7 października 2022
Pomidory zwyczajne i ich niezwyczajne właściwości
Pomidor zwyczajny, tak lubiany w naszym kraju, to roślina z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy dotarł dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba.
Pomidory to bardzo zdrowe warzywa. Swoje właściwości zawdzięczają naturalnemu, czerwonemu barwnikowi – likopenowi. Likopen jest przeciwutleniaczem, który przeciwdziała zachorowaniu na nowotwory. Jest on szczególnie przyswajalny w formie pomidorowych przetworów.
Owoce pomidora są bogate w: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP a także kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy oraz biotynę. Zawierają także śladowe ilości innych substancji, m.in. nikotyny.
Zdrowotne właściwości pomidorów: zapobiegają miażdżycy, działają antynowotworowo, działają moczopędnie, poprawiają odporność, wspomagają trawienie, poprawiają pracę układu nerwowego, mają właściwości upiększające, zapewniają naturalną ochronę przeciwsłoneczną.
Oprócz czerwonych – na naszych stołach goszczą także pomidory żółte, czarne oraz zielone. Żółte są pod względem zawartości witamin tak samo wartościowe jak czerwone, chociaż jest w nich trochę mniej drogocennego likopenu. Bardzo ostrożnie powinniśmy natomiast podchodzić do zielonych pomidorów. Nie zawierają one tylu substancji odżywczych, co dojrzałe, mają natomiast znacznie więcej tomatyny, która jest szkodliwym alkaloidem, uaktywniającym się zwłaszcza po skropieniu warzyw octem. Dlatego po zjedzeniu sałatki z zielonych pomidorów z sosem winegret mogą wystąpić objawy migrenowe. Natomiast konfitura z zielonych pomidorów nie będzie nam szkodzić a to za sprawą obróbki termicznej. Tomatyna pod wpływem temperatury traci swoje szkodliwe właściwości.
Bogactwo smaków
Pomidory różnią się także kształtem i smakiem. Okrągłe gruntowe. Mają bardzo dużo soku. Najsmaczniejsze są te, które wyrosły pod gołym niebem. Doskonałe na surowo i po ugotowaniu. Najlepsze na przetwory.
Karłowate. Zwykle sprzedaje się je w gronach. Mają bardzo intensywny smak i dużo soku. Można je przyrządzać na różne sposoby.
Malinowe. Największe ze wszystkich. Mają ścisły miąższ i dużo soku, a także łagodny i słodki smak. Pyszne na surowo, ale można też robić z nich przetwory.
Bycze serca. Wyróżnia je podłużny kształt i bardzo twardy miąższ. Są też mniej soczyste niż inne pomidory i zawierają mniej pestek. Smakiem zbliżone do malinowych, ale mniej aromatyczne. Świetnie nadają się na sałatki i przetwory.
Koktajlowe. Najmniejsze z pomidorów. Bywają czerwone, pomarańczowe lub żółte. Używa się ich przede wszystkim do dekoracji.
Nic tak nie pachnie, jak dojrzały na słońcu pomidor, który najlepiej smakuje na kromce chleba z masłem i solą. Warto pomyśleć o zamknięciu ich w słoiczkach. Przygotowując pomidory do przetworzenia dobrze jest je sparzyć wrzątkiem aby łatwo obierały się ze skóry. Obrane pomidory kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy do garnka i przesmażamy z dodatkiem soli. Odparowane pomidory można zmiksować na jednolitą masę lub pozostawić w cząstkach. Jeszcze gorące przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Zimą będą stanowiły świetną bazę do sosów i zup.
Pamiętajmy jednak, że nie każdy może spożywać zbyt dużą ilości pomidorów.