13 października 2022
Kiszona kapusta – królowa jesieni
Kiszone warzywa na polskim stole królują od zawsze wespół z warzywami konserwowymi. Najpowszechniejsze to ogórki. Jednak nie o ogórkach będzie mowa a o kiszonej kapuście. Nastał sezon kiszenia kapusty, dlatego też warto wspomnieć o jej niezwykłych właściwościach.
Kiszona kapusta spożywana na surowo reguluje pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i pracę serca, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera magnez, potas, żelazo i wapń. Jest bogata w witaminy: C, B12, E oraz naturalne przeciwutleniacze, takie jak: karotenoidy i polifenole. Ta królowa jesieni zawiera także bakterie Lactobacillus przywracające równowagę kwasowo-zasadową i korzystnie wpływające na florę bakteryjną jelit oraz działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydy.
Dzięki zawartości siarki kapusta kiszona poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Jedzenie kapusty poprawia humor i jednocześnie pozwala zwalczyć stres oraz wspomaga wchłanianie żelaza.
Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
– oczyszcza organizm z toksyn i przyśpiesza przemianę materii;
– odświeża umysł, daje uczucie radości;
– uodparnia na sytuacje stresowe;
– pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów;
– przyspiesza wykorzystanie żelaza (procesy krwiotwórcze);
– pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco;
– pomaga w budowie tkanki kostnej;
– reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu;
– wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy);
– wzmacnia układ odpornościowy;
– wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci;
– chroni przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces ich starzenia.
Korzystajmy zatem z tej skarbnicy witamin zwłaszcza jesienią i zimą.
Kiszona kapusta jest chętnie wykorzystywanym składnikiem do wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że kiszonki to nasze dobro narodowe.
Kiszoną kapustę najlepiej jest jadać na surowo. Najsmaczniejsza będzie tradycyjna surówka, do zrobienia której potrzebujemy: 500 g kiszonej kapusty, 1 marchew, 1 jabłko, 1 małą cebulę, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz do smaku.
Kapustę przed zrobieniem surówki warto spróbować. Gdy jest zbyt kwaśna należy ją przepłukać zimną wodą. Gdy zawiera dużo soku, warto go odcedzić i wypić. Sok z kapusty łagodzi kaszel, pobudza przemianę materii i apetyt.
Kapustę kroimy i wrzucamy do miski. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane marchew i jabłko ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy i mamy gotową surówkę. Możemy dodać mielony kminek lub majeranek. Smacznego.