10 września 2020
Swojskie smaki znane od wieków
Wizytówką wielu regionalnych kuchni są aromatyczne wędliny przyrządzane w sposób niespotykany w innych zakątkach świata. Włosi słyną z szynki parmeńskiej, Hiszpanie z chorizo, a naszym międzynarodowym przysmakiem jest kiełbasa.
Pierwsze wzmianki o tym rodzaju wędliny możemy znaleźć już w Odysei Homera. Polska z produkcji kiełbasy słynie od XIV wieku. Przyczyniła się do tego popularność staropolskich polowań, które były formą rozrywki oraz sposobem na zaopatrzenie się w zapasy jedzenia na cały rok. W minionych stuleciach dobra kiełbasa była wykonywana prawie wyłącznie z dziczyzny. A dobry kucharz za czasów saskich powinien umieć ją przygotować na 12 lub nawet na 24 sposoby. Dzisiaj polska kiełbasa jest znana i doceniana na całym świecie.
Możemy się pochwalić szerokim wyborem takiego typu mięsa. Znane są polskie kiełbasy suszone, parzone i wędzone, a procesy łączenia zmielonego mięsa z przyprawami i ziołami są regionalnym rzemiosłem. Niektóre rodzaje polskiej kiełbasy zostały nawet wpisane na europejską listę produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym. Tam, gdzie funkcjonują Polonie, np. w Stanach Zjednoczonych, zagraniczni wielbiciele dobrej kiełbasy preferują tą pochodzącą właśnie z naszego kraju. To bez dwóch zdań nasz ojczysty przysmak.
Chcesz upewnić się, że kiełbasa i inne produkty, które kupujesz, pochodzą od rodzimych producentów? W czasie codziennych zakupów, skorzystaj z aplikacji Pola i wybieraj to, co najlepsze i polskie.