21 grudnia 2021

Barszcz czy grzybowa?

Obfitość wigilijnego stołu wynika z tradycji, która nakazuje aby znalazły się na nim wszystkie płody ziemi – dary pól, lasów, ogrodów, rzek i jezior. Również dobór potraw nie jest przypadkowy a wynika ze znaczeń im nadawanych.

I tak: zupy wpływają na siły witalne oraz materialną zasobność biesiadników, grzyby gwarantują zdrowie, ryby zaś obfitość, produkty zbożowe dają sytość, a groch, fasola i mak – nadzieję na odrodzenie. Suszone owoce i bakalie wpływają na miłość i urodzaj a kapusta na dostatek.

Pierwszym wigilijnym daniem, zaraz po podzieleniu się opłatkiem, zwyczajowo jest zupa. I dziś o zupie właśnie. Wiele było rozważań o tym, którą z zup powinno serwować się na wigilijnym stole – barszcz czy grzybową?

To zależy i wiąże się z naszym pochodzeniem oraz zwyczajami kulinarnymi. W południowo-wschodniej i środkowo-wschodniej części naszego kraju podawany jest zazwyczaj barszcz czerwony, natomiast w Polsce centralnej serwowana jest zupa grzybowa. Może to ulegać zmianie z uwagi na nasze migracje. Jedno jest pewne, obie zupy są pyszne i nie powinno zabraknąć na świątecznych stołach. Dlatego też zachęcamy do ugotowania czerwonego barszczu na kiszonych burakach oraz zupy grzybowej używając grzybów suszonych.

Święta coraz bliżej

Barszcz na zakwasie to nie tylko wspaniały aromat i smak, ale również mnóstwo pożytku dla zdrowia. Zakwas z buraków zawiera bowiem naturalne probiotyki, a zjedzenie barszczu na zakwasie pomaga w trawieniu wszystkich potraw, których skosztujemy podczas świąt.

Grzybowa zaś zawiera dużo białka dobrej jakości, w postaci aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi syntetyzować samodzielnie, a są nam niezbędne i powinniśmy dostarczać je wraz z pożywieniem. Powszechnie znana jest opinia, że grzyby ze względu na zawartość chityny są ciężkostrawne jednak należy pamiętać, że chityna jest rodzajem błonnika, a więc sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych, reguluje pracę jelit a jednocześnie obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i glukozy. 90 proc. białka z grzybów jest dobrze przyswajalna.

Gorąca zupa znakomicie rozgrzewa. Gdy znajduje się w niej dużo warzyw, w tym czosnek i cebula, dodatkowo wzmacnia organizm i wspiera układ odpornościowy, który w sezonie jesienno-zimowym pracuje na pełnych obrotach. Zupy stanowią bogactwo błonnika, potasu i składników mineralnych w tym witamin A i E, witamin z grupy B, magnezu i żelaza a także betakarotenu i likopenu.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...