13 października 2022

Kiszona kapusta – królowa jesieni

Kiszone warzywa na polskim stole królują od zawsze wespół z warzywami konserwowymi. Najpowszechniejsze to ogórki. Jednak nie o ogórkach będzie mowa a o kiszonej kapuście. Nastał sezon kiszenia kapusty, dlatego też warto wspomnieć o jej niezwykłych właściwościach.

Kiszona kapusta spożywana na surowo reguluje pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i pracę serca, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera magnez, potas, żelazo i wapń. Jest bogata w witaminy: C, B12, E oraz naturalne przeciwutleniacze, takie jak: karotenoidy i polifenole. Ta królowa jesieni zawiera także bakterie Lactobacillus przywracające równowagę kwasowo-zasadową i korzystnie wpływające na florę bakteryjną jelit oraz działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydy.

Dzięki zawartości siarki kapusta kiszona poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Jedzenie kapusty poprawia humor i jednocześnie pozwala zwalczyć stres oraz wspomaga wchłanianie żelaza.

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

– oczyszcza organizm z toksyn i przyśpiesza przemianę materii;
– odświeża umysł, daje uczucie radości;
– uodparnia na sytuacje stresowe;
– pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów;
– przyspiesza wykorzystanie żelaza (procesy krwiotwórcze);
– pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco;
– pomaga w budowie tkanki kostnej;
– reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu;
– wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy);
– wzmacnia układ odpornościowy;
– wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci;
– chroni przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces ich starzenia.

Korzystajmy zatem z tej skarbnicy witamin zwłaszcza jesienią i zimą.

Kiszona kapusta jest chętnie wykorzystywanym składnikiem do wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że kiszonki to nasze dobro narodowe.

Kiszoną kapustę najlepiej jest jadać na surowo. Najsmaczniejsza będzie tradycyjna surówka, do zrobienia której potrzebujemy: 500 g kiszonej kapusty, 1 marchew, 1 jabłko, 1 małą cebulę, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz do smaku.

Kapustę przed zrobieniem surówki warto spróbować. Gdy jest zbyt kwaśna należy ją przepłukać zimną wodą. Gdy zawiera dużo soku, warto go odcedzić i wypić. Sok z kapusty łagodzi kaszel, pobudza przemianę materii i apetyt.

Kapustę kroimy i wrzucamy do miski. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane marchew i jabłko ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy i mamy gotową surówkę. Możemy dodać mielony kminek lub majeranek. Smacznego.

Może Cię zainteresować także:

2 lutego 2023

Zapraszamy na wyprawę do Doliny Biebrzy

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł zapraszamy Państwa w podróż po zakątkach Polski, z przystankiem w Biebrzańskim...

31 stycznia 2023

Wycieczka z nieMAPĄ

Wycieczka do lasu To świetny plan na spędzenie wolnego czasu, zwłaszcza w ferie. W zaplanowaniu ciekawej leśnej wyprawy...

24 stycznia 2023

Karnawałowe desery

Jajka, mleko, zboże, miód, owoce - to skarby polskiej wsi. Większość deserów opiera się na tych kilku składnikach....

10 stycznia 2023

Mit kodu 590

Chcąc kierować się patriotyzmem zakupowym, musimy zwracać uwagę na liczne pułapki obecne na sklepowych półkach....

5 stycznia 2023

Na karnawał i nie tylko – ciasto maślane

Niby zwykłe ciasteczka przygotowane na szybo, przełożone tym co było pod ręką, a prawie każdy sięga po nie tak...

3 stycznia 2023

Kraków zachwyca o każdej porze roku

Zwiedzając Polskę warto zatrzymać się w Krakowie. To miasto, które zachwyca o każdej porze roku – zawsze ma coś...