30 września 2021

Cukinia czy kabaczek?

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Włoch, którą w Polsce zaczęto uprawiać w latach 70. XX w. i okazało się, że świetnie przyjęła się w naszym klimacie. Posadzona w przydomowym ogródku pięknie się rozrasta i daje obfite plony.

To warzywo smaczne, zdrowe i niezwykle uniwersalne. Możliwości wykorzystania cukinii w kuchni jest wiele. Smaczna jest cukinia gotowana, pieczona, faszerowana mięsem lub warzywami. Świetnie smakuje również cukinia z grilla oraz w sałatach. Coraz popularniejsze staje się także przygotowywanie przetworów z cukinii. Można z niej zrobić: przekąski, zupy, drugie danie a także ciasta. Jej delikatny smak można zamknąć w słoiku w wersji wytrawnej lub słodkiej. Furorę robią też wszelkiego rodzaju placki i pasztety z cukinii.

Dla dbających o zdrowie

Cukinia, w niektórych regionach Polski nazywana jest również kabaczkiem. Jest bogata w witaminę C, zawiera też karoten i witaminy z grupy B oraz witaminę K. Jest znakomitym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Ma sporo potasu, sodu, fosfor oraz wapń. Jest znakomitym źródłem miedzi i manganu. A co najważniejsze, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. Pomagają również przy chorobach wątroby i wszelkich schorzeniach przewodu pokarmowego. Warzywo to ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną — cukinia ma zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest idealna dla wszystkich dbających o linię.

Dla ogrodników

Cukinia jest łatwa w uprawie, warto więc znaleźć dla niej miejsce w przydomowym ogrodzie. Kwiatów możemy spodziewać się w czerwcu. Owoce można zbierać od początku lipca do pierwszych przymrozków. Tak długi okres owocowania sprawia, że może gościć na polskim stole przez wiele miesięcy. Zanim cukinia zaowocuje, wydaje duże kwiaty o miodowym kolorze. Są one jadalne i bardzo smaczne. Przed przyrządzeniem potraw z kwiatów należy usunąć z nich szypułki i słupki kwiatowe ponieważ są lekko gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Jadalne są również łodygi, należy wybrać te młode.

Dla kucharzy kulinarna propozycja na fantastyczne penne z łodyg cukinii w pesto z jej kwiatów

Łodygi, które w środku są puste, do złudzenia przypominają penne. Wystarczy je pokroić, poddusić na maśle, dodać pesto z kwiatów cukinii, marynowanego patisona i kapary z nasturcji, pokruszyć sera feta i mamy danie palce lizać.

fot. Lesław Szuper, PGE Dystrybucja

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...