7 października 2022

Pomidory zwyczajne i ich niezwyczajne właściwości

Pomidor zwyczajny, tak lubiany w naszym kraju, to roślina z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy dotarł dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba.

Pomidory to bardzo zdrowe warzywa. Swoje właściwości zawdzięczają naturalnemu, czerwonemu barwnikowi – likopenowi. Likopen jest przeciwutleniaczem, który przeciwdziała zachorowaniu na nowotwory. Jest on szczególnie przyswajalny w formie pomidorowych przetworów.

Owoce pomidora są bogate w: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP a także kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy oraz biotynę. Zawierają także śladowe ilości innych substancji, m.in. nikotyny.

Zdrowotne właściwości pomidorów: zapobiegają miażdżycy, działają antynowotworowo, działają moczopędnie, poprawiają odporność, wspomagają trawienie, poprawiają pracę układu nerwowego, mają właściwości upiększające, zapewniają naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

Oprócz czerwonych – na naszych stołach goszczą także pomidory żółte, czarne oraz zielone. Żółte są pod względem zawartości witamin tak samo wartościowe jak czerwone, chociaż jest w nich trochę mniej drogocennego likopenu. Bardzo ostrożnie powinniśmy natomiast podchodzić do zielonych pomidorów. Nie zawierają one tylu substancji odżywczych, co dojrzałe, mają natomiast znacznie więcej tomatyny, która jest szkodliwym alkaloidem, uaktywniającym się zwłaszcza po skropieniu warzyw octem. Dlatego po zjedzeniu sałatki z zielonych pomidorów z sosem winegret mogą wystąpić objawy migrenowe. Natomiast konfitura z zielonych pomidorów nie będzie nam szkodzić a to za sprawą obróbki termicznej. Tomatyna pod wpływem temperatury traci swoje szkodliwe właściwości.

Bogactwo smaków

Pomidory różnią się także kształtem i smakiem. Okrągłe gruntowe. Mają bardzo dużo soku. Najsmaczniejsze są te, które wyrosły pod gołym niebem. Doskonałe na surowo i po ugotowaniu. Najlepsze na przetwory.

Karłowate. Zwykle sprzedaje się je w gronach. Mają bardzo intensywny smak i dużo soku. Można je przyrządzać na różne sposoby.
Malinowe. Największe ze wszystkich. Mają ścisły miąższ i dużo soku, a także łagodny i słodki smak. Pyszne na surowo, ale można też robić z nich przetwory.

Bycze serca. Wyróżnia je podłużny kształt i bardzo twardy miąższ. Są też mniej soczyste niż inne pomidory i zawierają mniej pestek. Smakiem zbliżone do malinowych, ale mniej aromatyczne. Świetnie nadają się na sałatki i przetwory.

Koktajlowe. Najmniejsze z pomidorów. Bywają czerwone, pomarańczowe lub żółte. Używa się ich przede wszystkim do dekoracji.

Nic tak nie pachnie, jak dojrzały na słońcu pomidor, który najlepiej smakuje na kromce chleba z masłem i solą. Warto pomyśleć o zamknięciu ich w słoiczkach. Przygotowując pomidory do przetworzenia dobrze jest je sparzyć wrzątkiem aby łatwo obierały się ze skóry. Obrane pomidory kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy do garnka i przesmażamy z dodatkiem soli. Odparowane pomidory można zmiksować na jednolitą masę lub pozostawić w cząstkach. Jeszcze gorące przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Zimą będą stanowiły świetną bazę do sosów i zup.

Pamiętajmy jednak, że nie każdy może spożywać zbyt dużą ilości pomidorów.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...