11 lutego 2021

Pączki babci Ewy wg przepisu Kuchni Polskiej z 1954 roku

Zamiłowanie do gotowania zazwyczaj przechodzi z pokolenia na pokolenie. Otrzymujemy od babć i mam przepisy, dzięki którym tradycja związana z potrawami, deserami i pączkami jest ciągle żywa. Pączki nieodzownie kojarzą się z dzieciństwem.

Wakacyjny pobyt u babci i dziadka to czas smażenia pączków, łamiący tradycję czasu karnawału. Pączki z czasów wspomnień przywołują zapach skórki z cytryny, a w swoim wnętrzu skrywają konfiturę wiśniową, również domowej roboty.

Różne formy smaku

Pączki to drobne wyroby cukiernicze przybierające różne formy. Tradycyjne z konfiturowym nadzieniem w kształcie kuli, smażone w głębokim tłuszczu, serowe oponki, amerykańskie donuty czy pączki wiedeńskie, zwane także hiszpańskimi.

Trochę historii

Pączki znane były już w starożytnym Rzymie. Delektowano się nimi podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Jednak początkowo pączki miały charakter wytrawny. Te przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce, w XVI wieku.

Domowe pączki na ostatki

Składniki:
1 kg mąki, 10 dag świeżych drożdży, 10 dag cukru, ok. 0,5 l mleka, 7 żółtek, 10 dag masła, 0,5 laski wanilii, skórka z cytryny, 1 kieliszek spirytusu, szczypta soli 1,5 kg tłuszczu do smażenia (moja babcia zawsze używała smalcu), konfitura wiśniowa, cukier waniliowy z dodatkiem cukru pudru do posypania.
Wykonanie:
Zabawę z pączkami zaczynamy od podgrzania mleka. Następnie wyrabiamy rozczyn czyli mieszamy w niewielkiej miseczce roztarte drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki oraz odrobiną ciepłego mleka. Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wraz z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, otartą skórkę z cytryny (przed starciem skórki – cytrynę należy sparzyć wrzątkiem) oraz ciepłe mleko, sól i spirytus. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące. W czasie wyrabiania dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie, w garnku podgrzewamy tłuszcz. Jednak należy uważać aby nie był zbyt gorący.
Gdy ciasto zaczyna rosnąć nabieramy łyżką porcje ciasta starając się by były równe. Kształtujemy krążki, na środek kładziemy konfiturę, zlepiamy dokładnie i formujemy kulkę.
Uformowane pączki kładziemy na stolnicę posypaną mąką zlepieniem do dołu i przykrywamy czystą ściereczką. Zanim ostatni pączek będzie wyrobiony, pierwszy będzie można smażyć.
Wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz zlepieniem do góry. Pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Gdy się zrumienią z jednej strony, szybko przewracamy je i smażymy z drugiej.
Usmażone pączki wyjmujemy na papierowe ręczniki, osączamy i układamy na płaskim półmisku. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Zapewne na jednym się nie skończy.

fot. Beata Nawrot-Miler

Może Cię zainteresować także:

20 stycznia 2022

Piernik staropolski na karnawał

Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na...

18 stycznia 2022

Makrama – sztuka rękodzieła

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pojęciu makramy, które brzmi dosyć enigmatycznie to postaramy się Wam wszystko...

13 stycznia 2022

Jakuszyce polską stolicą narciarstwa biegowego

Jakuszyce to dla wielu z nas jedynie odległy punkt na południowo-zachodniej granicy naszego kraju. Jednak dla...

12 stycznia 2022

Polska gęś eksportowa

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Nie przez przypadek Mikołaj Rej właśnie tego...

5 stycznia 2022

Odpowiedzialni po świętach

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen miłości, spokoju, czasu dla bliskich, ale także prezentów....

22 grudnia 2021

Boże Narodzenie na polskiej wsi

Boże Narodzenie przed laty na terenach wiejskich nazywano Godami, Godnymi Świętami, Świętymi Wieczorami a także...