8 września 2022
Zioła w kuchni – zdrowie w sercu
Kuchnia pachnąca ziołami to gwarancja sukcesów kulinarnych. Nawet najprostsze jedzenie przy dodaniu właściwych ziół może się wzbogacić o cudowny, wyrazisty smak. Ponadto zioła pomagają zachować świeżość potraw.

Zioła od wieków dodają potrawom smaku i aromatu, zapewniają spory zasób mikroelementów i witamin. Sprawiają, że potrawy są zdrowsze, wpływając pozytywnie na trawienie i przemianę materii. Czym byłby żurek bez majeranku, pomidor bez bazylii czy jabłko bez cynamonu.
Świeże zioła są najlepsze
Jeżeli mamy własny ogródek i uprawiamy w nim zioła przyprawowe, to musi się tam znaleźć: bazylia, melisa, mięta, szałwia, rozmaryn oraz hyzop. Natka pietruszki, liście kopru dodają potrawom nuty świeżości, a szczypiorek wyrazistości i pikantności. Majeranek, tymianek i lubczyk wzbogacą dania aromatem i gorzkawą nutą. Cząber i estragon nadają potrawom lekko korzenny i pikantny smak.

Tradycyjne zioła polskiej kuchni
Dziś w polskich kuchniach używamy przypraw z każdego zakątka świata. Niestety, polskie tradycyjne dodatki do dań idą tym samym w zapomnienie. A szkoda, sprawdźmy zatem z czego słynęła polska kuchnia:
Estragon – w XVI i XVII-wiecznej Polsce suszone liście używane były zamiast soli. Estragon to dobry dodatek do sałatek, zup, pieczeni i marynat a także do ogórków kiszonych nadając jędrności i zapobiegając psuciu. Wzbogaci smak niemal każdej potrawy. Można go posiekać lub wrzucić w całości.
Lubczyk – W dawnej Polsce uchodził za afrodyzjak. Jest on doskonałym dodatkiem do aromatycznych bulionów, rosołów oraz zup warzywnych.
Kminek – staropolska kuchnia nie istniała bez tej przyprawy. Dodawany był niemal do wszystkich tradycyjnych dań, głównie dlatego, że ma dobroczynny wpływ na układ trawienny – zapobiega wzdęciom i działa moczopędne. Można dodawać go do świeżej i kiszonej kapusty, do surówek oraz bigosu, żytniego i pszennego pieczywa, słonych ciast i ciasteczek, ziemniaków, buraków, cebuli, marchewki oraz zup.
Wystarczy, że posypiemy nim bułkę, a już będziemy korzystać z jego prozdrowotnych właściwości.

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pieczywo, które można wzbogacić kminkiem, sezamem lub czarnuszką: 4 szklanki maki, 15 dag. drożdży, szklanka wody lub mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, łyżeczka soli i oliwa. Pieczemy 40 min. 170 stopni.
Do upieczonej bułki polecamy przygotować ziołową sałatkę z bobem , brokułem i kolacja gotowa. Mix sałat, jajka przepiórcze, blanszowany bób i brokuł, cebula, pomidory, oliwa, ulubiony ser i zioła oczywiście: hyzop, majeranek, tymianek, cząber i estragon. Zestaw palce lizać.

Majeranek jest tak powszechny w kuchni, że łatwiej jest wymienić potrawy, do których nie jest używany, niż te, w których występuje. Najsmaczniejsze z nich to żurek, ziemniaczanka, fasolka czy mięsna pieczeń.
Cząber używany jest w zastępstwie pieprzu, szczególnie w sosach i marynatach do mięs. Cząber stosuje się przy problemach z układem pokarmowych, przy biegunkach oraz nieżytach jelit, żołądka. Możemy doprawić nim ciężkostrawne tradycyjne potrawy. Dobrze komponuje się także z fasolą i ziemniakami.
Polecamy wypróbować pasztet z cukinii z cząbrem, oregano i majerankiem: 2 małe starte cukinie, 1 szklanka kaszy jaglanej niegotowanej, cebula, sól, pieprz 6 jajek, zioła. Wszystko razem łączymy, mieszamy i pieczemy 1,5 godz.
Natka pietruszki – zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich dostępnych owoców i warzyw.
Pasta z bobu i pietruszki. Przepis: bób gotujemy i blendujemy z dużym pęczkiem natki pietruszki, dodajemy sól, pieprz, tymianek, ostrą papryczkę i oliwę. Nasza propozycja podania wygląda tak:

Niektórzy skorzystali i zasuszyli zioła na jesień i zimę
Lipiec to najlepszy czas na zbiór i zasuszenie ziół przeznaczonych do wykorzystania w kuchni jako przyprawy. Można zasuszyć bazylię, melisę, szałwię, majeranek, tymianek, estragon. To zioła, które nasze prababki wkładały zawsze do swojego koszyka. Korzystajmy zatem i my z prozdrowotnych właściwości ziół.