6 kwietnia 2022

Mrowisko – Wielkanoc na podlaską nutę

Wielkanoc to czas, gdy na naszych stołach po okresie postu pojawiają się słodkie smakołyki. W tych dniach nikt nie liczy kalorii. Na Podlasiu podczas wielkanocnego świętowania także nie może zabraknąć słodkości – a wśród nich króluje mrowisko.

Ten regionalny przysmak składa się z faworków przekładanych słodką masą z miodu cukru, masła i wody. Wygląda bajecznie, a smakuje – nieziemsko.

Warto pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i spróbować tego wybornego przysmaku z Podlasia. Zatem do dzieła.

Białka z 5 jaj ubijamy na sztywną pianę, kolejno dodajemy 5 żółtek. Gdy powstanie jednolita masa, powoli dodajemy pół kilo mąki. Wyrabiamy ciasto aż do powstania sprężystej konsystencji. Gotowe ciasto bardzo cieniutko wałkujemy, kroimy na paski lub trójkąty i smażymy w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor – czyli robimy klasyczne, choć nieco większe, faworki.

Teraz przystępujemy do przygotowania naszej masy miodowej (polewy). Wszystkie jej składniki (½ kostki masła, ½ szklanki wody, ½ szklanki miodu i ½ szklanki cukru) wrzucamy do garnuszka, mieszamy bardzo dokładnie, aby wszystko się połączyło i gotujemy od 5 do 7 minut na wolnym ogniu. Przygotowujemy talerz lub inną podstawkę, na której układamy nasze usmażone faworki w kształt koła, polewamy masą miodową oraz posypujemy makiem, rodzynkami (można dodać również wiórki kokosowe, żurawinę czy czekoladę). Układamy warstwami, z każdą kolejną warstwą zmniejszamy średnicę koła.

Wygląda imponująco, a smakuje jeszcze lepiej.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to koniecznie nadróbcie to w te święta.


Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...