6 kwietnia 2021
Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE
Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne i ekologiczne. Jeśli myślisz o ograniczeniu produktów odzwierzęcych nie musisz obawiać się nudy, którą stereotypowo łączyło się niegdyś z daniami jarskimi. Wiosna jest świetnym czasem na wprowadzenie do jadłospisu lżejszych potraw i właśnie teraz tęsknota za schabowym, czy esencjonalnym rosołem może okazać się dla mięsożerców mniej dotkliwa.
Oto kilka składników, które sprawią, że nasza gastropodróż przez świat roślinnej kuchni będzie przyjemniejsza i ciekawsza.
Tofu nie jest fu
Tofu to znany i popularny składnik kuchni roślinnej, który pozyskiwany jest z soi i może stanowić doskonałe źródło białka, wapnia, fosforu oraz korzystnych dla zdrowia fitohormonów. Choć samo w sobie nie posiada wiele smaku to właściwość ta sprawia, iż jest ono produktem uniwersalnym, czyli takim, który możemy doprawić na wszelkie możliwe sposoby. Tofu bywa świeże, wędzone, marynowane, możemy przyrządzać z niego zarówno potrawy wytrwane, jak i słodkie.
Seitan – nie taki gluten straszny
Gdy macie ochotę na steka lub schabowego, a zdecydowaliście się na dietę wege to jest to doskonałe rozwiązanie. Seitan, dzięki swej konsystencji, zasłużył sobie w wielu kręgach na miano wegańskiego mięsa. Odpowiednio potraktowany i przyrządzony może faktycznie do złudzenia przypominać głównych bohaterów typowych polskich obiadów – mamy więc seitanowe schabowe, mielone i bitki. Ponieważ seitan to białko pszenicy takie potrawy są niestety wykluczone dla osób z nietolerancją na gluten.
Strączki – znane i lubiane
Groch, fasola, soczewica, ciecierzyca – te rośliny zapewnią nam solidną ilość białka oraz witaminy B. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów i urozmaicać naszą roślinną dietę takimi potrawami jak: burgery, kotlety, pasztety, pasty do smarowania pieczywa, zupy, a nawet desery. Warto również pamiętać, że popularna przekąska, jakimi są orzeszki ziemne, zwane również fistaszkami, należą właśnie do roślin strączkowych.
Płatki drożdżowe – wege czary mary
Małe drobinki, przypominające nieco bułkę tartą, to doskonałe źródło białka, cynku, żelaza oraz witaminy B. Składnik ten pokochali szczególnie weganie, gdyż płatki drożdżowe mogą, po odpowiednich zabiegach, przypominać ser. Bardzo udanym przykładem jest wegański parmezan, który otrzymuje się po zmiksowaniu płatków z migdałami i solą. Naprawdę warto spróbować.
