20 stycznia 2022

Piernik staropolski na karnawał

Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na karnawał i ostatki.

Kluczem do sukcesu przy robieniu piernika jest domowa przyprawa do piernika, którą możemy też wykorzystać do kawy, grzańca czy mięsa. Oto przepis: 50 g kory cynamonu, 10 g gałki muszkatołowej, 10 g ziela angielskiego, 10 g czarnego pieprzu, 5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), 20 g suszonego imbiru, 15 g goździków, całych, 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu zmielić w młynku do kawy (maszynce do kawy lub utłuc w moździerzu).

Do piernika wykorzystujemy jedynie 4 łyżki przyprawy, ale pozostała część doskonale sprawdzi się do grzańca lub do mięsa.

Do dzieła

Do przygotowania piernika staropolskiego potrzeba:
• 500 g miodu
• około 1,5 szklanki cukru
• 250 g masła
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jajka
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• 130 ml mleka
• pół łyżeczki soli
• i 4 łyżki naszej domowej przyprawy do piernika

Miód, cukier i masło należy stopniowo podgrzewać, doprowadzając do wrzenia. Należy pamiętać o mieszaniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Całość należy wystudzić. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie mieszany solidną drewnianą łyżką i przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 – 6 tygodni!

Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).

Na około tydzień przed planowanym spożyciem czyli ostatkami, ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą część musimy rozwałkować na grubość ok.0,5 cm i piec w temp. 170 st. C na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 15-20 min. Następnie należy ciasto wyjąć i wystudzić. Części ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi (lub innymi wg uznania), przykrywamy arkuszem papieru, równomiernie obciążamy i odstawiamy.

Tak przygotowany piernik możemy podzielić na części i udekorować polewą czekoladową lub lukrem, obsypać orzechami lub innymi bakaliami. Piernik długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w lnianą ściereczkę, by nie wysychał.

Może Cię zainteresować także:

29 września 2022

Rozluźniająca i odprężająca lawenda

Lawenda to kwiat dla duszy i ciała. Nie tylko pięknie pachnie i zdobi ogrodowe rabaty, ale przede wszystkim jest...

8 września 2022

Zioła w kuchni – zdrowie w sercu

Kuchnia pachnąca ziołami to gwarancja sukcesów kulinarnych. Nawet najprostsze jedzenie przy dodaniu właściwych ziół...

11 sierpnia 2022

Trochę wody dla ochłody, czyli gdzie spędzać lato w województwie śląskim

Temperatury przekraczające 30 stopni w lipcu i sierpniu to nic nowego na naszej szerokości geograficznej. W takie dni...

9 sierpnia 2022

Smołdzino – raj dla miłośników rowerowych wędrówek

Wymarzonym miejscem dla miłośników turystyki rowerowej jest gmina Smołdzino w województwie pomorskim. Turaj rower...

19 lipca 2022

Zioła – bogactwo polskich pól, lasów i ogrodów

Lebiodka pospolita, czyli znane na całym świecie oregano, to zioło wieloletnie, które rośnie wszędzie. Posadźmy je w...

12 lipca 2022

Nieodkryte zakątki powiatu gryfińskiego – taras widokowy w Widuchowej

Widuchowa to przygraniczna nadodrzańska wieś położona w bliskim sąsiedztwie Parku Narodowego Dolina Dolnej Odry....