię zainteresować także:

17 maja 2022

Czy na Górnym Śląsku rosną… palmy?

Przed nami okres wyjazdów bliższych i dalszych. Można w trakcie nich skorzystać z egzotyki. I to wcale nie tej w...

9 maja 2022

Zwyczajna o niezwyczajnych właściwościach

Pokrzywa występuje niemal na całej kuli ziemskiej z wyjątkiem strefy tropikalnej. Rośnie dziko i być może dlatego...

26 kwietnia 2022

Świadome zakupy – sprzeciw wobec wojny

Inwazja Rosji i Białorusi na Ukrainę spotkała się ze zdecydowaną reakcją wielu państw. Reagują również...

14 kwietnia 2022

Wielkanoc na Mazowszu

Nie ulega wątpliwości, iż Wielkanoc na Mazowszu to szereg niezwykłych i pięknych tradycji. Niestety nie wszystkie z...

6 kwietnia 2022

Mrowisko – Wielkanoc na podlaską nutę

Wielkanoc to czas, gdy na naszych stołach po okresie postu pojawiają się słodkie smakołyki. W tych dniach nikt nie...

22 marca 2022

Na tropie polskich produktów

Czy to normalne, że 38-milionowy naród nie dorobił się jeszcze własnej pasty do zębów albo przetworów dla...