18 sierpnia 2021

Bełchatowska krówka – smak i zapach dzieciństwa

Cukierek zwany „krówką” powstaje dzięki zmieszaniu odpowiednich ilości cukru, masła i mleka. Któż nie pamięta tego smaku, a bełchatowianie również zapachu, który królował w centrum miasta – obłędny, karmelowy.

Historia bełchatowskiej krówki sięga okresu międzywojennego, kiedy to była jednym z nielicznych, dostępnych słodyczy. Sporządzano ją w domowych kuchniach podgrzewając składniki, które pod wpływem temperatury zamieniały się w masę kajmakową. Powstałą masę wylewano na blachę, żeby wystudzić. Krówki krojono i zawijano w zwykły, szary papier parafinowany.

Mianem „ojca” tych cukierków określany jest Feliks Pomorski, który ich wytwarzania miał się nauczyć w dzieciństwie u swego wuja w Żytomierzu. Umiejętności te rozwinął na skalę przemysłową w Poznaniu, gdzie w latach 1921–1929 prowadził fabrykę słodyczy. Cukierki były zawijane w papierki z rysunkiem krowy, co przyczyniło się do szybkiego spopularyzowania tej nazwy.

Przy wytwarzaniu krówek bardzo ważny jest proces krystalizacji, aby powstały cukierek był kruchy i twardy z charakterystyczną tzw. „łezką” w środku. „Łezka” to taki etap krystalizacji cukierka, w którym cukierek z zewnątrz ma kruchą otoczkę, a w środku płynno-likworową konsystencję.
Konsystencja krówek wynika z czasu przechowywania po wyprodukowaniu. Krówka świeża jest ciągnąca w całej objętości, natomiast z upływem czasu, w wyniku krystalizacji cukru zaczyna kruszeć z zewnątrz.

Dziś w regionie bełchatowskim krówka jest nadal bardzo charakterystyczna, znana i uwielbiana przez lokalną społeczność. Produkt ten, w 2017 roku został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę polskich produktów tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. łódzkim.

Może Cię zainteresować także:

14 marca 2023

Poznaj Gminę Gryfino

„Gryfińskie Spacerowniki” to seria tematyczna w barwny sposób ukazująca walory krajoznawcze gminy Gryfino. W...

1 marca 2023

Krakowski wypiek zapisany na kartach historii

Krakowski obwarzanek czyli smak i tradycja zamknięte w chrupiącym wypieku. Jest znany i lubiany w całym kraju. Ma nawet...

22 lutego 2023

4 zdrowe postanowienia

Choć styczeń, symboliczny czas postanowień i obietnic, minął bezpowrotnie, to nie jest przecież za późno na...

16 lutego 2023

Pączki domowe – sprawdzony przepis od trzech pokoleń

Tłusty czwartek to dzień, w którym zapominamy o kaloriach i zajadamy się słodkimi, a często też tłustymi...

7 lutego 2023

Zimowa odsłona Świętokrzyskiego Parku Narodowego

Zapraszamy do Świętokrzyskiego Parku Narodowego, gdzie możemy obserwować unikalną przyrodę, wsłuchiwać się w...

2 lutego 2023

Zapraszamy na wyprawę do Doliny Biebrzy

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł zapraszamy Państwa w podróż po zakątkach Polski, z przystankiem w Biebrzańskim...