20 stycznia 2022
Piernik staropolski na karnawał
Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na karnawał i ostatki.
Kluczem do sukcesu przy robieniu piernika jest domowa przyprawa do piernika, którą możemy też wykorzystać do kawy, grzańca czy mięsa. Oto przepis: 50 g kory cynamonu, 10 g gałki muszkatołowej, 10 g ziela angielskiego, 10 g czarnego pieprzu, 5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), 20 g suszonego imbiru, 15 g goździków, całych, 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu zmielić w młynku do kawy (maszynce do kawy lub utłuc w moździerzu).
Do piernika wykorzystujemy jedynie 4 łyżki przyprawy, ale pozostała część doskonale sprawdzi się do grzańca lub do mięsa.
Do dzieła
Do przygotowania piernika staropolskiego potrzeba:
• 500 g miodu
• około 1,5 szklanki cukru
• 250 g masła
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jajka
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• 130 ml mleka
• pół łyżeczki soli
• i 4 łyżki naszej domowej przyprawy do piernika
Miód, cukier i masło należy stopniowo podgrzewać, doprowadzając do wrzenia. Należy pamiętać o mieszaniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Całość należy wystudzić. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie mieszany solidną drewnianą łyżką i przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 – 6 tygodni!
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
Na około tydzień przed planowanym spożyciem czyli ostatkami, ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą część musimy rozwałkować na grubość ok.0,5 cm i piec w temp. 170 st. C na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 15-20 min. Następnie należy ciasto wyjąć i wystudzić. Części ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi (lub innymi wg uznania), przykrywamy arkuszem papieru, równomiernie obciążamy i odstawiamy.
Tak przygotowany piernik możemy podzielić na części i udekorować polewą czekoladową lub lukrem, obsypać orzechami lub innymi bakaliami. Piernik długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
