16 lutego 2023
Pączki domowe – sprawdzony przepis od trzech pokoleń
Tłusty czwartek to dzień, w którym zapominamy o kaloriach i zajadamy się słodkimi, a często też tłustymi smakołykami. Tylko jak zrobić klasyczne pączki? Najlepsze słodycze to te wykonane własnoręcznie, a ponieważ zachęcamy do zdrowego trybu życia, polecamy kilka sprawdzonych przepisów na domowe pyszności.
W dzisiejszych czasach odmian pączków jest wiele – z adwokatem, z dżemem różanym, tradycyjne, z cukrem pudrem, polane lukrem, z pomarańczą, ale najważniejsze, że wszystkie są po prostu pyszne. Tłusty czwartek kojarzy się też z faworkami – kruchymi zawijasami posypanymi cukrem pudrem lub oponkami serowymi.
Ale czym się sugerować przy wyrobie własnych pączków? Pamiętajmy, że tradycyjne polskie pączki są smażone na smalcu nie bez powodu. Ten zwierzęcy tłuszcz ma wysoką temperaturę palenia. Dzięki temu bez problemu można na nim smażyć pączki w optymalnej temperaturze 160 – 180 st. C, w głębokim tłuszczu. Pączki można usmażyć również na oleju, ale jeśli nie będzie on przystosowany do wysokich temperatur to podczas smażenie stanie je trujący. Niebezpieczne dla zdrowia są również frytury.
Przy własnym wyrobie słodkości stosujmy się do ogólnych zasady, m.in.:
• Mąka do pączków powinna zawierać dużo glutenu, bo to on sprawia, że ciasto wychodzi puszyste.
• Dobrze jest ograniczyć dodatek cukru do ciasta, bo on powoduje przypalanie się pączków podczas smażenia. Produkty do przygotowania pączków powinny mieć temperaturę pokojową.
• Alkohol dodany do ciasta zapobiega nadmiernemu wchłanianiu przez pączki tłuszczu podczas smażenia.
Smacznie, puszyście i świeżo
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pączki, które będą smaczne, puszyste, długo zachowają świeżość:
• mąka tortowa – ok. 700-750 g
• cukier – 4 duże łyżki
• 3 jajka, 6 żółtek w temperaturze pokojowej
• masło – 70 g
• mleko – ok 200 ml
• wanilia z 1 laski
• szczypta soli
• świeże drożdże 50 g
• ugotowane, rozgniecione ziemniaki – 200 g
• spirytus
• konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
• smalec ok kg
• domowy lukier lub cukier puder, ew. skórki pomarańczowe.
Wyrób zaczynamy od zaczynu: do ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru, 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka, całe jajka, resztę cukru, wanilię ubijamy na puszystą masę. Do zaczynu następnie dodajemy masę jajeczną, mąkę, ziemniaki i wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić. Na koniec dodajemy roztopione masło i spirytus.
Wyrobione ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia 2 razy krótko wyrabiamy ciasto rękoma.
Formujemy z ciasta ruloniki i kroimy na małe kawałki. Każdy spłaszczamy i toczymy w dłoniach nadając naszym wyrobom kulisty kształt. Następnie układamy nasze pączki na oprószonej mąką stolnicy i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok 30 min. W kolejnym kroku należy, w rondlu rozgrzać smalec i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Następnie zalecamy odsączyć pączki z tłuszczu na ręczniku papierowym a kiedy przestygną zalecamy je nadziać powidłami, polać lukrem lub posypać cukrem i posypać skórką pomarańczową. Smacznego.