24 listopada 2022

Zupa spod śniegu

Świeże warzywa w okresie jesienno-zimowym to marzenie niemal nieosiągalne. Niemal, bo jak bywało w ogrodach naszych dziadków, a wcześniej ich przodków – są warzywa, które zasiane latem pozostają w gruncie na zimę.

Świeżutkie, zielone prosto z pola, czyli spod śniegu, mogą być podstawą kuchni jesienno-zimowej. Wśród nich na pierwszym miejscu – brukselka, czyli mała kapustka, której właściwości lecznicze i odżywcze mają bardzo długą listę. Dzięki temu, że podmarzła „w gruncie” zyskuje zdecydowanie lepszy smak. Tuż za nią plasują się jarmuż i szpinak.

fot. Anna Sierkowska-Szuper, PGE

Zielone zdrowie na talerzu

Dziś polecamy doskonałą zupę zieloną – czyli krem z brukselki, podany
z tradycyjnymi tłuczonymi ziemniakami.

Brukselkę, smażoną cebulkę należy zalać bulionem warzywnym, tak aby zakryć warzywa. Całość gotujemy 10-15 min. Pamiętajmy, by gotować w dużym garnku, napełnionym ledwie do połowy, tak by było w nim miejsce na parę. Z parą uciekają wartościowe substancje, a zwłaszcza witamina B1 (podobnie jak witamina C, nie kumuluje się w organizmie i cierpimy z powodu jej ciągłego niedostatku).
Pod koniec gotowania dodajemy: garść świeżego szpinaku, garść świeżego jarmuży (wszystko spod śniegu), czosnek, sól do smaku, czarny mielony pieprz, tymianek, kminek, oregano. Całość miksujemy na gładki krem. Wyśmienicie smakuje podana z gałką muszkatołową, tradycyjnymi tłuczonymi ziemniakami, ze śmietanką oraz podsmażonymi pieczarkami, dla mięsożerców może być smażony boczek. Taka zupa posmakuje zarówno dzieciom oraz wszystkim, którzy jeszcze przekonują się do zup warzywnych a także zaspokoi podniebienia osób lubiących wyszukane kuchnie świata.

fot. Anna Sierkowska-Szuper, PGE

Pamiętajmy, że gdy wszystko wydaje się spać pod grubą śniegową kołdrą, można jeść świeże warzywa z własnego ogrodu. Por, jarmuż, pietruszka, szpinak to warzywa ze spiżarni spod śniegu. Oczywiście wszystkie mają mnóstwo witamin. Te warzywa wysiane latem nie giną wraz z nastaniem mrozów, wręcz przeciwnie, podmarznięte gubią goryczkę. Przykryte śniegiem mogą w znakomitym stanie przetrwać do wiosny, nie tracąc na smaku, kolorze, a przede wszystkim na wartościach odżywczych.

Z każdego z tych warzyw zrobimy pożywną zupę i każde nadaje się na surowo do koktajlu.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...