8 października 2021
Niezwyczajne właściwości rokitnika zwyczajnego
Rokitnik zwyczajny w stanie dzikim rośnie w Europie i w Azji. W Rosji nazywany jest „złotem Syberii”. W Polsce jest pod częściową ochroną, dlatego nie można zbierać owoców dziko rosnących, które znajdziemy nad Bałtykiem, w Pieninach oraz na zwałowiskach Kopalni Bełchatów (z uwagi na swoje właściwości zadarniania skarp).
Rokitnik sprawdza się także, jako roślina tworząca żywopłoty i coraz częściej uprawiany jest w przydomowych ogrodach, jako roślina ozdobna. Kiście owoców są bardzo dekoracyjne i stanowią barwny akcent w zimowym ogrodzie. Walorem rokitnika są pomarańczowe owoce, srebrzyste liście i małe wymagania oraz odporność na warunki atmosferyczne.
Rokitnik posiada aż 190 substancji bioaktywnych, a wśród nich: 14 witamin w tym: C A, E, F, K, P, B12; 11 mikroelementów, m.in.: żelazo, wapń, potas, glin, krzem; 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i 42 lipidy. Na uwagę zasługuje zwłaszcza zawartość witaminy C, której w rokitniku jest trzy razy więcej niż w czarnej porzeczce.
Prozdrowotna moc
Rokitnik ze swoimi właściwościami prozdrowotnymi wykorzystywany jest w zasadzie w całości. Z owoców robi się dżemy, konfitury i soki. Z pestek tłoczy się olej. Liście i kora wykorzystywane są do parzenia naparów. Warto wykorzystywać tę roślinę we wspomaganiu leczenia różnych dolegliwości. Rokitnik pomaga przy: przeziębieniu i bólu gardła, suchym kaszlu (sok z owoców zmieszany z miodem, także olej z rokitnika zmieszany z kamforą do nacierania), reumatyzmie i bólach spowodowanych stanami zapalnymi (wywar z owoców i liści), oparzeniach i odmrożeniach skóry, leczeniu ran, skaleczeń i blizn (olej i owoce), leczeniu chorób układu pokarmowego (olej, sok i surowe owoce), zapaleniu wątroby (sok stymuluje wydzielanie żółci), podwyższonym poziomie cholesterolu (olej) oraz nadciśnieniu tętniczym wpływa także na poprawę apetytu (owoce).
Pamiętać jednak należy, że jeżeli chcemy samodzielnie zrobić sok z rokitnika albo inne przetwory, musimy zaopatrzyć się w owoce z krzewów uprawnych. Najlepiej jest zbierać je po przymrozkach, gdyż dopiero wtedy nabierają nieco słodyczy.
Rokitnik zwyczajny, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym, znajduje zastosowanie w kuchni, jak i w kosmetyce. Wchodzi w skład maseczek kosmetycznych oraz kremów i żeli z owoców. Może być również dodany do ekstraktów, które poprawiają wygląd cery, opóźniają efekty starzenie, zmniejszają przebarwienia, redukują zmarszczki, odżywiają, nawilżają i odmładzają skórę.
Dodawany jest także do miodów naturalnych nadając im ciekawy kwaskowy posmak.