22 czerwca 2020

Wzorzyste beskidzkie tradycje

Polskie wzornictwo znamy głównie jako wymyślne ornamenty roślinne o intensywnych, nasyconych barwach, będące jednym z najpiękniejszych na świecie. Warto jednak wiedzieć, że  zalicza się do niego także heklowanie – tradycyjne, koniakowskie szydełkowanie.

To unikatowe rzemiosło pochodzi z Koniakowa, wsi położonej w Beskidzie Śląskim i ma ponad stuletnią historię. Koronka jest heklowana, tzn. szydełkowana w bardzo konkretny sposób bez wzorników, niezmieniony od początków XX wieku. Tradycja straciła na popularności z początkiem lat 90. ubiegłego wieku. Kilka lat temu zyskała jednak rozgłos na nowo. W 2017 roku wpisano ją na listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego, chroniącą zwyczaje, przekaz ustny, wiedzę i umiejętności oraz związane z nimi przedmioty i przestrzeń kulturową.

Serwetki, chustki, biżuteria czy ozdoby szydełkowane w Koniakowie charakteryzują się unikatową, koniakowską techniką. Jednocześnie każda z nich jest niepowtarzalna, nadzorowana przez lokalnego etnografa. Wykonuje się je z białej lub kremowej bawełnianej nici w gwieździste lub koliste ornamenty roślinne. Wzory, jakie na nich znajdziemy, zależą przede wszystkim od pomysłu koronkarki. W Centrum Koronki Koniakowskiej możemy obejrzeć i kupić także rękawiczki, kołnierze, obrusy, czepki czy łapacze snów. Tajniki heklowania przybliżono nawet w programie „How do they do it” w 2017 roku na Discovery Channel. Ponadto, możemy się ich nauczyć podczas warsztatów regularnie organizowanych w Koniakowie przez ekspertki tego wyjątkowego rzemiosła.

Dzięki swojej unikatowości koronki nadają się na wyjątkowy prezent. Podarowywano je m.in. królowej Elżbiecie II, królowej Fabioli de Mora, Janowi Pawłowi II, Louisowi Vuitton. Korzystali z nich Christian Dior i Arkadius przy projektowaniu swoich kolekcji, Rei Kawakubo czy Victoria Beckham, które prezentowały koniakowskie wzory na pokazach Paris Fashion Week oraz Victoria’s Secret, a nawet Beyoncé, która niejednokrotnie kupiła wyjątkowe koronki dla swojej córki. Co więcej, będzie można je podziwiać w Dubaju podczas wystawy EXPO 2020.

Źródło zdjęć: Fundacja Koronki Koniakowskie

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...