30 września 2021
Cukinia czy kabaczek?
Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Włoch, którą w Polsce zaczęto uprawiać w latach 70. XX w. i okazało się, że świetnie przyjęła się w naszym klimacie. Posadzona w przydomowym ogródku pięknie się rozrasta i daje obfite plony.
To warzywo smaczne, zdrowe i niezwykle uniwersalne. Możliwości wykorzystania cukinii w kuchni jest wiele. Smaczna jest cukinia gotowana, pieczona, faszerowana mięsem lub warzywami. Świetnie smakuje również cukinia z grilla oraz w sałatach. Coraz popularniejsze staje się także przygotowywanie przetworów z cukinii. Można z niej zrobić: przekąski, zupy, drugie danie a także ciasta. Jej delikatny smak można zamknąć w słoiku w wersji wytrawnej lub słodkiej. Furorę robią też wszelkiego rodzaju placki i pasztety z cukinii.
Dla dbających o zdrowie
Cukinia, w niektórych regionach Polski nazywana jest również kabaczkiem. Jest bogata w witaminę C, zawiera też karoten i witaminy z grupy B oraz witaminę K. Jest znakomitym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Ma sporo potasu, sodu, fosfor oraz wapń. Jest znakomitym źródłem miedzi i manganu. A co najważniejsze, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. Pomagają również przy chorobach wątroby i wszelkich schorzeniach przewodu pokarmowego. Warzywo to ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną — cukinia ma zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest idealna dla wszystkich dbających o linię.
Dla ogrodników
Cukinia jest łatwa w uprawie, warto więc znaleźć dla niej miejsce w przydomowym ogrodzie. Kwiatów możemy spodziewać się w czerwcu. Owoce można zbierać od początku lipca do pierwszych przymrozków. Tak długi okres owocowania sprawia, że może gościć na polskim stole przez wiele miesięcy. Zanim cukinia zaowocuje, wydaje duże kwiaty o miodowym kolorze. Są one jadalne i bardzo smaczne. Przed przyrządzeniem potraw z kwiatów należy usunąć z nich szypułki i słupki kwiatowe ponieważ są lekko gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Jadalne są również łodygi, należy wybrać te młode.
Dla kucharzy kulinarna propozycja na fantastyczne penne z łodyg cukinii w pesto z jej kwiatów
Łodygi, które w środku są puste, do złudzenia przypominają penne. Wystarczy je pokroić, poddusić na maśle, dodać pesto z kwiatów cukinii, marynowanego patisona i kapary z nasturcji, pokruszyć sera feta i mamy danie palce lizać.
