1 września 2020
Wyjątkowe smaki Suwalszczyzny
Soczewiaki to staropolska potrawa regionalna północno-wschodniej Polski – duże, pieczone pierogi z ciasta ziemniaczanego, nadziewanych mielonymi nasionami soczewicy, wymieszanymi z podsmażaną cebulą i boczkiem.
Soczewiaki przyrządzane według tradycyjnych receptur zjemy w okolicach Suwałk. Mogą być daniem głównym lub przekąską w ciągu dnia. Spożywa się je na gorąco, ale traktuje się je również jak paszteciki i podawane z barszczem czerwonym.
Te osobliwe pierogi były niegdyś daniem bardzo szczególnym – podawano je tylko w niedzielę, ponieważ przygotowanie ich wymagało cierpliwości i czasu, którego w domu było więcej właśnie w dzień świąteczny. Do ich robienia angażowani byli również mężczyźni, do których należało ubicie tłuczkiem ziemniaków na ciągnącą się miazgę. Dziś jednak jest już łatwiej – gospodyni wykorzystuje maszynkę do mielenia mięsa, choć ziemniaki mieli kilkukrotnie, aby ciasto było gładkie i delikatne.
Kuchnia jest jednym z elementów kultury, dlatego warto ją poznawać także smakując!