16 lutego 2023

Pączki domowe – sprawdzony przepis od trzech pokoleń

Tłusty czwartek to dzień, w którym zapominamy o kaloriach i zajadamy się słodkimi, a często też tłustymi smakołykami. Tylko jak zrobić klasyczne pączki? Najlepsze słodycze to te wykonane własnoręcznie, a ponieważ zachęcamy do zdrowego trybu życia, polecamy kilka sprawdzonych przepisów na domowe pyszności.

fot. Lesław Szuper, PGE

W dzisiejszych czasach odmian pączków jest wiele – z adwokatem, z dżemem różanym, tradycyjne, z cukrem pudrem, polane lukrem, z pomarańczą, ale najważniejsze, że wszystkie są po prostu pyszne. Tłusty czwartek kojarzy się też z faworkami – kruchymi zawijasami posypanymi cukrem pudrem lub oponkami serowymi.

Ale czym się sugerować przy wyrobie własnych pączków? Pamiętajmy, że tradycyjne polskie pączki są smażone na smalcu nie bez powodu. Ten zwierzęcy tłuszcz ma wysoką temperaturę palenia. Dzięki temu bez problemu można na nim smażyć pączki w optymalnej temperaturze 160 – 180 st. C, w głębokim tłuszczu. Pączki można usmażyć również na oleju, ale jeśli nie będzie on przystosowany do wysokich temperatur to podczas smażenie stanie je trujący. Niebezpieczne dla zdrowia są również frytury.

Przy własnym wyrobie słodkości stosujmy się do ogólnych zasady, m.in.:
• Mąka do pączków powinna zawierać dużo glutenu, bo to on sprawia, że ciasto wychodzi puszyste.
• Dobrze jest ograniczyć dodatek cukru do ciasta, bo on powoduje przypalanie się pączków podczas smażenia. Produkty do przygotowania pączków powinny mieć temperaturę pokojową.
• Alkohol dodany do ciasta zapobiega nadmiernemu wchłanianiu przez pączki tłuszczu podczas smażenia.

fot. Lesław Szuper, PGE

Smacznie, puszyście i świeżo

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pączki, które będą smaczne, puszyste, długo zachowają świeżość:
• mąka tortowa – ok. 700-750 g
• cukier – 4 duże łyżki
• 3 jajka, 6 żółtek w temperaturze pokojowej
• masło – 70 g
• mleko – ok 200 ml
• wanilia z 1 laski
• szczypta soli
• świeże drożdże 50 g
• ugotowane, rozgniecione ziemniaki – 200 g
• spirytus
• konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
• smalec ok kg
• domowy lukier lub cukier puder, ew. skórki pomarańczowe.

Wyrób zaczynamy od zaczynu: do ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru, 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka, całe jajka, resztę cukru, wanilię ubijamy na puszystą masę. Do zaczynu następnie dodajemy masę jajeczną, mąkę, ziemniaki i wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić. Na koniec dodajemy roztopione masło i spirytus.

fot. Lesław Szuper, PGE

Wyrobione ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia 2 razy krótko wyrabiamy ciasto rękoma.

fot. Lesław Szuper, PGE

Formujemy z ciasta ruloniki i kroimy na małe kawałki. Każdy spłaszczamy i toczymy w dłoniach nadając naszym wyrobom kulisty kształt. Następnie układamy nasze pączki na oprószonej mąką stolnicy i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok 30 min. W kolejnym kroku należy, w rondlu rozgrzać smalec i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Następnie zalecamy odsączyć pączki z tłuszczu na ręczniku papierowym a kiedy przestygną zalecamy je nadziać powidłami, polać lukrem lub posypać cukrem i posypać skórką pomarańczową. Smacznego.

Może Cię zainteresować także:

16 maja 2023

Zjedzże obwarzanka i chodźże na pole

Kraków to miasto o ponad tysiącletniej historii, dawna siedziba królów polskich i stolica kraju, a dzisiaj jedna z...

11 kwietnia 2023

Czekoladowa wizytówka znad Wisły

Polacy uwielbiają czekoladę. W ciągu roku statystyczny Polak zjada jej ponad 5 kg. Nasz kraj jest także jednym z...

6 kwietnia 2023

Polski koszyk wielkanocny

Lista przedświątecznych zakupów z pewnością jest długa. Trzeba zakupić wszystkie składniki niezbędne do...

4 kwietnia 2023

157 lat kryształowej historii

Kiedyś u podnóża Gór Izerskich istniały liczne huty szkła. To właśni im zawdzięcza nazwę m.in. Szklarska Poręba....

14 marca 2023

Poznaj Gminę Gryfino

„Gryfińskie Spacerowniki” to seria tematyczna w barwny sposób ukazująca walory krajoznawcze gminy Gryfino. W...

1 marca 2023

Krakowski wypiek zapisany na kartach historii

Krakowski obwarzanek czyli smak i tradycja zamknięte w chrupiącym wypieku. Jest znany i lubiany w całym kraju. Ma nawet...