2 czerwca 2020
Kaszubskie truskawki
Są symbolem regionu i nieodłącznym elementem jego krajobrazu i kultury. Od początku lat 70. XX w. w pierwszą niedzielę lipca z okazji truskawkowych żniw organizowane jest tu święto zwane Truskawkobraniem.
Na Złotą Górę obok Brodnicy Górnej koło Kartuz co roku przyjeżdża kilkadziesiąt tysięcy gości, którzy podczas zabawy kupują nawet dwie tony owoców. Truskawki dojrzewają na słonecznych stokach morenowych wzgórz, w otoczeniu sosnowych lasów i jezior, muskane wiatrem wiejącym od morza.
Z wyglądu niepozorne, niezbyt duże, raczej jasnoczerwone, choć nie zawsze. Wystarczy poczuć ich intensywny aromat i wziąć jeden kęs, żeby zakochać się w słodkim, wyjątkowym smaku. Truskawka kaszubska zawiera więcej cukrów niż inne odmiany. Dlatego dobrze smakuje zarówno prosto z krzaczka, jak i przetworzona – w dżemach, ciastach i sokach.
