30 września 2021

Cukinia czy kabaczek?

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Włoch, którą w Polsce zaczęto uprawiać w latach 70. XX w. i okazało się, że świetnie przyjęła się w naszym klimacie. Posadzona w przydomowym ogródku pięknie się rozrasta i daje obfite plony.

To warzywo smaczne, zdrowe i niezwykle uniwersalne. Możliwości wykorzystania cukinii w kuchni jest wiele. Smaczna jest cukinia gotowana, pieczona, faszerowana mięsem lub warzywami. Świetnie smakuje również cukinia z grilla oraz w sałatach. Coraz popularniejsze staje się także przygotowywanie przetworów z cukinii. Można z niej zrobić: przekąski, zupy, drugie danie a także ciasta. Jej delikatny smak można zamknąć w słoiku w wersji wytrawnej lub słodkiej. Furorę robią też wszelkiego rodzaju placki i pasztety z cukinii.

Dla dbających o zdrowie

Cukinia, w niektórych regionach Polski nazywana jest również kabaczkiem. Jest bogata w witaminę C, zawiera też karoten i witaminy z grupy B oraz witaminę K. Jest znakomitym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Ma sporo potasu, sodu, fosfor oraz wapń. Jest znakomitym źródłem miedzi i manganu. A co najważniejsze, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. Pomagają również przy chorobach wątroby i wszelkich schorzeniach przewodu pokarmowego. Warzywo to ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną — cukinia ma zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest idealna dla wszystkich dbających o linię.

Dla ogrodników

Cukinia jest łatwa w uprawie, warto więc znaleźć dla niej miejsce w przydomowym ogrodzie. Kwiatów możemy spodziewać się w czerwcu. Owoce można zbierać od początku lipca do pierwszych przymrozków. Tak długi okres owocowania sprawia, że może gościć na polskim stole przez wiele miesięcy. Zanim cukinia zaowocuje, wydaje duże kwiaty o miodowym kolorze. Są one jadalne i bardzo smaczne. Przed przyrządzeniem potraw z kwiatów należy usunąć z nich szypułki i słupki kwiatowe ponieważ są lekko gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Jadalne są również łodygi, należy wybrać te młode.

Dla kucharzy kulinarna propozycja na fantastyczne penne z łodyg cukinii w pesto z jej kwiatów

Łodygi, które w środku są puste, do złudzenia przypominają penne. Wystarczy je pokroić, poddusić na maśle, dodać pesto z kwiatów cukinii, marynowanego patisona i kapary z nasturcji, pokruszyć sera feta i mamy danie palce lizać.

fot. Lesław Szuper, PGE Dystrybucja

Może Cię zainteresować także:

25 listopada 2021

Która woda jest Polska? Aplikacja Pola pomoże dokonać wyboru

Woda to najbardziej podstawowy produkt spożywczy. Wydawać by się mogło, że problem z pochodzeniem produktów dotyczy...

23 listopada 2021

Podróż do Szadku w poszukiwaniu tradycyjnego chleba

Chleba takiego, jak ten na zakwasie, produkowany przed laty w małych miasteczkach czy wypiekany przez gospodynie po...

18 listopada 2021

Aplikacja Pola odzwierciedla preferencje zakupowe Polaków

Klub Jagielloński, wydawca aplikacji Pola, w ramach współpracy z PGE Polską Grupą Energetyczną, opublikował raport:...

16 listopada 2021

Rowerem przez zachodniopomorskie pojezierze

Fragment trasy rowerowej z Gryfina do Trzcińska-Zdrój to dla wielu rowerzystów jedna z najbardziej malowniczych i...

9 listopada 2021

Jak wzmocnić się przed zimą

Zdrowa, dobrze zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta jest jednym z kluczowych elementów budowania odporności...

3 listopada 2021

Z Górnego Śląska statkiem do Amsterdamu

Kanał Gliwicki to jedna z największych atrakcji turystycznych Górnego Śląska. Służy do transportu towarów oraz i...