15 marca 2021

Złoty len

Kto z nas nie posiada w szafie choćby jednej rzeczy z lnu? Lniane spodnie, sukienki – tak chętnie noszone latem, dzięki właściwościom tkaniny, z której są uszyte – przewiewnej, naturalnej i oddychającej.

Len uprawiano kiedyś w przydomowych ogródkach. Jest rośliną, którą można wykorzystać w całości – od korzeni po nasiona. Gdy dojrzeje należy wyrywać go z korzeniami, by nie marnować cennego włókna. Następnie len trzeba „obić” i rozłożyć na ziemi do suszenia. Suchy len najpierw „czeszemy” by następnie wykonać przędzę, z której wykonuje się tkaninę. Ubrania z lnu goszczą chyba w każdej szafie – są lekkie, przewiewne, miłe dla skóry.

Samo zdrowie

Lniana tkanina powstaje z włókien roślinnych i jako materiał naturalny całkowicie się rozkłada, nie pozostawiając żadnych niebezpiecznych dla środowiska odpadów. Jest ekologiczna, przyjazna dla użytkownika i dla środowiska.

Instytut Włókien Naturalnych w Poznaniu przeprowadził badania, które wykazały, że zasypiając w pościeli lnianej śpimy głębszym snem, dzięki czemu szybciej się regenerujemy i wstajemy wyspani i wypoczęci.

Len to roślina wyjątkowa. Zdrewniałe fragmenty łodyg są przetwarzane na płyty paździerzowe a wytłoki na pasze dla zwierząt. Poza walorami użytkowymi len może być również piękną ozdobą ogrodu. Wysiany w połowie kwietnia na słonecznej grządce czy w dużej donicy, latem cieszyć będzie błękitem kwiatów. Przy okazji można z bliska obserwować, jak „rosną” koszule, sukienki i obrusy.

Z nasion lnu, pospolicie nazywanych siemieniem lnianym powstaje olej lniany, tłoczony na zimno. Jest on cennym składnikiem diety. Ten olej roślinny o żółtawym zabarwieniu i intensywnym, cierpkim zapachu należy przechowywać w ciemnych butelkach, w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące od wytłoczenia.

Dzięki wysokiej zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, olej lniany świetnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i dzięki temu wspiera serce i układ krążenia. Olej lniany nawilża i odżywia skórę zarówno na zewnątrz, jak i od wewnątrz. Wpływa również na lepsze funkcjonowanie układu odpornościowego. Do codziennej diety poleca się wprowadzenie zarówno oleju lnianego, jak i siemienia lnianego. Dietetycy zalecają jedzenie chleba z dodatkiem nasion lnu i dodawanie ich np. do owsianki. Olej lniany natomiast, świetnie smakuje w sałatkach.

Jest tylko jedno „ale”. Oleju lnianego można używać wyłącznie na zimno. Wysoka temperatura uszkadza bowiem zawarte w nim cenne kwasy omega-3.

Może Cię zainteresować także:

11 sierpnia 2022

Trochę wody dla ochłody, czyli gdzie spędzać lato w województwie śląskim

Temperatury przekraczające 30 stopni w lipcu i sierpniu to nic nowego na naszej szerokości geograficznej. W takie dni...

9 sierpnia 2022

Smołdzino – raj dla miłośników rowerowych wędrówek

Wymarzonym miejscem dla miłośników turystyki rowerowej jest gmina Smołdzino w województwie pomorskim. Turaj rower...

19 lipca 2022

Zioła – bogactwo polskich pól, lasów i ogrodów

Lebiodka pospolita, czyli znane na całym świecie oregano, to zioło wieloletnie, które rośnie wszędzie. Posadźmy je w...

12 lipca 2022

Nieodkryte zakątki powiatu gryfińskiego – taras widokowy w Widuchowej

Widuchowa to przygraniczna nadodrzańska wieś położona w bliskim sąsiedztwie Parku Narodowego Dolina Dolnej Odry....

7 lipca 2022

Światowy Dzień Czekolady. O polskiej czekoladzie słów kilka

7 lipca przypada niezwykle słodkie święto – Światowy Dzień Czekolady, zwany również Międzynarodowym Dniem...

1 lipca 2022

1 lipca – Światowy Dzień Owoców

Święto owoców to idealna okazja, aby przypomnieć rolę owoców w naszej codziennej diecie. Produkty te znajdują się u...