26 października 2022

Burak zwyczajny i jego moc

Burak to warzywo, które w kuchni polskiej jest bardzo popularne. Jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z jego korzystnych dla zdrowia właściwości.

Dobrze działają na nasz organizm buraki gotowane, jednak najzdrowszy jest sok z surowej rośliny. Możemy dodać do niego również seler, jabłko a nawet pomarańczę by wzmocnić walory soku i nadać mu bardziej wyrazistego smaku. Burak jest lekkostrawny oraz niskokaloryczny. Buraki zaleca się osobom w każdym wieku, zarówno dzieciom, aż po osoby starsze.

Zalety buraków: regulują ciśnienie, działają antynowotworowo, mają właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, regulują trawienie.

Ale to nie jedyne właściwości buraków. Nie każdy wie, że mają one również znaczenie w krwiodawstwie, a spożywanie ich może się przyczynić do poprawy wydolności w sporcie.

Znaczenie w krwiodawstwie

Buraki nie zawierają wprawdzie dużej ilości żelaza, ale i tak są doskonałym środkiem krwiotwórczym, dawno uznawanym przez medycynę ludową. Szczególnie godny polecenia jest świeży sok z surowych buraków, który dodatkowo zapobiega anemii, wzmacnia układ krwionośny. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają zatem układ krwionośny.

Sok z buraka dla sportowców

Sok z buraka jest ważnym elementem diety sportowców. Przyczynia się on bowiem do pozytywnego wpływu na wytrzymałość i wydolność sportowców ponieważ zawarty w nim nieorganiczny azotan przekształca się w organizmie w tlenek azotu a następnie w jego uproszczoną formę azotyny. Tlenek azotu pełni w organizmie szereg funkcji związanych ze zwiększonym przepływem krwi, wymianą gazową, powstawaniem i wydajnością mitochondriów – centrów energetycznych ustroju oraz wzmacnianiem skurczu mięśni. To z kolei wskazuje, że sok z buraka może mieć korzystny wpływ na wytrzymałość sercowo-oddechową. Najlepiej jest stosować sok z buraka na ok. 90 minut przed treningiem czy zawodami. Taki odstęp czasowy uwarunkowany jest obserwacjami, wedle których szczytowe stężenie azotynów we krwi obserwuje się po 2-3 godzinach od spożycia soku z buraków.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...