6 kwietnia 2022
Mrowisko – Wielkanoc na podlaską nutę
Wielkanoc to czas, gdy na naszych stołach po okresie postu pojawiają się słodkie smakołyki. W tych dniach nikt nie liczy kalorii. Na Podlasiu podczas wielkanocnego świętowania także nie może zabraknąć słodkości – a wśród nich króluje mrowisko.
Ten regionalny przysmak składa się z faworków przekładanych słodką masą z miodu cukru, masła i wody. Wygląda bajecznie, a smakuje – nieziemsko.
Warto pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i spróbować tego wybornego przysmaku z Podlasia. Zatem do dzieła.
Białka z 5 jaj ubijamy na sztywną pianę, kolejno dodajemy 5 żółtek. Gdy powstanie jednolita masa, powoli dodajemy pół kilo mąki. Wyrabiamy ciasto aż do powstania sprężystej konsystencji. Gotowe ciasto bardzo cieniutko wałkujemy, kroimy na paski lub trójkąty i smażymy w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor – czyli robimy klasyczne, choć nieco większe, faworki.
Teraz przystępujemy do przygotowania naszej masy miodowej (polewy). Wszystkie jej składniki (½ kostki masła, ½ szklanki wody, ½ szklanki miodu i ½ szklanki cukru) wrzucamy do garnuszka, mieszamy bardzo dokładnie, aby wszystko się połączyło i gotujemy od 5 do 7 minut na wolnym ogniu. Przygotowujemy talerz lub inną podstawkę, na której układamy nasze usmażone faworki w kształt koła, polewamy masą miodową oraz posypujemy makiem, rodzynkami (można dodać również wiórki kokosowe, żurawinę czy czekoladę). Układamy warstwami, z każdą kolejną warstwą zmniejszamy średnicę koła.
Wygląda imponująco, a smakuje jeszcze lepiej.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to koniecznie nadróbcie to w te święta.
