6 kwietnia 2022

Mrowisko – Wielkanoc na podlaską nutę

Wielkanoc to czas, gdy na naszych stołach po okresie postu pojawiają się słodkie smakołyki. W tych dniach nikt nie liczy kalorii. Na Podlasiu podczas wielkanocnego świętowania także nie może zabraknąć słodkości – a wśród nich króluje mrowisko.

Ten regionalny przysmak składa się z faworków przekładanych słodką masą z miodu cukru, masła i wody. Wygląda bajecznie, a smakuje – nieziemsko.

Warto pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i spróbować tego wybornego przysmaku z Podlasia. Zatem do dzieła.

Białka z 5 jaj ubijamy na sztywną pianę, kolejno dodajemy 5 żółtek. Gdy powstanie jednolita masa, powoli dodajemy pół kilo mąki. Wyrabiamy ciasto aż do powstania sprężystej konsystencji. Gotowe ciasto bardzo cieniutko wałkujemy, kroimy na paski lub trójkąty i smażymy w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor – czyli robimy klasyczne, choć nieco większe, faworki.

Teraz przystępujemy do przygotowania naszej masy miodowej (polewy). Wszystkie jej składniki (½ kostki masła, ½ szklanki wody, ½ szklanki miodu i ½ szklanki cukru) wrzucamy do garnuszka, mieszamy bardzo dokładnie, aby wszystko się połączyło i gotujemy od 5 do 7 minut na wolnym ogniu. Przygotowujemy talerz lub inną podstawkę, na której układamy nasze usmażone faworki w kształt koła, polewamy masą miodową oraz posypujemy makiem, rodzynkami (można dodać również wiórki kokosowe, żurawinę czy czekoladę). Układamy warstwami, z każdą kolejną warstwą zmniejszamy średnicę koła.

Wygląda imponująco, a smakuje jeszcze lepiej.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to koniecznie nadróbcie to w te święta.


Może Cię zainteresować także:

1 lipca 2022

1 lipca – Światowy Dzień Owoców

Święto owoców to idealna okazja, aby przypomnieć rolę owoców w naszej codziennej diecie. Produkty te znajdują się u...

28 czerwca 2022

Planuj i przechowuj czyli jak nie marnować jedzenia

W obliczu globalnego problemu, jakim stało się marnowanie żywności, coraz częściej szukamy rozwiązań, które...

21 czerwca 2022

Wiosenny przysmak – szparagi

Szparagi na półkach sklepowych pojawiają się wiosną. Jedynym, jadalnym przedstawicielem tego gatunku jest szparag...

14 czerwca 2022

Bieganie – z korzyścią dla zdrowia

Moda na bieganie to ważna odpowiedź na siedzący tryb życia i nadmiar spraw na głowie. Bieganie podnosi ogólną...

3 czerwca 2022

Zioła – bogactwo polskich pól, lasów i ogrodów

Nasze babcie mawiały, że w naturze otacza nas to, czego akurat potrzebujemy. Jest w tym jakaś magia ale też prawda. W...

2 czerwca 2022

Magiczny spacer po Arboretum w Rogowie

Arboretum w Rogowie to specjalistyczny ogród botaniczny, który należy do grupy najcenniejszych, najbogatszych w gatunki...