2 czerwca 2020

Kaszubskie truskawki

Są symbolem regionu i nieodłącznym elementem jego krajobrazu i kultury. Od początku lat 70. XX w. w pierwszą niedzielę lipca z okazji truskawkowych żniw organizowane jest tu święto zwane Truskawkobraniem.

Na Złotą Górę obok Brodnicy Górnej koło Kartuz co roku przyjeżdża kilkadziesiąt tysięcy gości, którzy podczas zabawy kupują nawet dwie tony owoców. Truskawki dojrzewają na słonecznych stokach morenowych wzgórz, w otoczeniu sosnowych lasów i jezior, muskane wiatrem wiejącym od morza.

Z wyglądu niepozorne, niezbyt duże, raczej jasnoczerwone, choć nie zawsze. Wystarczy poczuć ich intensywny aromat i wziąć jeden kęs, żeby zakochać się w słodkim, wyjątkowym smaku. Truskawka kaszubska zawiera więcej cukrów niż inne odmiany. Dlatego dobrze smakuje zarówno prosto z krzaczka, jak i przetworzona – w dżemach, ciastach i sokach.

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...