8 października 2021

Niezwyczajne właściwości rokitnika zwyczajnego

Rokitnik zwyczajny w stanie dzikim rośnie w Europie i w Azji. W Rosji nazywany jest „złotem Syberii”. W Polsce jest pod częściową ochroną, dlatego nie można zbierać owoców dziko rosnących, które znajdziemy nad Bałtykiem, w Pieninach oraz na zwałowiskach Kopalni Bełchatów (z uwagi na swoje właściwości zadarniania skarp).

Rokitnik sprawdza się także, jako roślina tworząca żywopłoty i coraz częściej uprawiany jest w przydomowych ogrodach, jako roślina ozdobna. Kiście owoców są bardzo dekoracyjne i stanowią barwny akcent w zimowym ogrodzie. Walorem rokitnika są pomarańczowe owoce, srebrzyste liście i małe wymagania oraz odporność na warunki atmosferyczne.

Rokitnik posiada aż 190 substancji bioaktywnych, a wśród nich: 14 witamin w tym: C A, E, F, K, P, B12; 11 mikroelementów, m.in.: żelazo, wapń, potas, glin, krzem; 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i 42 lipidy. Na uwagę zasługuje zwłaszcza zawartość witaminy C, której w rokitniku jest trzy razy więcej niż w czarnej porzeczce.

Prozdrowotna moc

Rokitnik ze swoimi właściwościami prozdrowotnymi wykorzystywany jest w zasadzie w całości. Z owoców robi się dżemy, konfitury i soki. Z pestek tłoczy się olej. Liście i kora wykorzystywane są do parzenia naparów. Warto wykorzystywać tę roślinę we wspomaganiu leczenia różnych dolegliwości. Rokitnik pomaga przy: przeziębieniu i bólu gardła, suchym kaszlu (sok z owoców zmieszany z miodem, także olej z rokitnika zmieszany z kamforą do nacierania), reumatyzmie i bólach spowodowanych stanami zapalnymi (wywar z owoców i liści), oparzeniach i odmrożeniach skóry, leczeniu ran, skaleczeń i blizn (olej i owoce), leczeniu chorób układu pokarmowego (olej, sok i surowe owoce), zapaleniu wątroby (sok stymuluje wydzielanie żółci), podwyższonym poziomie cholesterolu (olej) oraz nadciśnieniu tętniczym wpływa także na poprawę apetytu (owoce).

Pamiętać jednak należy, że jeżeli chcemy samodzielnie zrobić sok z rokitnika albo inne przetwory, musimy zaopatrzyć się w owoce z krzewów uprawnych. Najlepiej jest zbierać je po przymrozkach, gdyż dopiero wtedy nabierają nieco słodyczy.

Rokitnik zwyczajny, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym, znajduje zastosowanie w kuchni, jak i w kosmetyce. Wchodzi w skład maseczek kosmetycznych oraz kremów i żeli z owoców. Może być również dodany do ekstraktów, które poprawiają wygląd cery, opóźniają efekty starzenie, zmniejszają przebarwienia, redukują zmarszczki, odżywiają, nawilżają i odmładzają skórę.

Dodawany jest także do miodów naturalnych nadając im ciekawy kwaskowy posmak.

Może Cię zainteresować także:

25 listopada 2021

Która woda jest Polska? Aplikacja Pola pomoże dokonać wyboru

Woda to najbardziej podstawowy produkt spożywczy. Wydawać by się mogło, że problem z pochodzeniem produktów dotyczy...

23 listopada 2021

Podróż do Szadku w poszukiwaniu tradycyjnego chleba

Chleba takiego, jak ten na zakwasie, produkowany przed laty w małych miasteczkach czy wypiekany przez gospodynie po...

18 listopada 2021

Aplikacja Pola odzwierciedla preferencje zakupowe Polaków

Klub Jagielloński, wydawca aplikacji Pola, w ramach współpracy z PGE Polską Grupą Energetyczną, opublikował raport:...

16 listopada 2021

Rowerem przez zachodniopomorskie pojezierze

Fragment trasy rowerowej z Gryfina do Trzcińska-Zdrój to dla wielu rowerzystów jedna z najbardziej malowniczych i...

9 listopada 2021

Jak wzmocnić się przed zimą

Zdrowa, dobrze zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta jest jednym z kluczowych elementów budowania odporności...

3 listopada 2021

Z Górnego Śląska statkiem do Amsterdamu

Kanał Gliwicki to jedna z największych atrakcji turystycznych Górnego Śląska. Służy do transportu towarów oraz i...