8 września 2022

Zioła w kuchni – zdrowie w sercu

Kuchnia pachnąca ziołami to gwarancja sukcesów kulinarnych. Nawet najprostsze jedzenie przy dodaniu właściwych ziół może się wzbogacić o cudowny, wyrazisty smak. Ponadto zioła pomagają zachować świeżość potraw.

fot. Lesław Szuper, PGE

Zioła od wieków dodają potrawom smaku i aromatu, zapewniają spory zasób mikroelementów i witamin. Sprawiają, że potrawy są zdrowsze, wpływając pozytywnie na trawienie i przemianę materii. Czym byłby żurek bez majeranku, pomidor bez bazylii czy jabłko bez cynamonu.

Świeże zioła są najlepsze

Jeżeli mamy własny ogródek i uprawiamy w nim zioła przyprawowe, to musi się tam znaleźć: bazylia, melisa, mięta, szałwia, rozmaryn oraz hyzop. Natka pietruszki, liście kopru dodają potrawom nuty świeżości, a szczypiorek wyrazistości i pikantności. Majeranek, tymianek i lubczyk wzbogacą dania aromatem i gorzkawą nutą. Cząber i estragon nadają potrawom lekko korzenny i pikantny smak.

fot. Lesław Szuper, PGE

Tradycyjne zioła polskiej kuchni

Dziś w polskich kuchniach używamy przypraw z każdego zakątka świata. Niestety, polskie tradycyjne dodatki do dań idą tym samym w zapomnienie. A szkoda, sprawdźmy zatem z czego słynęła polska kuchnia:

Estragon – w XVI i XVII-wiecznej Polsce suszone liście używane były zamiast soli. Estragon to dobry dodatek do sałatek, zup, pieczeni i marynat a także do ogórków kiszonych nadając jędrności i zapobiegając psuciu. Wzbogaci smak niemal każdej potrawy. Można go posiekać lub wrzucić w całości.

Lubczyk – W dawnej Polsce uchodził za afrodyzjak. Jest on doskonałym dodatkiem do aromatycznych bulionów, rosołów oraz zup warzywnych.

Kminek – staropolska kuchnia nie istniała bez tej przyprawy. Dodawany był niemal do wszystkich tradycyjnych dań, głównie dlatego, że ma dobroczynny wpływ na układ trawienny – zapobiega wzdęciom i działa moczopędne. Można dodawać go do świeżej i kiszonej kapusty, do surówek oraz bigosu, żytniego i pszennego pieczywa, słonych ciast i ciasteczek, ziemniaków, buraków, cebuli, marchewki oraz zup.

Wystarczy, że posypiemy nim bułkę, a już będziemy korzystać z jego prozdrowotnych właściwości.

fot. Lesław Szuper, PGE

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pieczywo, które można wzbogacić kminkiem, sezamem lub czarnuszką: 4 szklanki maki, 15 dag. drożdży, szklanka wody lub mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, łyżeczka soli i oliwa. Pieczemy 40 min. 170 stopni.

Do upieczonej bułki polecamy przygotować ziołową sałatkę z bobem , brokułem i kolacja gotowa. Mix sałat, jajka przepiórcze, blanszowany bób i brokuł, cebula, pomidory, oliwa, ulubiony ser i zioła oczywiście: hyzop, majeranek, tymianek, cząber i estragon. Zestaw palce lizać.

fot. Lesław Szuper, PGE

Majeranek jest tak powszechny w kuchni, że łatwiej jest wymienić potrawy, do których nie jest używany, niż te, w których występuje. Najsmaczniejsze z nich to żurek, ziemniaczanka, fasolka czy mięsna pieczeń.

Cząber używany jest w zastępstwie pieprzu, szczególnie w sosach i marynatach do mięs. Cząber stosuje się przy problemach z układem pokarmowych, przy biegunkach oraz nieżytach jelit, żołądka. Możemy doprawić nim ciężkostrawne tradycyjne potrawy. Dobrze komponuje się także z fasolą i ziemniakami.

Polecamy wypróbować pasztet z cukinii z cząbrem, oregano i majerankiem: 2 małe starte cukinie, 1 szklanka kaszy jaglanej niegotowanej, cebula, sól, pieprz 6 jajek, zioła. Wszystko razem łączymy, mieszamy i pieczemy 1,5 godz.

Natka pietruszki – zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich dostępnych owoców i warzyw.

Pasta z bobu i pietruszki. Przepis: bób gotujemy i blendujemy z dużym pęczkiem natki pietruszki, dodajemy sól, pieprz, tymianek, ostrą papryczkę i oliwę. Nasza propozycja podania wygląda tak:

fot. Lesław Szuper, PGE

Niektórzy skorzystali i zasuszyli zioła na jesień i zimę

Lipiec to najlepszy czas na zbiór i zasuszenie ziół przeznaczonych do wykorzystania w kuchni jako przyprawy. Można zasuszyć bazylię, melisę, szałwię, majeranek, tymianek, estragon. To zioła, które nasze prababki wkładały zawsze do swojego koszyka. Korzystajmy zatem i my z prozdrowotnych właściwości ziół.

Może Cię zainteresować także:

14 marca 2023

Poznaj Gminę Gryfino

„Gryfińskie Spacerowniki” to seria tematyczna w barwny sposób ukazująca walory krajoznawcze gminy Gryfino. W...

1 marca 2023

Krakowski wypiek zapisany na kartach historii

Krakowski obwarzanek czyli smak i tradycja zamknięte w chrupiącym wypieku. Jest znany i lubiany w całym kraju. Ma nawet...

22 lutego 2023

4 zdrowe postanowienia

Choć styczeń, symboliczny czas postanowień i obietnic, minął bezpowrotnie, to nie jest przecież za późno na...

16 lutego 2023

Pączki domowe – sprawdzony przepis od trzech pokoleń

Tłusty czwartek to dzień, w którym zapominamy o kaloriach i zajadamy się słodkimi, a często też tłustymi...

7 lutego 2023

Zimowa odsłona Świętokrzyskiego Parku Narodowego

Zapraszamy do Świętokrzyskiego Parku Narodowego, gdzie możemy obserwować unikalną przyrodę, wsłuchiwać się w...

2 lutego 2023

Zapraszamy na wyprawę do Doliny Biebrzy

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł zapraszamy Państwa w podróż po zakątkach Polski, z przystankiem w Biebrzańskim...