15 marca 2021

Złoty len

Kto z nas nie posiada w szafie choćby jednej rzeczy z lnu? Lniane spodnie, sukienki – tak chętnie noszone latem, dzięki właściwościom tkaniny, z której są uszyte – przewiewnej, naturalnej i oddychającej.

Len uprawiano kiedyś w przydomowych ogródkach. Jest rośliną, którą można wykorzystać w całości – od korzeni po nasiona. Gdy dojrzeje należy wyrywać go z korzeniami, by nie marnować cennego włókna. Następnie len trzeba „obić” i rozłożyć na ziemi do suszenia. Suchy len najpierw „czeszemy” by następnie wykonać przędzę, z której wykonuje się tkaninę. Ubrania z lnu goszczą chyba w każdej szafie – są lekkie, przewiewne, miłe dla skóry.

Samo zdrowie

Lniana tkanina powstaje z włókien roślinnych i jako materiał naturalny całkowicie się rozkłada, nie pozostawiając żadnych niebezpiecznych dla środowiska odpadów. Jest ekologiczna, przyjazna dla użytkownika i dla środowiska.

Instytut Włókien Naturalnych w Poznaniu przeprowadził badania, które wykazały, że zasypiając w pościeli lnianej śpimy głębszym snem, dzięki czemu szybciej się regenerujemy i wstajemy wyspani i wypoczęci.

Len to roślina wyjątkowa. Zdrewniałe fragmenty łodyg są przetwarzane na płyty paździerzowe a wytłoki na pasze dla zwierząt. Poza walorami użytkowymi len może być również piękną ozdobą ogrodu. Wysiany w połowie kwietnia na słonecznej grządce czy w dużej donicy, latem cieszyć będzie błękitem kwiatów. Przy okazji można z bliska obserwować, jak „rosną” koszule, sukienki i obrusy.

Z nasion lnu, pospolicie nazywanych siemieniem lnianym powstaje olej lniany, tłoczony na zimno. Jest on cennym składnikiem diety. Ten olej roślinny o żółtawym zabarwieniu i intensywnym, cierpkim zapachu należy przechowywać w ciemnych butelkach, w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące od wytłoczenia.

Dzięki wysokiej zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, olej lniany świetnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i dzięki temu wspiera serce i układ krążenia. Olej lniany nawilża i odżywia skórę zarówno na zewnątrz, jak i od wewnątrz. Wpływa również na lepsze funkcjonowanie układu odpornościowego. Do codziennej diety poleca się wprowadzenie zarówno oleju lnianego, jak i siemienia lnianego. Dietetycy zalecają jedzenie chleba z dodatkiem nasion lnu i dodawanie ich np. do owsianki. Olej lniany natomiast, świetnie smakuje w sałatkach.

Jest tylko jedno „ale”. Oleju lnianego można używać wyłącznie na zimno. Wysoka temperatura uszkadza bowiem zawarte w nim cenne kwasy omega-3.

Może Cię zainteresować także:

20 stycznia 2022

Piernik staropolski na karnawał

Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na...

18 stycznia 2022

Makrama – sztuka rękodzieła

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pojęciu makramy, które brzmi dosyć enigmatycznie to postaramy się Wam wszystko...

13 stycznia 2022

Jakuszyce polską stolicą narciarstwa biegowego

Jakuszyce to dla wielu z nas jedynie odległy punkt na południowo-zachodniej granicy naszego kraju. Jednak dla...

12 stycznia 2022

Polska gęś eksportowa

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Nie przez przypadek Mikołaj Rej właśnie tego...

5 stycznia 2022

Odpowiedzialni po świętach

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen miłości, spokoju, czasu dla bliskich, ale także prezentów....

22 grudnia 2021

Boże Narodzenie na polskiej wsi

Boże Narodzenie przed laty na terenach wiejskich nazywano Godami, Godnymi Świętami, Świętymi Wieczorami a także...