30 września 2021

Cukinia czy kabaczek?

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Włoch, którą w Polsce zaczęto uprawiać w latach 70. XX w. i okazało się, że świetnie przyjęła się w naszym klimacie. Posadzona w przydomowym ogródku pięknie się rozrasta i daje obfite plony.

To warzywo smaczne, zdrowe i niezwykle uniwersalne. Możliwości wykorzystania cukinii w kuchni jest wiele. Smaczna jest cukinia gotowana, pieczona, faszerowana mięsem lub warzywami. Świetnie smakuje również cukinia z grilla oraz w sałatach. Coraz popularniejsze staje się także przygotowywanie przetworów z cukinii. Można z niej zrobić: przekąski, zupy, drugie danie a także ciasta. Jej delikatny smak można zamknąć w słoiku w wersji wytrawnej lub słodkiej. Furorę robią też wszelkiego rodzaju placki i pasztety z cukinii.

Dla dbających o zdrowie

Cukinia, w niektórych regionach Polski nazywana jest również kabaczkiem. Jest bogata w witaminę C, zawiera też karoten i witaminy z grupy B oraz witaminę K. Jest znakomitym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Ma sporo potasu, sodu, fosfor oraz wapń. Jest znakomitym źródłem miedzi i manganu. A co najważniejsze, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. Pomagają również przy chorobach wątroby i wszelkich schorzeniach przewodu pokarmowego. Warzywo to ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną — cukinia ma zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest idealna dla wszystkich dbających o linię.

Dla ogrodników

Cukinia jest łatwa w uprawie, warto więc znaleźć dla niej miejsce w przydomowym ogrodzie. Kwiatów możemy spodziewać się w czerwcu. Owoce można zbierać od początku lipca do pierwszych przymrozków. Tak długi okres owocowania sprawia, że może gościć na polskim stole przez wiele miesięcy. Zanim cukinia zaowocuje, wydaje duże kwiaty o miodowym kolorze. Są one jadalne i bardzo smaczne. Przed przyrządzeniem potraw z kwiatów należy usunąć z nich szypułki i słupki kwiatowe ponieważ są lekko gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Jadalne są również łodygi, należy wybrać te młode.

Dla kucharzy kulinarna propozycja na fantastyczne penne z łodyg cukinii w pesto z jej kwiatów

Łodygi, które w środku są puste, do złudzenia przypominają penne. Wystarczy je pokroić, poddusić na maśle, dodać pesto z kwiatów cukinii, marynowanego patisona i kapary z nasturcji, pokruszyć sera feta i mamy danie palce lizać.

fot. Lesław Szuper, PGE Dystrybucja

Może Cię zainteresować także:

29 września 2022

Rozluźniająca i odprężająca lawenda

Lawenda to kwiat dla duszy i ciała. Nie tylko pięknie pachnie i zdobi ogrodowe rabaty, ale przede wszystkim jest...

8 września 2022

Zioła w kuchni – zdrowie w sercu

Kuchnia pachnąca ziołami to gwarancja sukcesów kulinarnych. Nawet najprostsze jedzenie przy dodaniu właściwych ziół...

11 sierpnia 2022

Trochę wody dla ochłody, czyli gdzie spędzać lato w województwie śląskim

Temperatury przekraczające 30 stopni w lipcu i sierpniu to nic nowego na naszej szerokości geograficznej. W takie dni...

9 sierpnia 2022

Smołdzino – raj dla miłośników rowerowych wędrówek

Wymarzonym miejscem dla miłośników turystyki rowerowej jest gmina Smołdzino w województwie pomorskim. Turaj rower...

19 lipca 2022

Zioła – bogactwo polskich pól, lasów i ogrodów

Lebiodka pospolita, czyli znane na całym świecie oregano, to zioło wieloletnie, które rośnie wszędzie. Posadźmy je w...

12 lipca 2022

Nieodkryte zakątki powiatu gryfińskiego – taras widokowy w Widuchowej

Widuchowa to przygraniczna nadodrzańska wieś położona w bliskim sąsiedztwie Parku Narodowego Dolina Dolnej Odry....