19 lipca 2022

Zioła – bogactwo polskich pól, lasów i ogrodów

Lebiodka pospolita, czyli znane na całym świecie oregano, to zioło wieloletnie, które rośnie wszędzie. Posadźmy je w ogrodzie, na tarasie lub na parapecie. W Polsce rozrasta się dziko w każdym ogrodzie i nie wymaga specjalnych warunków.

Większość z nas myśli, że oregano jest tylko przyprawą kuchenną, a tymczasem ma ono sporo właściwości prozdrowotnych, dzięki którym jest również lekarstwem.

Tych właściwości jest tak dużo, że trudno je wszystkie wymienić. Idealnie byłoby korzystać z niego codziennie. W sezonie letnim korzystajmy ze świeżych gałązek, listków i kwiatków; w okresie zimowym – wykorzystujmy susz, zebrany podczas kwitnienia, ponieważ zioło to jest właśnie wtedy najbardziej aromatyczne. Oregano w jednej i drugiej wersji jest tak samo wartościowe.

Właściwości prozdrowotne

Oregano zawiera potas, mangan i miedź, posiada wysoką zawartość przeciwutleniaczy (około 42 razy większą aktywność przeciwutleniającą niż jabłka), które pomagają neutralizować wolne rodniki, wspierając naturalną odporność organizmu. Jest skuteczne w leczeniu przeziębień, grypy, niestrawności i regulacji cyklu miesiączkowego. Może pomóc złagodzić choroby zapalne, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów, skurcze menstruacyjne, bóle mięśni, ból zęba i ukąszenia owadów. Okład z naparu oregano stosujemy przy bólach mięśni i egzemie, ranach, skaleczeniach. Napar do picia jest zalecany przy wrzodach żołądka i problemach trawiennych. Liście i kwiaty są łagodnymi stymulantami, zwiększającymi przepływ żółci z woreczka żółciowego do jelit. Zioło zawiera dużo kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i witaminy B6, to ważne przy zapobieganiu anemii i optymalnym funkcjonowanie mózgu. Antyrakowe właściwości oregano zawdzięcza rekordowej ilości flawonoidów. Wśród nich prym wiedzie apigenina. W jednej łyżeczce suszonego oregano jest wystarczająco dużo witaminy K, aby zaspokoić około jednej dziesiątej dziennego zapotrzebowania.

To cudowne zioło wykazuje właściwości przeciwbakteryjne oraz posiada niezwykle silne właściwości przeciwgrzybicze. Ma również działanie przeciwcukrzycowe, może nie tylko pomóc w zmniejszeniu progresji cukrzycy, ale także w zmniejszeniu ciężkości choroby. Badania wykazały, że oregano nie tylko obniża poziom cukru we krwi., Wykazano, że składniki obecne w oregano, znacznie zmniejszają objawy depresji i wykazują pozytywne skutki behawioralne, które redukują napięcie psychiczne i fizyczne oraz obniżenia poziomu stresu. Tymol i karwakrol obecne w oregano wykazują korzystne właściwości w leczeniu pasożytów jelitowych bez żadnych skutków ubocznych.

fot. Lesław Szuper, PGE

Warto do codziennej diety włączyć napar z oregano: świeże gałązki zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy pod przykryciem. Napar rozcieńczamy przygotowana wodą i popijamy w ciągu dnia. Możemy dodać tez inne zioła, miód, cytrynę.

Oregano w kuchni

Oregano w kuchni ma szereg zastosowań: możemy dodawać świeże liście do każdej potrawy lub suszone w młynku z innymi ziołami, z solą i pieprzem. Oregano smacznie się komponuje się z pomidorami. Lekko słodki smak oregano dodaje im smaku i wyrazistości. Stosujmy je również do dań mięsnych bo dzięki antyoksydantom pomaga obniżyć właściwości (rakotwórcze) smażonego mięsa czy ryb. Poza tym oregano można dodawać do jajek i serów jako przyprawę lub ozdobę. Można również zrobić z niego sos sałatkowy lub pesto, a nawet dodawać je do sera.

Ser koryciński to lokalny ser podpuszczkowy, z niepasteryzowanego mleka krowiego pochodzący z gminy Korycin na Podlasiu.

fot. Lesław Szuper, PGE

Przepis na domowy ser koryciński z oregano, papryka i kozieradką:
10 l mleka „od krowy”, bakterie startowe mezofilne i podpuszczka zgodnie z zaleceniami producenta. Sól niejodowanej do solanki (2 l przegotowanej wody i 150 g soli).
Mleko podgrzewamy do 36 – 38°C, dodajemy bakterie startowe. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy podpuszczkę i mieszamy przez 1 minutę. Odstawiamy na ok. 1 godz. Skrzep tniemy na kawałki i ponownie odstawiamy na 30 minut. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy ser do koszyczka. Pozostawiamy do ocieknięcia przez 24 godziny w temperaturze pokojowej. Odwracamy co kilka godzin. Ser wkładamy do solanki na kilka godzin, a później ponownie umieszczamy na sitku do wyschnięcia (przez około 24 godziny w temperaturze ok 15°C).

Oregano to coś więcej niż przyprawa. To dodatek, który może poprawić zdrowie i dobre samopoczucie.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...