24 stycznia 2023
Karnawałowe desery
Jajka, mleko, zboże, miód, owoce – to skarby polskiej wsi. Większość deserów opiera się na tych kilku składnikach. Można nazywać je w sposób wyjątkowy, crème brûlée, tiramisu, suflet. Ale tak naprawdę opierają się one na bardzo prostych recepturach na bazie naszych polskich produktów.
![](https://polskiekupujeto.pl/wp-content/uploads/2023/01/serniczki-na-zimno-z-borowka-500x298.jpg)
Z paru prostych składników możemy wyczarować cuda. A karnawał to czas towarzyskich spotkań, którym towarzyszy degustowanie kulinarnych odkryć. To okazja do podania najlepszej wersji słodyczy, bez zbędnych chemicznych substancji. Desery możemy przygotować bez cukru, bez tłuszczu – wybór należy do nas. Nawet „fit” słodycze ze sklepu, teoretycznie zdrowsze, często zawierają sztuczne słodziki, dodatki smakowo – zapachowe lub oleje będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, niekorzystnie wpływających na zdrowie.
Zamieńmy „złe” słodycze na zdrowe jedzenie
Gdy mamy ochotę na słodycze, zamiast zjeść baton kupiony w markecie polecamy zrobić domowe słodkości. Przygotowane samodzielnie, niekoniecznie muszą oznaczać rezygnację ze zdrowej diety, a mogą być jej jedynie słodkim urozmaiceniem. Zaprośmy domowników do pomocy i wspólnie nauczmy się, które składniki są zdrowe, a czego należy unikać. Przygotujmy wspólnie kolorowe desery na urodziny lub inne okazje. Podane pod postacią słodkiego deseru zdrowe produkty takie jak naturalne kakao, świeże owoce, nabiał, miód i orzechy, stanowią cenne źródło witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika. Co więcej, przygotowując słodycze w domu, mamy możliwość skorzystać z wysokiej jakości produktów i kontrolować ilość tłuszczu i cukru, które są obecne w nadmiarze w gotowych produktach. Zamieńmy cukier na ksylitol – niskokaloryczny, naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Jest tak samo słodki jak cukier, lecz ma o 40 proc. mniej kalorii. Ksylitol w naturze występuje w wielu owocach i warzywach: śliwkach, truskawkach, malinach czy kalafiorze oraz w grzybach.
Proste receptury
Zwykle goszczą w nich świeże jaja (najlepsze te z tradycyjnego kurnika), które ubijamy, słodzimy, czasami dodajemy śmietankę, czasami mąkę, pieczemy lub podajemy na zimno. W taki sposób powstają wyjątkowe desery. Najprościej mówiąc kogel-mogel, który znamy z dzieciństwa pomieszany z ubitym białkiem i śmietanką, upieczony w kamionkowej miseczce tworzy suflet – takie to proste.
![](https://polskiekupujeto.pl/wp-content/uploads/2023/01/suflet-czekoladowy-500x401.jpg)
Foremki smarujemy w środku masłem i obsypujemy cukrem. Gorzką czekoladę 140 g, 90 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru lub ksylitolu, łyżeczkę rumu – rozpuszczamy w garnku, po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka i mieszamy. Białka oddzielone od żółtek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy delikatnie z masę czekoladową aż do jednolitego połączenia. Powstałą masę przekładamy do foremek i pieczemy w temp. 200 st. C przez 14 minut. Suflet możemy podać z owocami karmelizowanymi w miodzie. W tym celu na patelni rozpuszczamy miód i wrzucamy owoce (mogą być mrożone np. borówki). Dusimy przez ok. 5 minut. Gotowe.
Galaretka galaretce nierówna
Wraz z rozwojem cywilizacji rosły także nasze oczekiwania – szukaliśmy nowych doznań smakowych i wygody. Nauczyliśmy się wykorzystywać naukę, by sprostać naszym kulinarnym zachciankom. Jedzenie zaczęło przypominać plastikowe klocki np. żelki. Cukier pojawił się prawie we wszystkich produktach, które są obecne w codziennej diecie. Mało kto zdaje sobie obecnie sprawę, jak wielki – negatywny – wpływ ma cukier na nasz organizm. Słodycze mogą uzależnić i wpływać nawet na psychikę człowieka. Wszędzie słyszymy, że słodycze to samo zło, ale zupełne zerwanie z nimi nie jest wcale takie proste. Jeśli więc czasami mamy na nie ochotę albo chcemy uświetnić spotkanie z rodziną lub znajomymi, zróbmy deser sami. Któż nie pamięta z dzieciństwa galaretki z bitą śmietaną. Na urodzinach, zabawach choinkowych na stole często pojawiała się właśnie ona – królowa dziecięcych słodyczy. Galaretka to słodycz ponadczasowy. Dzieci bardzo lubią samodzielnie dekorować swoje desery. Bo trzeba przyznać, że galaretka z bitą śmietaną lub kremem mascarpone jest atrakcyjnym wizualnie i smakowo słodyczem. Polecamy zatem wyjąć z zamrażarki owoce, do wyboru: truskawki, maliny, porzeczki, borówkę. Po rozmrożeniu należy zmierzyć ile stanowią mililitrów i zgodnie z recepturą przygotować żelatynę.
![](https://polskiekupujeto.pl/wp-content/uploads/2023/01/galaretka-z-truskawek-500x324.jpg)
Na 1 litr (owoców we własnym soku) potrzebujemy 3 łyżeczki żelatyny, którą zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Kiedy napęcznieje należy podgrzać ją do rozpuszczenia (nie gotować). Całość łączymy z owocami i rozlewamy do naczynek (np. kieliszków o większej objętości). Jeśli chodzi o dekorację to ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia: możemy dodać ubitą śmietanę, czy zażelowany jogurt naturalny oraz dodatki: orzechy, nasiona, owoce, domowe kruche ciasteczka, odrobinę gorzkiej czekolady.
Jakie ciasta domowe Polacy lubią najbardziej
Polskie desery zachwycają smakiem, wyjątkowym doborem składników, a ich wygląd jest jedyny w swoim rodzaju. Większość z nich można przygotowywać przez cały rok. Nasze babcie i mamy przygotowują je od lat. Dołączmy zatem do grona osób, które uważają, że bez tradycyjnych polskich łakoci nie ma prawdziwej imprezy. Wśród najpopularniejszych w Polsce ciast można zdecydowanie wymienić sernik. Jest to ciasto, które najczęściej gości na polskich stołach.
![](https://polskiekupujeto.pl/wp-content/uploads/2023/01/serniczek-przepis-430x500.jpg)
Do przygotowania tego deseru będziemy potrzebować dowolny ser typu twaróg mielony lub ricotta, który zalecamy posłodzić miodem lub ksylitolem, a następnie dodać żelatynę – tak samo jak w przypadku galaretki. Masę możemy podzielić na pół i do jednej części dodać kakao lub rozpuszczoną gorzką czekoladę. Tężejącą układamy dowolnie w pucharkach -polecamy pod skosem, wówczas utworzy ciekawą kompozycję. Całość polecamy udekorować owocami – przygotowanymi jak w galaretce truskawkowej. Deser posypujemy dodatkami według uznania np. kruszonymi orzechami.
Nie musimy wprowadzać rewolucji w jadłospisie, by jeść zdrowiej. Wystarczy przygotować deser samemu, ograniczając słodycze ze sklepu, a tym samym niezdrowe ulepszacze.