24 czerwca 2020

Smaki dzieciństwa i wiejskich wakacji

Pierwsze kulinarne wspomnienie z dzieciństwa, z wakacji u babci na wsi… Wokół zapach siana, gorące słońce, pomoc przy pracach polowych, przy zwierzętach gospodarskich, świeżo upieczone ciasto drożdżowe, chleb z samodzielnie zrobionym masłem. A co na obiad? Mogę się założyć, że wielu z nas poczuje na podniebieniu smak młodych ziemniaków z koperkiem i zsiadłego (kwaśnego) mleka podawanego w kamiennym garnuszku.

Ten produkt ma wiele zalet. Pożyteczne bakterie wspomogą układ trawienny. Osoby dbające o linię nie mają czego się obawiać – zsiadłe mleko jest niskokaloryczne i ma niską zawartość tłuszczu. Ciśnienie również nie wzrośnie ani z powodu ceny ani od ilości soli.

Przed nami lato, czas urlopów wypoczynkowych. Może to dobra okazja, żeby w tej prostocie na nowo odkryć smaki codziennego, nieskomplikowanego życia. A także pokazać nasze smaki sprzed lat pociechom. W upalny dzień nie ma nic lepszego niż chłodne zsiadłe mleko dla orzeźwienia! A dodatkowo przemycimy porcję produktów mlecznych naszym milusińskim (białka i wapnia nigdy dość).

Smak kwaśnego mleka może nie być dla każdego zachęcający. Jest na to metoda – do porcji zsiadłego mleka można dodać trochę cukru wanilinowego. Nie dość, że zsiadłe mleko robi się słodsze, to jeszcze zyskuje aromat i posmak wanilii – niebo w gębie! Od samego czytania można zgłodnieć.

Zsiadłe mleko

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...