2 czerwca 2020

Słodka pokusa z Nałęczowa

Dla niektórych nie ma lepszego połączenia niż śliwka i czekolada. Śliwkę Nałęczowską zna chyba każdy.

Słodycze produkowane w Lublinie, od 30 lat wytwarzane tym samym, tradycyjnym sposobem, mają wielu wielbicieli w kraju i poza granicami. Już sam owoc (aromatyczny, kandyzowany, sporych rozmiarów, oczywiście bez pestki) w smaku jest przepyszny, a w połączeniu z grubą warstwą czekolady tworzy niesamowitą kompozycję smakową.

Śliwka Nałęczowska bierze także udział w niesamowitych projektach. Podróżuje po świecie – i to dosłownie. Samolot Embraer 195, latający z Warszawy do Genewy, ma na sobie reklamę cukierków produkowanych w Lublinie.

Śliwka z Nałęczowa

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...