7 sierpnia 2020

Proziaki – smak Podkarpacia

Proziaki – brzmi znajomo, ale z pewnością niejeden Polak miałby nie lada problem, żeby odgadnąć, co kryje się pod tą nazwą. Tymczasem proziaki to przepyszne chlebki sodowe.

Proziak z bryndzą, sezonowymi grzybami, karmelizowaną cebulą, wędzonym boczkiem, śmietaną i świeżą pietruszką. To brzmi pysznie, prawda? Wypieka się je na Podkarpaciu od około 150 lat. Stanowią alternatywę dla typowego chleba dzięki niedrogim składnikom i szybkiemu procesowi wytwarzania. W podstawowym składzie znajdziemy mąkę, wodę oraz sodę oczyszczoną, nazywaną na Podkarpaciu „prozą”. Jak łatwo się domyślić to jej proziaki zawdzięczają swoją nazwę.

Przepis oraz sposób wypieku z biegiem lat ewoluowały. Wodę zaczęto zastępować maślanką, a piece kaflowe ustąpiły miejsca gazowym i elektrycznym. Proziaki to produkt endemiczny, występuje przede wszystkim na Podkarpaciu z nielicznymi wyjątkami w innych rejonach Polski. Dziś możemy odkryć je na nowo dzięki pasji nowego pokolenia kucharzy, którzy czerpiąc inspirację z dawnych przepisów kuchni polskiej, tworzą z nich produkt godny światowej klasy gastronomii. Odwiedzając województwo podkarpackie, spotkamy wiele piekarni, restauracji oraz food trucków serwujących ten wyjątkowy przysmak.

Tradycyjnie proziaki były podawane z masłem i mlekiem lub na słodko z owocowymi przetworami. Klasycznie przyjmują kształt okrągłych, lekko spłaszczonych bułeczek. W nowoczesnym wydaniu spotkamy proziaki serwowane w formie kanapek, jako alternatywę burgerów, a także w formie cienkich placków przypominających tradycyjną włoską pizzę. W kwestii dodatków możliwości są ograniczone tylko wyobraźnią i inwencją kucharza.

Z taką historią proziaki mają szansę wzorem pierogów stać się gastronomicznym hitem także poza granicami kraju. Chciałoby się rzec – cudze chwalicie, swego nie znacie. Odwiedzając malownicze Podkarpacie, koniecznie spróbujcie tego lokalnego specjału. Smacznego!

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...