8 września 2022

Zioła w kuchni – zdrowie w sercu

Kuchnia pachnąca ziołami to gwarancja sukcesów kulinarnych. Nawet najprostsze jedzenie przy dodaniu właściwych ziół może się wzbogacić o cudowny, wyrazisty smak. Ponadto zioła pomagają zachować świeżość potraw.

fot. Lesław Szuper, PGE

Zioła od wieków dodają potrawom smaku i aromatu, zapewniają spory zasób mikroelementów i witamin. Sprawiają, że potrawy są zdrowsze, wpływając pozytywnie na trawienie i przemianę materii. Czym byłby żurek bez majeranku, pomidor bez bazylii czy jabłko bez cynamonu.

Świeże zioła są najlepsze

Jeżeli mamy własny ogródek i uprawiamy w nim zioła przyprawowe, to musi się tam znaleźć: bazylia, melisa, mięta, szałwia, rozmaryn oraz hyzop. Natka pietruszki, liście kopru dodają potrawom nuty świeżości, a szczypiorek wyrazistości i pikantności. Majeranek, tymianek i lubczyk wzbogacą dania aromatem i gorzkawą nutą. Cząber i estragon nadają potrawom lekko korzenny i pikantny smak.

fot. Lesław Szuper, PGE

Tradycyjne zioła polskiej kuchni

Dziś w polskich kuchniach używamy przypraw z każdego zakątka świata. Niestety, polskie tradycyjne dodatki do dań idą tym samym w zapomnienie. A szkoda, sprawdźmy zatem z czego słynęła polska kuchnia:

Estragon – w XVI i XVII-wiecznej Polsce suszone liście używane były zamiast soli. Estragon to dobry dodatek do sałatek, zup, pieczeni i marynat a także do ogórków kiszonych nadając jędrności i zapobiegając psuciu. Wzbogaci smak niemal każdej potrawy. Można go posiekać lub wrzucić w całości.

Lubczyk – W dawnej Polsce uchodził za afrodyzjak. Jest on doskonałym dodatkiem do aromatycznych bulionów, rosołów oraz zup warzywnych.

Kminek – staropolska kuchnia nie istniała bez tej przyprawy. Dodawany był niemal do wszystkich tradycyjnych dań, głównie dlatego, że ma dobroczynny wpływ na układ trawienny – zapobiega wzdęciom i działa moczopędne. Można dodawać go do świeżej i kiszonej kapusty, do surówek oraz bigosu, żytniego i pszennego pieczywa, słonych ciast i ciasteczek, ziemniaków, buraków, cebuli, marchewki oraz zup.

Wystarczy, że posypiemy nim bułkę, a już będziemy korzystać z jego prozdrowotnych właściwości.

fot. Lesław Szuper, PGE

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pieczywo, które można wzbogacić kminkiem, sezamem lub czarnuszką: 4 szklanki maki, 15 dag. drożdży, szklanka wody lub mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, łyżeczka soli i oliwa. Pieczemy 40 min. 170 stopni.

Do upieczonej bułki polecamy przygotować ziołową sałatkę z bobem , brokułem i kolacja gotowa. Mix sałat, jajka przepiórcze, blanszowany bób i brokuł, cebula, pomidory, oliwa, ulubiony ser i zioła oczywiście: hyzop, majeranek, tymianek, cząber i estragon. Zestaw palce lizać.

fot. Lesław Szuper, PGE

Majeranek jest tak powszechny w kuchni, że łatwiej jest wymienić potrawy, do których nie jest używany, niż te, w których występuje. Najsmaczniejsze z nich to żurek, ziemniaczanka, fasolka czy mięsna pieczeń.

Cząber używany jest w zastępstwie pieprzu, szczególnie w sosach i marynatach do mięs. Cząber stosuje się przy problemach z układem pokarmowych, przy biegunkach oraz nieżytach jelit, żołądka. Możemy doprawić nim ciężkostrawne tradycyjne potrawy. Dobrze komponuje się także z fasolą i ziemniakami.

Polecamy wypróbować pasztet z cukinii z cząbrem, oregano i majerankiem: 2 małe starte cukinie, 1 szklanka kaszy jaglanej niegotowanej, cebula, sól, pieprz 6 jajek, zioła. Wszystko razem łączymy, mieszamy i pieczemy 1,5 godz.

Natka pietruszki – zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich dostępnych owoców i warzyw.

Pasta z bobu i pietruszki. Przepis: bób gotujemy i blendujemy z dużym pęczkiem natki pietruszki, dodajemy sól, pieprz, tymianek, ostrą papryczkę i oliwę. Nasza propozycja podania wygląda tak:

fot. Lesław Szuper, PGE

Niektórzy skorzystali i zasuszyli zioła na jesień i zimę

Lipiec to najlepszy czas na zbiór i zasuszenie ziół przeznaczonych do wykorzystania w kuchni jako przyprawy. Można zasuszyć bazylię, melisę, szałwię, majeranek, tymianek, estragon. To zioła, które nasze prababki wkładały zawsze do swojego koszyka. Korzystajmy zatem i my z prozdrowotnych właściwości ziół.

Może Cię zainteresować także:

30 listopada 2022

Zwiedzamy rezydencję magnacką

Niewiele jest w Polsce miejsc, które miały tyle szczęścia co Pałac Zamoyskich w Kozłówce. Wielu historyków uważa...

24 listopada 2022

Zupa spod śniegu

Świeże warzywa w okresie jesienno-zimowym to marzenie niemal nieosiągalne. Niemal, bo jak bywało w ogrodach naszych...

10 listopada 2022

Spacer po Muzeum z Orłem Białym

104 lata temu Polska odzyskała niepodległość. Przez dziesiątki lat zaborcy nie zdołali zniszczyć tego, co w narodzie...

8 listopada 2022

Dynia – wizytówka jesieni

Z botanicznego punktu widzenia dynia jest owocem, a dokładniej jagodą. Jednak w kulturze zakorzeniła się jako warzywo i...

31 października 2022

Rośliny – zieloni przyjaciele dobrego samopoczucia w biurze

Współczesne biuro to nie tylko miejsce, w którym po prostu się pracuje, ale również miejsce, w którym spędzamy...

26 października 2022

Burak zwyczajny i jego moc

Burak to warzywo, które w kuchni polskiej jest bardzo popularne. Jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z jego...