6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne i ekologiczne. Jeśli myślisz o ograniczeniu produktów odzwierzęcych nie musisz obawiać się nudy, którą stereotypowo łączyło się niegdyś z daniami jarskimi. Wiosna jest świetnym czasem na wprowadzenie do jadłospisu lżejszych potraw i właśnie teraz tęsknota za schabowym, czy esencjonalnym rosołem może okazać się dla mięsożerców mniej dotkliwa.

Oto kilka składników, które sprawią, że nasza gastropodróż przez świat roślinnej kuchni będzie przyjemniejsza i ciekawsza.

Tofu nie jest fu

Tofu to znany i popularny składnik kuchni roślinnej, który pozyskiwany jest z soi i może stanowić doskonałe źródło białka, wapnia, fosforu oraz korzystnych dla zdrowia fitohormonów. Choć samo w sobie nie posiada wiele smaku to właściwość ta sprawia, iż jest ono produktem uniwersalnym, czyli takim, który możemy doprawić na wszelkie możliwe sposoby. Tofu bywa świeże, wędzone, marynowane, możemy przyrządzać z niego zarówno potrawy wytrwane, jak i słodkie.

Seitan – nie taki gluten straszny

Gdy macie ochotę na steka lub schabowego, a zdecydowaliście się na dietę wege to jest to doskonałe rozwiązanie. Seitan, dzięki swej konsystencji, zasłużył sobie w wielu kręgach na miano wegańskiego mięsa. Odpowiednio potraktowany i przyrządzony może faktycznie do złudzenia przypominać głównych bohaterów typowych polskich obiadów – mamy więc seitanowe schabowe, mielone i bitki. Ponieważ seitan to białko pszenicy takie potrawy są niestety wykluczone dla osób z nietolerancją na gluten.

Strączki – znane i lubiane

Groch, fasola, soczewica, ciecierzyca – te rośliny zapewnią nam solidną ilość białka oraz witaminy B. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów i urozmaicać naszą roślinną dietę takimi potrawami jak: burgery, kotlety, pasztety, pasty do smarowania pieczywa, zupy, a nawet desery. Warto również pamiętać, że popularna przekąska, jakimi są orzeszki ziemne, zwane również fistaszkami, należą właśnie do roślin strączkowych.

Płatki drożdżowe – wege czary mary

Małe drobinki, przypominające nieco bułkę tartą, to doskonałe źródło białka, cynku, żelaza oraz witaminy B. Składnik ten pokochali szczególnie weganie, gdyż płatki drożdżowe mogą, po odpowiednich zabiegach, przypominać ser. Bardzo udanym przykładem jest wegański parmezan, który otrzymuje się po zmiksowaniu płatków z migdałami i solą. Naprawdę warto spróbować.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...