7 sierpnia 2020

Proziaki – smak Podkarpacia

Proziaki – brzmi znajomo, ale z pewnością niejeden Polak miałby nie lada problem, żeby odgadnąć, co kryje się pod tą nazwą. Tymczasem proziaki to przepyszne chlebki sodowe.

Proziak z bryndzą, sezonowymi grzybami, karmelizowaną cebulą, wędzonym boczkiem, śmietaną i świeżą pietruszką. To brzmi pysznie, prawda? Wypieka się je na Podkarpaciu od około 150 lat. Stanowią alternatywę dla typowego chleba dzięki niedrogim składnikom i szybkiemu procesowi wytwarzania. W podstawowym składzie znajdziemy mąkę, wodę oraz sodę oczyszczoną, nazywaną na Podkarpaciu „prozą”. Jak łatwo się domyślić to jej proziaki zawdzięczają swoją nazwę.

Przepis oraz sposób wypieku z biegiem lat ewoluowały. Wodę zaczęto zastępować maślanką, a piece kaflowe ustąpiły miejsca gazowym i elektrycznym. Proziaki to produkt endemiczny, występuje przede wszystkim na Podkarpaciu z nielicznymi wyjątkami w innych rejonach Polski. Dziś możemy odkryć je na nowo dzięki pasji nowego pokolenia kucharzy, którzy czerpiąc inspirację z dawnych przepisów kuchni polskiej, tworzą z nich produkt godny światowej klasy gastronomii. Odwiedzając województwo podkarpackie, spotkamy wiele piekarni, restauracji oraz food trucków serwujących ten wyjątkowy przysmak.

Tradycyjnie proziaki były podawane z masłem i mlekiem lub na słodko z owocowymi przetworami. Klasycznie przyjmują kształt okrągłych, lekko spłaszczonych bułeczek. W nowoczesnym wydaniu spotkamy proziaki serwowane w formie kanapek, jako alternatywę burgerów, a także w formie cienkich placków przypominających tradycyjną włoską pizzę. W kwestii dodatków możliwości są ograniczone tylko wyobraźnią i inwencją kucharza.

Z taką historią proziaki mają szansę wzorem pierogów stać się gastronomicznym hitem także poza granicami kraju. Chciałoby się rzec – cudze chwalicie, swego nie znacie. Odwiedzając malownicze Podkarpacie, koniecznie spróbujcie tego lokalnego specjału. Smacznego!

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...