24 listopada 2022

Zupa spod śniegu

Świeże warzywa w okresie jesienno-zimowym to marzenie niemal nieosiągalne. Niemal, bo jak bywało w ogrodach naszych dziadków, a wcześniej ich przodków – są warzywa, które zasiane latem pozostają w gruncie na zimę.

Świeżutkie, zielone prosto z pola, czyli spod śniegu, mogą być podstawą kuchni jesienno-zimowej. Wśród nich na pierwszym miejscu – brukselka, czyli mała kapustka, której właściwości lecznicze i odżywcze mają bardzo długą listę. Dzięki temu, że podmarzła „w gruncie” zyskuje zdecydowanie lepszy smak. Tuż za nią plasują się jarmuż i szpinak.

fot. Anna Sierkowska-Szuper, PGE

Zielone zdrowie na talerzu

Dziś polecamy doskonałą zupę zieloną – czyli krem z brukselki, podany
z tradycyjnymi tłuczonymi ziemniakami.

Brukselkę, smażoną cebulkę należy zalać bulionem warzywnym, tak aby zakryć warzywa. Całość gotujemy 10-15 min. Pamiętajmy, by gotować w dużym garnku, napełnionym ledwie do połowy, tak by było w nim miejsce na parę. Z parą uciekają wartościowe substancje, a zwłaszcza witamina B1 (podobnie jak witamina C, nie kumuluje się w organizmie i cierpimy z powodu jej ciągłego niedostatku).
Pod koniec gotowania dodajemy: garść świeżego szpinaku, garść świeżego jarmuży (wszystko spod śniegu), czosnek, sól do smaku, czarny mielony pieprz, tymianek, kminek, oregano. Całość miksujemy na gładki krem. Wyśmienicie smakuje podana z gałką muszkatołową, tradycyjnymi tłuczonymi ziemniakami, ze śmietanką oraz podsmażonymi pieczarkami, dla mięsożerców może być smażony boczek. Taka zupa posmakuje zarówno dzieciom oraz wszystkim, którzy jeszcze przekonują się do zup warzywnych a także zaspokoi podniebienia osób lubiących wyszukane kuchnie świata.

fot. Anna Sierkowska-Szuper, PGE

Pamiętajmy, że gdy wszystko wydaje się spać pod grubą śniegową kołdrą, można jeść świeże warzywa z własnego ogrodu. Por, jarmuż, pietruszka, szpinak to warzywa ze spiżarni spod śniegu. Oczywiście wszystkie mają mnóstwo witamin. Te warzywa wysiane latem nie giną wraz z nastaniem mrozów, wręcz przeciwnie, podmarznięte gubią goryczkę. Przykryte śniegiem mogą w znakomitym stanie przetrwać do wiosny, nie tracąc na smaku, kolorze, a przede wszystkim na wartościach odżywczych.

Z każdego z tych warzyw zrobimy pożywną zupę i każde nadaje się na surowo do koktajlu.

Może Cię zainteresować także:

2 lutego 2023

Zapraszamy na wyprawę do Doliny Biebrzy

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł zapraszamy Państwa w podróż po zakątkach Polski, z przystankiem w Biebrzańskim...

31 stycznia 2023

Wycieczka z nieMAPĄ

Wycieczka do lasu To świetny plan na spędzenie wolnego czasu, zwłaszcza w ferie. W zaplanowaniu ciekawej leśnej wyprawy...

24 stycznia 2023

Karnawałowe desery

Jajka, mleko, zboże, miód, owoce - to skarby polskiej wsi. Większość deserów opiera się na tych kilku składnikach....

10 stycznia 2023

Mit kodu 590

Chcąc kierować się patriotyzmem zakupowym, musimy zwracać uwagę na liczne pułapki obecne na sklepowych półkach....

5 stycznia 2023

Na karnawał i nie tylko – ciasto maślane

Niby zwykłe ciasteczka przygotowane na szybo, przełożone tym co było pod ręką, a prawie każdy sięga po nie tak...

3 stycznia 2023

Kraków zachwyca o każdej porze roku

Zwiedzając Polskę warto zatrzymać się w Krakowie. To miasto, które zachwyca o każdej porze roku – zawsze ma coś...