15 lutego 2021

Racuchy na zamojską nutę

Racuchy to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej, również w regionie
na Zamojszczyźnie.

Wspomnienie z dzieciństwa przywołuje racuchy w wielu odsłonach, bo każda gospodyni miała swój niepowtarzalny przepis. Były typowe racuchy na zsiadłym mleku, z krojonym lub startym na tarce jabłkiem, z dodatkiem cynamonu albo z rabarbarem lub śliwkami, były też racuchy drożdżowe z rodzynkami. Aż ślinka cieknie na samo ich wspomnienie.

Różne smaki

Racuchy można przygotować na wiele sposobów, zależy co mamy aktualnie w lodówce. Można je zrobić na słodko albo na słono, jako dodatek do zup lub zaserwować jako przekąskę na kolację np. słodkie, posmarowane wędzonym łososiem z ricottą i koperkiem.

Ostatki

Na czas ostatków najlepsze będą racuchy słodkie, pachnące jak pączki. Przygotowane z sera ”ricotty” (własnoręcznie przygotowanego na bazie serwantki i prawdziwego, wiejskiego mleka) z kandyzowanymi czereśniami lub wiśniami.

Przepis dla zabieganych

Receptura jest prosta i sprawdzona wielokrotnie.
Składniki: około 250 g sera ricotta łączymy z 4 jajkami, 1 szklanką mąki pszennej, 2 łyżkami miodu, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, szczyptą sody, szczyptą soli i sekretnym składnikiem – kieliszkiem rumu.
Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gęste ciasto naleśnikowe. Zawsze smażymy racuchy na małej ilości smalcu, tylko wtedy mają niepowtarzalny smak. Zwykły olej nie nadaje się do tego, ponieważ w wysokiej temperaturze pali się i wydziela trujące związki.

Tak przygotowane racuchy można serwować rodzinie i gościom z dodatkiem kandyzowanych czereśni lub innymi owocami. Z pewnością znikną w mgnieniu oka.

fot. Lesław Szuper

Może Cię zainteresować także:

29 września 2022

Rozluźniająca i odprężająca lawenda

Lawenda to kwiat dla duszy i ciała. Nie tylko pięknie pachnie i zdobi ogrodowe rabaty, ale przede wszystkim jest...

8 września 2022

Zioła w kuchni – zdrowie w sercu

Kuchnia pachnąca ziołami to gwarancja sukcesów kulinarnych. Nawet najprostsze jedzenie przy dodaniu właściwych ziół...

11 sierpnia 2022

Trochę wody dla ochłody, czyli gdzie spędzać lato w województwie śląskim

Temperatury przekraczające 30 stopni w lipcu i sierpniu to nic nowego na naszej szerokości geograficznej. W takie dni...

9 sierpnia 2022

Smołdzino – raj dla miłośników rowerowych wędrówek

Wymarzonym miejscem dla miłośników turystyki rowerowej jest gmina Smołdzino w województwie pomorskim. Turaj rower...

19 lipca 2022

Zioła – bogactwo polskich pól, lasów i ogrodów

Lebiodka pospolita, czyli znane na całym świecie oregano, to zioło wieloletnie, które rośnie wszędzie. Posadźmy je w...

12 lipca 2022

Nieodkryte zakątki powiatu gryfińskiego – taras widokowy w Widuchowej

Widuchowa to przygraniczna nadodrzańska wieś położona w bliskim sąsiedztwie Parku Narodowego Dolina Dolnej Odry....