26 października 2022
Burak zwyczajny i jego moc
Burak to warzywo, które w kuchni polskiej jest bardzo popularne. Jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z jego korzystnych dla zdrowia właściwości.
Dobrze działają na nasz organizm buraki gotowane, jednak najzdrowszy jest sok z surowej rośliny. Możemy dodać do niego również seler, jabłko a nawet pomarańczę by wzmocnić walory soku i nadać mu bardziej wyrazistego smaku. Burak jest lekkostrawny oraz niskokaloryczny. Buraki zaleca się osobom w każdym wieku, zarówno dzieciom, aż po osoby starsze.
Zalety buraków: regulują ciśnienie, działają antynowotworowo, mają właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, regulują trawienie.
Ale to nie jedyne właściwości buraków. Nie każdy wie, że mają one również znaczenie w krwiodawstwie, a spożywanie ich może się przyczynić do poprawy wydolności w sporcie.
Znaczenie w krwiodawstwie
Buraki nie zawierają wprawdzie dużej ilości żelaza, ale i tak są doskonałym środkiem krwiotwórczym, dawno uznawanym przez medycynę ludową. Szczególnie godny polecenia jest świeży sok z surowych buraków, który dodatkowo zapobiega anemii, wzmacnia układ krwionośny. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają zatem układ krwionośny.
Sok z buraka dla sportowców
Sok z buraka jest ważnym elementem diety sportowców. Przyczynia się on bowiem do pozytywnego wpływu na wytrzymałość i wydolność sportowców ponieważ zawarty w nim nieorganiczny azotan przekształca się w organizmie w tlenek azotu a następnie w jego uproszczoną formę azotyny. Tlenek azotu pełni w organizmie szereg funkcji związanych ze zwiększonym przepływem krwi, wymianą gazową, powstawaniem i wydajnością mitochondriów – centrów energetycznych ustroju oraz wzmacnianiem skurczu mięśni. To z kolei wskazuje, że sok z buraka może mieć korzystny wpływ na wytrzymałość sercowo-oddechową. Najlepiej jest stosować sok z buraka na ok. 90 minut przed treningiem czy zawodami. Taki odstęp czasowy uwarunkowany jest obserwacjami, wedle których szczytowe stężenie azotynów we krwi obserwuje się po 2-3 godzinach od spożycia soku z buraków.