8 września 2020
Pierogi po lubelsku
Mieszkańcy Lublina znają przepis na idealne pierogi. Ich bazą jest farsz z sera i kaszy gryczanej wzbogacony różnymi dodatkami. Tego tradycyjnego lubelskiego dania trzeba koniecznie spróbować podczas spaceru Krakowskim Przedmieściem.
Pierogi po lubelsku zna chyba każdy, kto na Lubelszczyźnie odwiedzał swoją babcię. Żadna babcia na świecie nie dopuściłaby do tego, by jej wnuki zrobiły się głodne, zwłaszcza gdy popisowym daniem w domu są pyszne pierogi przyrządzane na różne sposoby – podsmażone na maśle, ze skwarkami czy z karmelizowaną cebulką.
Ciasto pierogów po lubelsku bazuje na tych samych składnikach, które znajdziemy w każdym klasycznym przepisie, czyli mące i wodzie z odrobiną soli. W czym tkwi zatem sekret ich smaku? To nadzienie daje prawdziwą radość z ich jedzenia. Farsz składa się głównie z kaszy gryczanej i twarogu. W zależności od rodzinnej tradycji dodawane mogą być do niego też inne składniki. Serce pierogów okrasza się miętą lub jakimś nieco słodszym składnikiem, dodając aromat świeżości czy ciekawej, miodowej nuty smaku.
Warto urozmaicić swój jadłospis o ten rodzaj pierogów, zajmujących szczególne miejsce w jadłospisach mieszkańców Lubelszczyzny.