17 maja 2021

Szlakiem folkloru i smaków Mazowsza

Przy planowaniu krótkich wiosenno-letnich, weekendowych i aktywnie spędzanych „wypadów za miasto” niebagatelne znaczenie mają posiłki „na trasie”. Relaks, połączony ze smakowaniem regionalnych potraw zapewnia szlak „Mazowiecka Micha Szlachecka” – śladem staropolskich kulinariów i tradycji.

To jedna z wielu propozycji wschodniego Mazowsza położonego na styku z południowo-wschodnim Podlasiem. Szlak można „zaliczyć” w całości nocując w przydrożnych pensjonatach, gospodarstwach agroturystycznych lub rozłożyć przygodę w czasie odwiedzając każde z miejsc osobno.

Mazowsze to ziemia, na której dawniej żyła i pracowała polska szlachta zaściankowa. To także tereny wielu walk o niepodległość oraz miejsce kultywowania tradycji i obyczajów, które powoli odchodzą w przeszłość. Wschodnie Mazowsze jest wstępem do zrozumienia fenomenu „Doliny Bugu”, z nieujarzmioną rzeką, pograniczem kultur, tyglem religii, które od dawna przyciąga mieszkańców całej Polski.

Smaczne wędrówki

Szlak „Mazowiecka Micha Szlachecka” łączy w sobie smakowite osiągnięcia polskiej kuchni z architekturą oraz krajobrazami, które „grają” w duszy każdego Polaka. Pierogi, pałace, dwory szlacheckie, żniwne łany, zielone łąki i symboliczne przydrożne brzozy to tutaj codzienność. Kształtowały się one przez wieki przejmując zwyczaje i obyczaje, wpływy i elementy kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej, tatarskiej, litewskiej i żydowskiej.

Zwiedzanie karczm, restauracji oraz zabytków można zacząć w zależności od chęci i czasu, a nie portfela, bo większość omawianych miejsc jest w zasięgu zasobności kieszeni każdego z nas. Niespełna 90 km od Warszawy leżą czarowne miejsca, restauracje, pałace i muzea. Cechami charakterystycznymi potraw tego szlaku jest to, że – tak jak dawni kuchmistrzowie – współczesne restauracje korzystają również z obfitości dzikiej zwierzyny i ptactwa, aromatycznych ziół, grzybów i jagód. Zjemy tu różnorakie kasze, miody oraz tradycyjne desery w postaci pieników, bab i legumin, placek drożdżowy z kruszonką i kruche ciasteczka ze skwarkami. Do lokalnych specjałów należą pierogi z mięsem, pierogi szlacheckie, pierogi z kapustą i grzybami, kulebiak z kapustą, parowańce, kiszka ziemniaczana, żur staropolski, zrazy wołowe i bigos. Przemierzanie szlaku to ciekawa eskapada turystyczna połączona też z degustacją lokalnych nalewek, wśród których koniecznie spróbować wypada wiśniowej nalewki dworskiej , nalewki z cytryńca japońskiego, skibniewianki oraz serii nalewek „Etiuda” z lokalnej gorzelni. Miłośnikom nalewek zaleca się jednak roztropność, ponieważ moc trunków już niejednego szlachcica godności pozbawić potrafiła.

Szlak „Mazowiecka Micha Szlachecka” pozwala aktywnie spędzić czas serwując dodatkowe atrakcje w postaci warsztatów kulinarnych, wyrobów rękodzieła, a nawet wypiekania „księżyców szlacheckich”. Zapewnia możliwość wędkowania, jazdy konnej, przejażdżki bryczką, kuligi, rajdy rowerowe, pływanie łódką, spływ kajakiem. Wieczorem zapewnia biesiady i ogniska.

Na szlaku podziwiać nam przyjdzie pałace, muzea oraz typowo mazowieckie krajobrazy. Siedlce – za sprawą księżnej Aleksandry z Czartoryskich Ogińskiej, w XVIII wieku jedno z najważniejszych centrów kultury ówczesnej Rzeczpospolitej, zapraszają do Muzeum Diecezjalnego, w którym znajduje się jedyny w Polsce obraz El Greco „Ekstaza Św. Franciszka” oraz do wysłuchania koncertu na unikatowych w świecie XVIII-wiecznych organach Wagnera. Znajdziemy tu też przysmaki z certyfikatem Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsza. Godna polecenia jest też zabytkowa gorzelnia w Krzesku. To tu w pięknych, rustykalnych wnętrzach starego spichlerza powstaje słynna Chopin Vodka. Koniecznie trzeba znaleźć czas na wizytę w pałacu w Patrykozach. To perełka architektoniczna Mazowsza, wspaniały przykład niezwykle rzadkiego w Polsce stylu neogotyckiego z bogatą, neogotycką sztukaterią, licznymi pinaklami, sterczynami, wieżyczkami, wreszcie basztą i 25-metrową wieżą. Węgrów zachwyci również jedną z nielicznych w Polsce ludwisarnią. To tu od połowy XIX wieku zaczęły powstawać jedne z najpiękniejszych polskich dzwonów. Ludwisarnia Braci Kruszewskich w Węgrowie działa do dziś.

„Mazowiecka Micha Szlachecka” to jedna z wielu propozycji wschodniego Mazowsza. A stąd już tylko kilka kroków do kultowej rzeki Bug, malarskości jej doliny, dobrych, prostych ludzi, ich obyczajów i tradycji. Ale to już temat na kolejną opowieść .

fot. Zespół Pałacowy Patrykozy
 Źródło: Autorstwa Joanna Pyka – Praca własna / wikipedia.org, CC BY-SA 3.0

Może Cię zainteresować także:

20 stycznia 2022

Piernik staropolski na karnawał

Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na...

18 stycznia 2022

Makrama – sztuka rękodzieła

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pojęciu makramy, które brzmi dosyć enigmatycznie to postaramy się Wam wszystko...

13 stycznia 2022

Jakuszyce polską stolicą narciarstwa biegowego

Jakuszyce to dla wielu z nas jedynie odległy punkt na południowo-zachodniej granicy naszego kraju. Jednak dla...

12 stycznia 2022

Polska gęś eksportowa

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Nie przez przypadek Mikołaj Rej właśnie tego...

5 stycznia 2022

Odpowiedzialni po świętach

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen miłości, spokoju, czasu dla bliskich, ale także prezentów....

22 grudnia 2021

Boże Narodzenie na polskiej wsi

Boże Narodzenie przed laty na terenach wiejskich nazywano Godami, Godnymi Świętami, Świętymi Wieczorami a także...