26 października 2022

Burak zwyczajny i jego moc

Burak to warzywo, które w kuchni polskiej jest bardzo popularne. Jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z jego korzystnych dla zdrowia właściwości.

Dobrze działają na nasz organizm buraki gotowane, jednak najzdrowszy jest sok z surowej rośliny. Możemy dodać do niego również seler, jabłko a nawet pomarańczę by wzmocnić walory soku i nadać mu bardziej wyrazistego smaku. Burak jest lekkostrawny oraz niskokaloryczny. Buraki zaleca się osobom w każdym wieku, zarówno dzieciom, aż po osoby starsze.

Zalety buraków: regulują ciśnienie, działają antynowotworowo, mają właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, regulują trawienie.

Ale to nie jedyne właściwości buraków. Nie każdy wie, że mają one również znaczenie w krwiodawstwie, a spożywanie ich może się przyczynić do poprawy wydolności w sporcie.

Znaczenie w krwiodawstwie

Buraki nie zawierają wprawdzie dużej ilości żelaza, ale i tak są doskonałym środkiem krwiotwórczym, dawno uznawanym przez medycynę ludową. Szczególnie godny polecenia jest świeży sok z surowych buraków, który dodatkowo zapobiega anemii, wzmacnia układ krwionośny. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają zatem układ krwionośny.

Sok z buraka dla sportowców

Sok z buraka jest ważnym elementem diety sportowców. Przyczynia się on bowiem do pozytywnego wpływu na wytrzymałość i wydolność sportowców ponieważ zawarty w nim nieorganiczny azotan przekształca się w organizmie w tlenek azotu a następnie w jego uproszczoną formę azotyny. Tlenek azotu pełni w organizmie szereg funkcji związanych ze zwiększonym przepływem krwi, wymianą gazową, powstawaniem i wydajnością mitochondriów – centrów energetycznych ustroju oraz wzmacnianiem skurczu mięśni. To z kolei wskazuje, że sok z buraka może mieć korzystny wpływ na wytrzymałość sercowo-oddechową. Najlepiej jest stosować sok z buraka na ok. 90 minut przed treningiem czy zawodami. Taki odstęp czasowy uwarunkowany jest obserwacjami, wedle których szczytowe stężenie azotynów we krwi obserwuje się po 2-3 godzinach od spożycia soku z buraków.

Może Cię zainteresować także:

2 lutego 2023

Zapraszamy na wyprawę do Doliny Biebrzy

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł zapraszamy Państwa w podróż po zakątkach Polski, z przystankiem w Biebrzańskim...

31 stycznia 2023

Wycieczka z nieMAPĄ

Wycieczka do lasu To świetny plan na spędzenie wolnego czasu, zwłaszcza w ferie. W zaplanowaniu ciekawej leśnej wyprawy...

24 stycznia 2023

Karnawałowe desery

Jajka, mleko, zboże, miód, owoce - to skarby polskiej wsi. Większość deserów opiera się na tych kilku składnikach....

10 stycznia 2023

Mit kodu 590

Chcąc kierować się patriotyzmem zakupowym, musimy zwracać uwagę na liczne pułapki obecne na sklepowych półkach....

5 stycznia 2023

Na karnawał i nie tylko – ciasto maślane

Niby zwykłe ciasteczka przygotowane na szybo, przełożone tym co było pod ręką, a prawie każdy sięga po nie tak...

3 stycznia 2023

Kraków zachwyca o każdej porze roku

Zwiedzając Polskę warto zatrzymać się w Krakowie. To miasto, które zachwyca o każdej porze roku – zawsze ma coś...