20 stycznia 2022

Piernik staropolski na karnawał

Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na karnawał i ostatki.

Kluczem do sukcesu przy robieniu piernika jest domowa przyprawa do piernika, którą możemy też wykorzystać do kawy, grzańca czy mięsa. Oto przepis: 50 g kory cynamonu, 10 g gałki muszkatołowej, 10 g ziela angielskiego, 10 g czarnego pieprzu, 5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), 20 g suszonego imbiru, 15 g goździków, całych, 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu zmielić w młynku do kawy (maszynce do kawy lub utłuc w moździerzu).

Do piernika wykorzystujemy jedynie 4 łyżki przyprawy, ale pozostała część doskonale sprawdzi się do grzańca lub do mięsa.

Do dzieła

Do przygotowania piernika staropolskiego potrzeba:
• 500 g miodu
• około 1,5 szklanki cukru
• 250 g masła
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jajka
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• 130 ml mleka
• pół łyżeczki soli
• i 4 łyżki naszej domowej przyprawy do piernika

Miód, cukier i masło należy stopniowo podgrzewać, doprowadzając do wrzenia. Należy pamiętać o mieszaniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Całość należy wystudzić. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie mieszany solidną drewnianą łyżką i przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 – 6 tygodni!

Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).

Na około tydzień przed planowanym spożyciem czyli ostatkami, ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą część musimy rozwałkować na grubość ok.0,5 cm i piec w temp. 170 st. C na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 15-20 min. Następnie należy ciasto wyjąć i wystudzić. Części ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi (lub innymi wg uznania), przykrywamy arkuszem papieru, równomiernie obciążamy i odstawiamy.

Tak przygotowany piernik możemy podzielić na części i udekorować polewą czekoladową lub lukrem, obsypać orzechami lub innymi bakaliami. Piernik długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w lnianą ściereczkę, by nie wysychał.

Może Cię zainteresować także:

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...

5 grudnia 2023

Recepta na zimowy czas – kiełki i młode listki

Grudzień, styczeń i luty to dość trudne miesiące w sezonowym kalendarzu żywieniowym. W naszym klimacie dostępne są...