1 września 2020

Wyjątkowe smaki Suwalszczyzny

Soczewiaki to staropolska potrawa regionalna północno-wschodniej Polski – duże, pieczone pierogi z ciasta ziemniaczanego, nadziewanych mielonymi nasionami soczewicy, wymieszanymi z podsmażaną cebulą i boczkiem.

Soczewiaki przyrządzane według tradycyjnych receptur zjemy w okolicach Suwałk. Mogą być daniem głównym lub przekąską w ciągu dnia. Spożywa się je na gorąco, ale traktuje się je również jak paszteciki i podawane z barszczem czerwonym.

Te osobliwe pierogi były niegdyś daniem bardzo szczególnym – podawano je tylko w niedzielę, ponieważ przygotowanie ich wymagało cierpliwości i czasu, którego w domu było więcej właśnie w dzień świąteczny. Do ich robienia angażowani byli również mężczyźni, do których należało ubicie tłuczkiem ziemniaków na ciągnącą się miazgę. Dziś jednak jest już łatwiej – gospodyni wykorzystuje maszynkę do mielenia mięsa, choć ziemniaki mieli kilkukrotnie, aby ciasto było gładkie i delikatne.

Kuchnia jest jednym z elementów kultury, dlatego warto ją poznawać także smakując!

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...