10 września 2020

Swojskie smaki znane od wieków

Wizytówką wielu regionalnych kuchni są aromatyczne wędliny przyrządzane w sposób niespotykany w innych zakątkach świata. Włosi słyną z szynki parmeńskiej, Hiszpanie z chorizo, a naszym międzynarodowym przysmakiem jest kiełbasa.

Pierwsze wzmianki o tym rodzaju wędliny możemy znaleźć już w Odysei Homera. Polska z produkcji kiełbasy słynie od XIV wieku. Przyczyniła się do tego popularność staropolskich polowań, które były formą rozrywki oraz sposobem na zaopatrzenie się w zapasy jedzenia na cały rok. W minionych stuleciach dobra kiełbasa była wykonywana prawie wyłącznie z dziczyzny. A dobry kucharz za czasów saskich powinien umieć ją przygotować na 12 lub nawet na 24 sposoby. Dzisiaj polska kiełbasa jest znana i doceniana na całym świecie.

Możemy się pochwalić szerokim wyborem takiego typu mięsa. Znane są polskie kiełbasy suszone, parzone i wędzone, a procesy łączenia zmielonego mięsa z przyprawami i ziołami są regionalnym rzemiosłem. Niektóre rodzaje polskiej kiełbasy zostały nawet wpisane na europejską listę produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym. Tam, gdzie funkcjonują Polonie, np. w Stanach Zjednoczonych, zagraniczni wielbiciele dobrej kiełbasy preferują tą pochodzącą właśnie z naszego kraju. To bez dwóch zdań nasz ojczysty przysmak.

Chcesz upewnić się, że kiełbasa i inne produkty, które kupujesz, pochodzą od rodzimych producentów? W czasie codziennych zakupów, skorzystaj z aplikacji Pola i wybieraj to, co najlepsze i polskie.

Więcej o aplikacji Pola >>>

swojskie wędliny

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...