8 września 2020

Pierogi po lubelsku

Mieszkańcy Lublina znają przepis na idealne pierogi. Ich bazą jest farsz z sera i kaszy gryczanej wzbogacony różnymi dodatkami. Tego tradycyjnego lubelskiego dania trzeba koniecznie spróbować podczas spaceru Krakowskim Przedmieściem.

Pierogi po lubelsku zna chyba każdy, kto na Lubelszczyźnie odwiedzał swoją babcię. Żadna babcia na świecie nie dopuściłaby do tego, by jej wnuki zrobiły się głodne, zwłaszcza gdy popisowym daniem w domu są pyszne pierogi przyrządzane na różne sposoby – podsmażone na maśle, ze skwarkami czy z karmelizowaną cebulką.

Ciasto pierogów po lubelsku bazuje na tych samych składnikach, które znajdziemy w każdym klasycznym przepisie, czyli mące i wodzie z odrobiną soli. W czym tkwi zatem sekret ich smaku? To nadzienie daje prawdziwą radość z ich jedzenia. Farsz składa się głównie z kaszy gryczanej i twarogu. W zależności od rodzinnej tradycji dodawane mogą być do niego też inne składniki. Serce pierogów okrasza się miętą lub jakimś nieco słodszym składnikiem, dodając aromat świeżości czy ciekawej, miodowej nuty smaku.

Warto urozmaicić swój jadłospis o ten rodzaj pierogów, zajmujących szczególne miejsce w jadłospisach mieszkańców Lubelszczyzny.

pierogi po lubelsku

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...