6 kwietnia 2022

Mrowisko – Wielkanoc na podlaską nutę

Wielkanoc to czas, gdy na naszych stołach po okresie postu pojawiają się słodkie smakołyki. W tych dniach nikt nie liczy kalorii. Na Podlasiu podczas wielkanocnego świętowania także nie może zabraknąć słodkości – a wśród nich króluje mrowisko.

Ten regionalny przysmak składa się z faworków przekładanych słodką masą z miodu cukru, masła i wody. Wygląda bajecznie, a smakuje – nieziemsko.

Warto pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i spróbować tego wybornego przysmaku z Podlasia. Zatem do dzieła.

Białka z 5 jaj ubijamy na sztywną pianę, kolejno dodajemy 5 żółtek. Gdy powstanie jednolita masa, powoli dodajemy pół kilo mąki. Wyrabiamy ciasto aż do powstania sprężystej konsystencji. Gotowe ciasto bardzo cieniutko wałkujemy, kroimy na paski lub trójkąty i smażymy w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor – czyli robimy klasyczne, choć nieco większe, faworki.

Teraz przystępujemy do przygotowania naszej masy miodowej (polewy). Wszystkie jej składniki (½ kostki masła, ½ szklanki wody, ½ szklanki miodu i ½ szklanki cukru) wrzucamy do garnuszka, mieszamy bardzo dokładnie, aby wszystko się połączyło i gotujemy od 5 do 7 minut na wolnym ogniu. Przygotowujemy talerz lub inną podstawkę, na której układamy nasze usmażone faworki w kształt koła, polewamy masą miodową oraz posypujemy makiem, rodzynkami (można dodać również wiórki kokosowe, żurawinę czy czekoladę). Układamy warstwami, z każdą kolejną warstwą zmniejszamy średnicę koła.

Wygląda imponująco, a smakuje jeszcze lepiej.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to koniecznie nadróbcie to w te święta.


Może Cię zainteresować także:

16 maja 2023

Zjedzże obwarzanka i chodźże na pole

Kraków to miasto o ponad tysiącletniej historii, dawna siedziba królów polskich i stolica kraju, a dzisiaj jedna z...

11 kwietnia 2023

Czekoladowa wizytówka znad Wisły

Polacy uwielbiają czekoladę. W ciągu roku statystyczny Polak zjada jej ponad 5 kg. Nasz kraj jest także jednym z...

6 kwietnia 2023

Polski koszyk wielkanocny

Lista przedświątecznych zakupów z pewnością jest długa. Trzeba zakupić wszystkie składniki niezbędne do...

4 kwietnia 2023

157 lat kryształowej historii

Kiedyś u podnóża Gór Izerskich istniały liczne huty szkła. To właśni im zawdzięcza nazwę m.in. Szklarska Poręba....

14 marca 2023

Poznaj Gminę Gryfino

„Gryfińskie Spacerowniki” to seria tematyczna w barwny sposób ukazująca walory krajoznawcze gminy Gryfino. W...

1 marca 2023

Krakowski wypiek zapisany na kartach historii

Krakowski obwarzanek czyli smak i tradycja zamknięte w chrupiącym wypieku. Jest znany i lubiany w całym kraju. Ma nawet...