9 września 2021

Jesień za pasem

Przełom lata i jesieni to przeważnie okres, w którym nasze organizmy przestawiają się na inne działanie. Dlatego warto postawić na zmianę stylu życia na zdrowszy.

Dietetycy zapewniają, że kluczem do dobrego samopoczucia i zdrowia jest zbilansowana dieta, oparta na warzywach, owocach i przetworach z nich powstałych. Dzięki różnorodności pysznych polskich sezonowych warzyw i owoców możemy wzmocnić nasze organizmy przed jesienią, a dodatkowo zabić czas coraz dłuższych wieczorów przyrządzając kolorowe posiłki.

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW) zainicjował roczny projekt, który co miesiąc bada konsumpcję polskich warzyw i owoców przez Polaków – Narodowe badanie konsumpcji warzyw i owoców. Dzięki dwunastu zaplanowanych badaniom możliwe jest m.in. poznanie konsumentów i ich preferencji żywieniowych. Comiesięczne badania ilościowe i jakościowe są również okazją do podzielenia się wynikami z mediami oraz przedstawicielami branży owocowo-warzywnej. Jest to również dobra okazja do sprawdzenia czy Polacy jedzą wystarczającą ilość warzyw i owoców.

Wzmacniamy odporność

Eksperci ds. żywienia zalecają, że powinniśmy jeść minimum 400 g warzyw i owoców każdego dnia, najlepiej w podziale na 5 porcji, gdzie jedną może stanowić szklanka soku (200 ml). Oczywiście, żeby tak się stało istotna jest edukacja, na temat kluczowej roli jaką odgrywają te produkty w codziennej, zbilansowanej diecie, aby świadomie włączać je do jadłospisu.

Owoce i warzywa jako naturalne i bogate źródła witamin, składników mineralnych i różnych antyoksydantów powinny stanowić co najmniej połowę wszystkich posiłków w ciągu dnia.

Zdrowo nie znaczy nudnie

Zmiana nawyków żywieniowych nie musi oznaczać wyrzeczeń. Każdą dietę można zmodyfikować tak, by posiłki były smaczne, różnorodne, a jednocześnie wartościowe i odżywcze. Choć statystyczny Polak wie, że powinien jeść warzywa i owoce i ma na nie swoje sposoby, często boryka się z brakiem motywacji do zmiany diety. Z jednej strony zdrowie leży mu na zdrowiu, z drugiej – trudno mu zacząć zmieniać przyzwyczajenia.

Dobra motywacja to jest to

Jak pokazują wyniki „Narodowych badań konsumpcji Warzyw i Owoców” z grudnia 2020 r. to motywacja do zmiany diety na bardziej zbilansowaną, łączy Polaków bez względu na wiek. Zarówno młodzi dorośli (19-30 lat), jak i osoby 50+ do zmiany diety potrzebują bodźca, a tym jest zawsze zdrowie. Różnimy się jednak w sposobie podejmowania decyzji, a spontaniczność w wyborach maleje wraz z wiekiem. Młodsi decydują o zmianie diety z dnia na dzień, od razu narzucając sobie reżim. Dla rodziców (grupa wiekowa 31-50) każda zmiana to rewolucja w i tak napiętym planie dnia, deklarują więc, że wolą zmiany systematyczne. Z kolei osobom dojrzałym nowe wyzwania sprawiają najwięcej trudności. Respondenci 50+ są przywiązani do tradycyjnej polskiej kuchni, gdzie owoce często je się słodzone (np. z kompotu), a warzywa zasmażane (np. kapusta do obiadu).

Dla każdego coś smacznego

Również forma, w jakiej owoce i warzywa pojawiają się w naszej diecie, różni się w zależności od grupy wiekowej. Ankietowani przez Kantar młodzi dorośli szybko przestawiają się na inny tryb – zaczynają więcej gotować, szukać zdrowych technik kulinarnych (np. gotowanie na parze), kupują nowe sprzęty kuchenne. Wcześniej jedli w biegu, teraz uważniej dobierają przekąski oraz dodatki do posiłków, by zawsze były owocowo-warzywne. Zbliżają się w tym do starszej grupy respondentów (31-50 lat), która na co dzień gotuje samodzielnie, a po zmianie diety przyrządza więcej potraw na zapas, na jutro, na wynos do pracy. 30- i 40-latkowie zapewniają, że włączając do menu więcej warzyw i owoców, uważniej planują zakupy. Najstarsza grupa badanych z kolei ma na owoce i warzywa sprawdzone pomysły, takie jak np. pieczona dynia czy pomidory z cebulą z własnego ogródka. Dla nich zmiana diety oznacza głównie zmianę proporcji składników w codziennym menu.

Badanie to dowodzi, że na diecie bogatszej w warzywa i owoce korzystają wszyscy. Osoby starsze zauważają poprawę stanu zdrowia, metabolizmu, młodsi natomiast zyskują więcej energii, lekkości, tracą zbędne kilogramy. Jednocześnie dla większości respondentów zdrowsze odżywianie oznacza nowe umiejętności. Grupa rodziców wśród korzyści związanych ze zmianą diety wymienia np. większą kreatywność w kuchni. Młodzi natomiast na nowo poznali owocowe i warzywne przetwory: soki, mrożonki, a także gotowe sałatki. Nauczyli się, że wychodząc z domu mogą zabrać ze sobą jabłko lub butelkę soku, a do serialowego seansu podać warzywa z dipem zamiast chipsów czy popcornu.

Oczywiście nie ma złotego środka na to, żeby wytrwać w dietetycznych postanowieniach. Musimy sami analizować bariery, jakie napotykamy podczas prób zmiany nawyków żywieniowych. Celem jaki nam przyświeca jest przecież nasze zdrowie.

Może Cię zainteresować także:

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...

5 grudnia 2023

Recepta na zimowy czas – kiełki i młode listki

Grudzień, styczeń i luty to dość trudne miesiące w sezonowym kalendarzu żywieniowym. W naszym klimacie dostępne są...