7 lipca 2022

Światowy Dzień Czekolady. O polskiej czekoladzie słów kilka

7 lipca przypada niezwykle słodkie święto – Światowy Dzień Czekolady, zwany również Międzynarodowym Dniem Czekolady. Czekolada towarzyszy nam od dawna, a zamiłowanie do niej łączy pokolenia, a nawet kultury. Czekolada ma wiele zalet. Jest nie tylko smaczna, ale także ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zobaczmy jak trafiła do Polski od ziaren kakaowca po wielogatunkowe odmiany i czym się charakteryzuje.

4 tysiące lat czekoladowej przyjemności

Historia czekolady zaczyna się prawie 4 tysiące lat temu w Ameryce Łacińskiej, gdzie odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Olmekowie reprezentujący jedną z najstarszych cywilizacji jako pierwsi odkryli w jaki sposób można przyrządzać czekoladę. Pili ją m.in. podczas ceremonii lub stosowali jako lekarstwo.

W późniejszych wiekach Majowie uważali, że czekolada jest wyłącznie napojem bogów. Właśnie dlatego opracowali przepis świętego naparu, do którego używali prażonych ziaren kakaowca z papryczką chili, skrobią kukurydzianą i wodą. Aztekowie natomiast traktowali ziarno kakaowca jako środek płatniczy, aż do XV wieku. Czekoladę po raz pierwszy do Europy sprowadzono 7 lipca 1550 roku. Była ona bardzo popularna wśród europejskich arystokratów. Przedstawiciele klas wyższych i rodzina królewska spożywała czekoladę w celach zdrowotnych. Nic więc dziwnego, że na całym świecie celebruje się Dzień Czekolady.

Polska czekoladą stoi

Według danych agencji Nielsena jesteśmy piątym producentem wyrobów czekoladowych w Unii Europejskiej i czwartym ich eksporterem na świecie. Spożycie czekolady w przeliczeniu na statystycznego Polaka wzrosło z 4 kilogramów rocznie do ponad 5 kilogramów w 2021 roku. Średnio na słodycze z dodatkiem kakao w ciągu roku wydajemy 190 złotych. Najpopularniejszymi słodyczami są tabliczki polskiej czekolady i praliny. Jak wynika z dostępnych danych, wartość polskiego rynku wyrobów czekoladowych w czerwcu 2021 roku wyniosła 7,65 mld złotych, a ich produkcja sięgnęła 189 tysięcy ton. Wartość naszego eksportu wyrobów czekoladowych to blisko 2,1 mld dolarów.

Polacy nie gęsi i swoje święto mają

Parafrazując słowa klasyka Mikołaja Reja można użyć stwierdzenia „Polacy nie gęsi i własne święto czekolady również mają”. W Polsce Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. Ale nie tylko w Polsce mamy czekoladowe święto. W USA Narodowy Dzień Czekolady przypada 28 października, Amerykańskie Narodowe Stowarzyszenie Cukierników organizuje Międzynarodowy Dzień Czekolady w dniu 13 września, natomiast kraje Afryki Zachodniej obchodzą Dzień Czekolady 14 lutego.

Słodka czy gorzka

Jak wielu ludzi tak wiele opinii. W Polsce najpopularniejsza jest czekolada mleczna, której zawartość kakao nie przekracza 50%. Według miłośników słodkości na całym świecie to jednak gorzka czekolada skrada serce. Zawiera ona masło kakaowe i ponad 70% miazgi kakowej z niewielką ilością cukru. To sprawia, że jest najzdrowszym wyrobem cukierniczym i ma zbawienny wpływ na serce. Według badań spożywania 7 gramów gorzkiej czekolady dziennie chroni nasz układ krwionośny. Jednak czekolada nie musi być jedynie słodka czy gorzka. W sklepach można znaleźć całą gamę czekolad o różnych smakach i właściwościach: zawierających bakalie, owoce czy nawet ostre przyprawy. To właśnie czekolada o ostrym smaku jest coraz częściej kupowana przez jej miłośników, którzy zachwalają jej słodko-ostry smak.

Czekolada spala tłuszcz

Coraz częściej mówi się, że nawet w dzisiejszym świecie czekolada ma właściwości medyczne. Jest źródłem magnezu, żelaza, potasu, błonnika i przeciwutleniaczy. Wpływa na nasz pozytywny nastrój i relaksuje. Poprawia także pamięć, a nawet pomaga spalać tłuszcz. Warto więc sięgać po czekoladę, zwłaszcza w jej święto. Smacznego.

Może Cię zainteresować także:

29 września 2022

Rozluźniająca i odprężająca lawenda

Lawenda to kwiat dla duszy i ciała. Nie tylko pięknie pachnie i zdobi ogrodowe rabaty, ale przede wszystkim jest...

8 września 2022

Zioła w kuchni – zdrowie w sercu

Kuchnia pachnąca ziołami to gwarancja sukcesów kulinarnych. Nawet najprostsze jedzenie przy dodaniu właściwych ziół...

11 sierpnia 2022

Trochę wody dla ochłody, czyli gdzie spędzać lato w województwie śląskim

Temperatury przekraczające 30 stopni w lipcu i sierpniu to nic nowego na naszej szerokości geograficznej. W takie dni...

9 sierpnia 2022

Smołdzino – raj dla miłośników rowerowych wędrówek

Wymarzonym miejscem dla miłośników turystyki rowerowej jest gmina Smołdzino w województwie pomorskim. Turaj rower...

19 lipca 2022

Zioła – bogactwo polskich pól, lasów i ogrodów

Lebiodka pospolita, czyli znane na całym świecie oregano, to zioło wieloletnie, które rośnie wszędzie. Posadźmy je w...

12 lipca 2022

Nieodkryte zakątki powiatu gryfińskiego – taras widokowy w Widuchowej

Widuchowa to przygraniczna nadodrzańska wieś położona w bliskim sąsiedztwie Parku Narodowego Dolina Dolnej Odry....