20 grudnia 2021
Majonez fit
Grudzień to miesiąc, który pachnie świętami. Z niecierpliwością czekamy na ten szczególny czas w roku, wypatrując pierwszej gwiazdki na niebie by zasiąść przy suto zastawionym 12 potrawami stole, na którym również gości uwielbiany przez wszystkich Polaków… majonez.
Boże Narodzenie to czas wyjątkowy. Czas ciepła, miłości, bliskości. Jest to czas, na który czekają wszyscy – najmłodsi i dorośli. Każdy z nas święta Bożego Narodzenia kocha z innego powodu. Dla jednych to przede wszystkich święto religijne, dla innych tradycja, którą z chęcią podtrzymują. W polskich domach Wigilia i Boże Narodzenie wiążą się ze ściśle określonymi tradycyjnymi potrawami.
Majonez króluje na stołach bez względu na porę roku. Jest używany jako dodatek do ryb w galarecie, sałatek jarzynowych, jajek, wędzonej wędliny, która pachnie jeszcze dymem z wędzarni. Święta by mogły trwać cały rok.
Przepis na wegański majonez jest szybki i smaczny. Do jego przygotowania nie używamy jajek, jest on mniej kaloryczny i tańszy. Podstawą jego produkcji będzie woda z puszki po ciecierzycy. Ubija się ją na sztywno tak jak białka z jajek. Powstała piana znajduje również zastosowanie w produkcji ciast również bezy.
Jeśli mimo wszystko chcemy, żeby nasz majonez miał posmak jajeczny to należy wybrać do jego produkcji sól himalajską. Sól ta ma różowy kolor i pachnie jajecznie. Wszystko za sprawą siarkowodoru, który również nadaje smak i zapach jajkom.
Czego potrzebujemy
0,5 puszki wody po ciecierzycy, 1 szklankę oleju roślinnego (najlepiej sprawdzi się rzepakowy), 1,5 łyżeczki musztardy, 1 łyżka syropu klonowego, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżka octu.
A zatem do dzieła
Połowę wody z puszki z ciecierzycą wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Gdy odwrócimy miskę, piana powinna się trzymać dna. Do powstałej piany dodajemy ocet i miksujemy lub ubijamy przez kolejną minutę. Dodajemy syrop klonowy, musztardę i sól. Powolnym strumieniem dolewamy olej. Nie jest to tak czasochłonne, jak przy tradycyjnym majonezie, bo można to zrobić dużo szybciej. Nic nam się tu nie zważy. Cały czas miksujemy. Im dłużej będziemy to robić, tym więcej powietrza nam ucieknie z masy i nasz majonez będzie się stawał gęściejszy.
Życzymy smacznych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.