31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza klasycznymi potrawami, takimi jak żurek, jajka, mazurek czy keks, w samym centrum powinien znaleźć się koszyczek ze święconką. Spośród wielu dostępnych na rynku często wybieramy te wykonane z wikliny.

Wiklina jest rodzajem wierzby. Do wyrobu koszyków wybiera się te gatunki, które szybko rosną, mają niewielką ilość rozgałęzień, proste pędy oraz odznaczają się dużą giętkością. Polska wiklina i wyroby z niej wykonywane, znane są na całym świecie.

Ręczne wykonanie

Największe plantacje wikliny spotkamy w Polsce południowo – wschodniej oraz w okolicach Poznania. Do najpopularniejszych odmian wierzby wykorzystywanej do celów plecionkarskich należą: amerykanka, konopianka, migdałowa, purpurowa. Wiklina nie jest bardzo wymagającą rośliną w uprawie, można ją sadzić praktycznie na każdej glebie, lubi słońce, choć nie przetrwa gradu. Dla wikliny najważniejsze są warunki wodne – zużywa jej więcej niż inne rośliny uprawne. Choć nie jest to bardzo wymagająca roślina, to jej uprawa nie należy do najłatwiejszych, konieczne jest tu doświadczenie i dużo ręcznej pracy – praca ludzkich rąk jest tu nadal niezastąpiona.

Praca na plantacji wikliny obejmuje szereg czynności. Sadzenie odbywa się wiosną, koszenie jesienią. Przez ten czas uprawę trzeba pielęgnować. Po skoszeniu wiklinę się wiąże, ustawia w stożki i sortuje według rozmiaru. Potem następuje gotowanie, korowanie, suszenie i wiązanie według wagi i rozmiaru. Bardziej pracochłonne jest przygotowanie wikliny, niż samo wyplatanie kosza. To ciężka praca. Kosze można robić z surowej wikliny, mają wtedy odcień zielony. Te ciemne są z wikliny parzonej, niekorowanej, stosuje się je głownie na zewnątrz, ponieważ są odporne na deszcz. Żeby uzyskać wiklinę białą, ścina się ją gdy zakwitnie. Przed wyplataniem kosza wiklinę moczy się ok. 12-14 godzin, by stała się giętka.
Wykonanie kosza zajmuje przeważnie kilka godzin, zależnie od gabarytów i rodzaju. Najpierw robi się denko, całość i na końcu rączkę.

Naturalne właściwości wikliny sprawiają, że wyroby z tego surowca są nie tylko trwałe, ale również bardzo lekkie. Dzięki temu przenoszenie w nich święconki jest bardzo komfortowe, sam koszyk waży niewiele, dlatego poświęconych może zostać zgodnie z tradycją dużo produktów.

Może Cię zainteresować także:

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...

5 grudnia 2023

Recepta na zimowy czas – kiełki i młode listki

Grudzień, styczeń i luty to dość trudne miesiące w sezonowym kalendarzu żywieniowym. W naszym klimacie dostępne są...