8 października 2021

Niezwyczajne właściwości rokitnika zwyczajnego

Rokitnik zwyczajny w stanie dzikim rośnie w Europie i w Azji. W Rosji nazywany jest „złotem Syberii”. W Polsce jest pod częściową ochroną, dlatego nie można zbierać owoców dziko rosnących, które znajdziemy nad Bałtykiem, w Pieninach oraz na zwałowiskach Kopalni Bełchatów (z uwagi na swoje właściwości zadarniania skarp).

Rokitnik sprawdza się także, jako roślina tworząca żywopłoty i coraz częściej uprawiany jest w przydomowych ogrodach, jako roślina ozdobna. Kiście owoców są bardzo dekoracyjne i stanowią barwny akcent w zimowym ogrodzie. Walorem rokitnika są pomarańczowe owoce, srebrzyste liście i małe wymagania oraz odporność na warunki atmosferyczne.

Rokitnik posiada aż 190 substancji bioaktywnych, a wśród nich: 14 witamin w tym: C A, E, F, K, P, B12; 11 mikroelementów, m.in.: żelazo, wapń, potas, glin, krzem; 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i 42 lipidy. Na uwagę zasługuje zwłaszcza zawartość witaminy C, której w rokitniku jest trzy razy więcej niż w czarnej porzeczce.

Prozdrowotna moc

Rokitnik ze swoimi właściwościami prozdrowotnymi wykorzystywany jest w zasadzie w całości. Z owoców robi się dżemy, konfitury i soki. Z pestek tłoczy się olej. Liście i kora wykorzystywane są do parzenia naparów. Warto wykorzystywać tę roślinę we wspomaganiu leczenia różnych dolegliwości. Rokitnik pomaga przy: przeziębieniu i bólu gardła, suchym kaszlu (sok z owoców zmieszany z miodem, także olej z rokitnika zmieszany z kamforą do nacierania), reumatyzmie i bólach spowodowanych stanami zapalnymi (wywar z owoców i liści), oparzeniach i odmrożeniach skóry, leczeniu ran, skaleczeń i blizn (olej i owoce), leczeniu chorób układu pokarmowego (olej, sok i surowe owoce), zapaleniu wątroby (sok stymuluje wydzielanie żółci), podwyższonym poziomie cholesterolu (olej) oraz nadciśnieniu tętniczym wpływa także na poprawę apetytu (owoce).

Pamiętać jednak należy, że jeżeli chcemy samodzielnie zrobić sok z rokitnika albo inne przetwory, musimy zaopatrzyć się w owoce z krzewów uprawnych. Najlepiej jest zbierać je po przymrozkach, gdyż dopiero wtedy nabierają nieco słodyczy.

Rokitnik zwyczajny, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym, znajduje zastosowanie w kuchni, jak i w kosmetyce. Wchodzi w skład maseczek kosmetycznych oraz kremów i żeli z owoców. Może być również dodany do ekstraktów, które poprawiają wygląd cery, opóźniają efekty starzenie, zmniejszają przebarwienia, redukują zmarszczki, odżywiają, nawilżają i odmładzają skórę.

Dodawany jest także do miodów naturalnych nadając im ciekawy kwaskowy posmak.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...