25 czerwca 2021
Truskawki – pyszny polski sezonowy owoc
Polska truskawką stoi. Rosną w przydomowych ogródka, na działkach i wielkich plantacjach. W światowej produkcji truskawek Polska zajmuje 7. miejsce, natomiast w Europie znajduje się na 2. pozycji.
Truskawki cieszą się w kuchni niezwykle wielką popularnością. Co roku czekamy na truskawkowy sezon z utęsknieniem , na piękny, bogaty smak i zachwycający kolor tych owoców . Truskawki w galaretce, z bitą śmietaną niezmiennie kojarzą się z dzieciństwem.
Truskawki to bomba witaminowa. Są doskonałym źródłem witamin z grupy B, odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają duże ilości witaminy B6 wpływającej korzystnie na stan włosów, skóry, paznokci oraz kwasu pantotenowego biorącego udział w syntezie witamin A i D. Truskawki mają więcej witaminy C w jednej porcji niż pomarańcza. 8 truskawek zapewnia 140 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dzieci. Truskawki są niskokaloryczne i bogate również w błonnik, kwas foliowy, potas i aminokwasy. Zawierają dużo azotanów, które zwiększają przepływ krwi i tlenu do mięśni. Badania sugerują, że osoby, które jedzą truskawki przed ćwiczeniami mają większą wytrzymałość i spalają więcej kalorii.
Lista prozdrowotnych własności truskawek jest bardzo długa: zwalczają wolne rodniki, chronią serce, dbają o mózg, poprawiają kondycję skóry. Mają działanie przeciwnowotworowe. Wspierają zdrowie kości i stawów. Zmniejszają ryzyko cukrzycy, ale też poprawiają trawienie i przyswajalność witamin. Wspomagają tarczycę, ale też wzmacniają mięśnie. Ułatwiają pracę nerek, chronią oczy. Pomagają chudnąć, utrzymują dobry nastrój.
Z truskawek można zrobić wszystko: ciasta, desery, przetwory, koktajle, zupy, sałatki, musy, dania obiadowe. Na zimno, na ciepło, na słodko, na słono, świeże, gotowane i pieczone. Można wyliczać bez końca.
Propozycje dań z truskawek dla zabieganych
Sałatka ze szpinaku i truskawek
Na talerzu rozkładamy 2 garście mieszanej sałaty i 2 garście szpinaku. Na zieleninę układamy pokrojone awokado i pokrojone ok. 200 g truskawek. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami nerkowca i serem feta. Polewamy sosem zrobionym z 3 łyżek oliwy, pół łyżeczki octu balsamicznego, 3 łyżeczek miodu, szczypcie soli i pieprzu do smaku.
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
5 jajek ubić na puszystą masę z ¾ szklanki cukru, delikatnie wymieszać z ¾ szklanki mąki TYP 450 (pszennej, orkiszowej) ¼ mąki ziemniaczanej. Wlać do tortownicy i piec przez 40 min w temp. 170 stopni.
250 ml śmietany kremówki (36%) ubić z cukrem pudrem (3 łyżki). Można dodać odrobinę rumu. Biszkopt przeciąć na pół, przełożyć 1/2 częścią ubitej śmietany, ułożyć pokrojone truskawki. Drugą część położyć na wierzchu biszkoptu wraz z truskawkami. Można polać zażelowanym sokiem z truskawek.
Smacznego.